Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

„ Hittel, becsülettel, tisztességgel harcolni

Városszerte ünnepségekkel emlékeztek meg tegnap az ötven évvel ezelőtti sortűz áldozataira Mosonmagyaróváron.
A tegnapi ünnepségsorozat az egyetemi kar várbeli ’56-os emlékművénél kezdődött, ahol dr. Kuroli Géza mondott beszédet, s emlékezett az egykori laktanyánál lelőtt hat gazdászhallgatóra. A történteket emberiségellenes bűntettnek tekinti, melynek okára a mai napig sem adható kielégítő magyarázat. „A józan ész trónfosztása volt ez" – mondta. „Egység és összefogás jellemezte a magyarokat ötven évvel ezelőtt, ami egyébként nem mindig jellemző ránk" – tette hozzá.

Sebesültek a kórházban

A professzor így folytatta: a hatalmukat védő mészárosok lőttek a szabadságért küzdő emberek közé. „Nem a bűnösök életét, hanem bűnbocsánatát kérjük" – mondta. Ezután Gábor Józsefné szemtanú, az ’56-os Egyesület elnöke mesélt az ötven évvel ezelőtt Mosonmagyaróváron történtekről.

Az ünnepség a városházán folytatódott. Gábor Józsefné itt elmondta: itt hozták létre a forradalom idején a Nemzeti Tanácsot, s Tihanyi Árpád ekkor mondott beszédet, s „nyugtatta a népet". A megemlékezés – akárcsak az egyetemen – koszorúzással fejeződött be. A Karolina kórház tüdőosztályának egyik ablakából dr. Székelyhidi László orvos, szemtanú a forradalom sebesültjeiről és az intézmény szerepéről beszélt. Elmondta: még Győrből is érkeztek gyógyszerek, hisz a kórház nem volt felkészülve ennyi sebesült ellátására. Ezután név szerint is említette azokat az orvosokat, akik sokat tettek a forradalom áldozatainak megmentéséért. Végül az intézmény falán leleplezték a forradalom tiszteletére állított emléktáblát.

A lelki teher nehezebb

A Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakközépiskolában Karsai Alfonzné nyugalmazott tanár, ’56-os elítélt mondott beszédet. A rettegett ÁVH-ról mesélt a diákoknak, s arról, hogy szüleit testvéreivel együtt kitelepítették. P az akkori Sztálinvárosba került, hogy „építse" a szocializmust, majd a forradalom idején ő is a fővárosba került. „A gazdasági nehézségek sokkal könnyebbek voltak, mint a lelki teher – mondta. – Sokszor énekeltük itt korábban az Internacionálét, melynek egyik sora így szól: »a múltat végképp eltörölni«. A múltra emlékezni kell, nem szabad feledni" – állítja. A Hunyadi-iskola ötven évvel ezelőtti növendékei közül egyébként négy diák lett áldozata a mosonmagyaróvári sortűznek.

Hit, becsület, tisztesség

A magyaróvári temető Hősi kápolnájánál Szabó Miklós polgármester úgy fogalmazott: a kopjafák elválasztják az élőket a holtaktól, ám összekötik az emlékezőket. „Most ugyanazt teszi a politika rafináltabb módon, mint korábban, például az oktatásban. Freedom Fighter néven hirdettek ötvenhatos vetélkedőt, melynek győztese Moszkvába utazhat. Oda, ahonnan a tankok jöttek ötven éve." Így folytatta: „Akadnak közöttünk olyanok, akik a múltjukat egy egyszerű »na éssel« és kézlegyintéssel intézik el. Tőlünk féltik a demokráciát. Ma sincs béke, s lehet, hogy nem is lesz, amíg a gyilkosok és túlélőik egy levegőt szívnak." Szabó Miklós úgy fogalmazott: az a nép éli túl a mát, mely hittel, becsülettel és tisztességgel harcol. Ötvenhat hősei megteremtették az utat, az alapot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszakították a vezetéket

Az elszakított csőből azonnal süvítve ömleni kezdett a földgáz a rendkívül forgalmas csomópontban. Tovább olvasom