Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

„Mi a vérünket adtuk akkor

„Kötelességünk emlékezni, a mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak emlékét méltón őrizni” – hangzott el a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület húszéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepen.
Két évtizede huszonnyolc alapító tag hívta életre a ma mintegy harmincöt tagot számláló Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületet. A civil szervezet pénteken ünnepelte megalakulásának húszéves évfordulóját a Városi Kollégiumban.

Gábor Józsefné egyesületi elnök, aki 16 évesen élte meg a véres októberi napot – melyen maga is megsérült, míg bátyja életét vesztette –, ma is könnyeivel küzdve idézte fel a sortűz fájó emlékét. Beszélt a szervezet alakulásáról, melynek létrejöttét aktívan szorgalmazta Papp Gyula és Németh Alajos tanár.

Gábor Józsefné a húszéves évfordulóra a várostól kapott emléklapot mutatja.
Gábor Józsefné a húszéves évfordulóra a várostól kapott emléklapot mutatja.

Céljukat – hogy az '56-os eszmeiséget megőrizzék és átörökítsék az utókornak – mindvégig töretlenül tartották. '56 emlékére 1989-ben készült el az óvári temetőben az első kopjafa, amelyet a laktanyatéren egy harangláb követett. 1991-ben adták át a Golgota nevű szobrot a későbbi Gyász téren, és további emléktáblák is őrzik a vérzivataros október 26-át a városban. Ezen emlékekről és az egyesület húsz évéről Simon Zsuzsanna egyesületi titkár tartott vetített képes beszámolót.

Iváncsics János alpolgármester az '56-os események emlékének ápolásáért emléklapot adott át az egyesületnek, mely a forradalom ötvenéves évfordulóján Pro Urbe díjat is átvehetett korábban.

Gábor Józsefné az 1999-ben kezdődött, a mosonmagyaróvári '56-os sortűz pereként emlegetett ügy emlékét is felidézte, melyben 2001 júniusában hirdettek ítéletet. A laktanya akkori századosát három évre ítélték, amit közkegyelem miatt nem hajtottak végre. A négy sorkatonát felmentették. Az egyesület akkori védőügyvédje, dr. Zétényi Zsolt – aki ugyancsak részt vett az ünnepségen – Mosonmagyaróvárt a magyar Golgotaként, a magyar szenvedés, de egyben az élni akarás jelképeként említette.

„A tárgyalások folyamata a komédiába hajlott" – fogalmazta meg az akkor öt hónapot kórházban töltő dr. Kuroli Géza professzor, aki hangsúlyozta: „Mi a vérünket adtuk akkor, kötelességünk emlékezni."

Olvasóink írták

  • 1. Ambar 2012. április 14. 11:44
    „Igaz voltak akik vérüket adták ,áldozatként.Néhányan közülük ki is harcolták megemelt nyugdíjat az elismeréseket maguknak.A több száz sebesült áldozat akik nem vállaltak politikai szerepet a jelen rendszerben elfelejtődtek,segítségre nem számíthattak .Persze ők egyszerű áldozatok akik szintén vérüket adták és annak terheivel élik ,élték életüket De akkor sem tartoztak politikai körbe és ma sem!A politika igazi áldozatai ők is a hősökkel együtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A családon belüli erőszak elszenvedői sokszor a kiskorúak

Időben kell jelzést kapnunk arról, ha egy gyerek veszélyeztetett – hívta fel a figyelmet… Tovább olvasom