Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

„ Az Ausztriában dolgozók ne kérjenek segélyt

Most a belügyminiszteren a sor: ha aláírja kérelmüket, akkor nem kell hitelt felvenniük. Ha nem, akkor jövőre a bevezetendő kommunális adóból pótolhatják a hiányt.
Széles Sándor polgármester tájékoztatójában elmondta: az önkormányzat költségvetése „nem áll rosszul". Egy nyitott kérdés azonban még van: az államkincstár támogatta 32 milliós támogatási kérelmüket, melyet működésképtelen önkormányzatok számára írtak ki.

Kommunális adó fejlesztésekre

Most a belügyminiszteren a sor: ha aláírja kérelmüket, akkor nem kell hitelt felvenniük. Ha nem, akkor jövőre a bevezetendő kommunális adóból pótolhatják a hiányt. Ezt a pénzt azonban a pályázati önrészek biztosítására fordítanák, például az útpályázatok kapcsán. A Regionális Fejlesztési Tanácstól erre hétmillió forintot nyertek, ám a további fejlesztés elengedhetetlen. A 2007-es költségvetési koncepció kapcsán elhangzott: többek közt szeretnék a települési intézményhálózat működését biztosítani.

Az óvoda is tagintézmény lehet

Gáspár Emma alpolgármester a beadott pályázatokról beszélt. Többek közt felújítanák az ifjúsági klubot, valamint szigetközi vándorkiállítást szervezhetnek. A szociális kérdésekről elmondta: idén 2 millió forintnyi támogatást osztottak szét a rászorulóknak. Azt kérte, az ausztriai munkavállalók ne kérjenek segélyt, adják meg a lehetőséget azoknak, akik valóban rászorulnak. Hozzátette: a településen csökkent az építkezési kedv. Az oktatási intézmény kapcsán ismét Tóth Tiborné dr. került szóba. Szerettek volna állásfoglalást kérni tőle mint a parlament oktatási bizottságának tagjától s pedagógustól. Ugyanis tagiskolájuk akkor kap normatívát, ha 1–6. osztállyal működik tovább. Megoldást keres az önkormányzat, hogy Máriakálnokon maradhasson az intézmény. Az óvoda önálló működtetése is veszélybe került, lehetséges, hogy a 44 gyermekkel működő intézmény tagintézmény lesz.

A miniszterhez fordulnak

A hozzászólók közül többen érdeklődtek Máriafürdő ügyéről. A polgármester elmondta: jelenleg környezetvédelmi hatástanulmányt végeznek, s reméli, hogy a befektetők még nem álltak el megvalósítási szándékuktól. Többen kerékpárút kialakítását javasolták Mosonmagyaróvár és Máriakálnok között. „Erre eddig nem is lehetett pályázni, pedig szükség lenne rá" – válaszolta Széles Sándor. Hozzátette: a várossal összekötő 1406-os út ismét járhatatlan lehet tavaszra. A jelenléti ívvel együtt levelet juttatnak el a gazdasági miniszterhez, ebben az ügyben segítséget kérve: azt szeretnék, ha soron kívül kidolgoznának valamilyen lehetőséget a tárcánál gondjaik megoldására. A máriakálnokiak remélik, hogy a közvilágítás gondjai- nak kezelése a mosonmagyaróvári E.ON-iroda működésével hatékonyabbá válik. Az évi kétszeri szelektív lomtalanításról már tárgyaltak a Rekultív Kft.-vel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven év a sebészeten

A nemrégiben nyugdíjba vonult dr. Cserháti Géza – a mosonmagyaróvári kórház korábbi… Tovább olvasom