Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

„ Apa, elvállaltam, ugye megcsináljuk?

Manapság az emberek már arra is felkapják a fejüket, ha egy pár három gyermeket „mer” vállalni. Pappéknál nagyon jó lehet gyereknek lenni.
Az új házak között nem kell sokáig keresgélnünk, a teraszon lévő ikerbabakocsit észlelvén – melyben a négy hónapos ikrek: Julianna Virág és Zsuzsanna Flóra szundikálnak – tudjuk, hogy jó helyen járunk. A bejárati ajtó még kis sem nyílik, már érezzük, hogy igazi otthonba lépünk: kedves betűk név szerinti felsorolással tudatják, hogy kik is élnek a házban. És a látvány magáért beszél: a barátságos otthon minden zegzuga szeretetről mesél, az apró tárgyak is „mosolyognak", a szülőkkel beszélgetve pedig az újságíró néhány perc után azon kapja magát, hogy arra gondol: Pappéknál bizony nagyon jó lehet gyereknek lenni.
Az anyuka, Élő Dorottya már a gimnáziumban úgy érezte, hogy neki az anyaság lesz a hivatása, és már ott „terjesztette", hogy sok csemetét szeretne. Osztálytársai már akkor is furcsán néztek rá, hát még a találkozókon, amikor arról számolt be nekik, hogy az álma valósággá vált. Férjével, a székesfehérvári Papp György Tamással nagyon fiatalon, 13 évvel ezelőtt egy közösségi táborban találkoztak, egy évvel később pedig már össze is házasodtak. Újabb egy esztendőre rá, pedig még egyetemista volt Pécsett Dorottya, amikor megszületett a ma 11 éves Zsombor Mátyás, akit a hatesztendős Imola Sára, az 5 éves Magdolna Réka, a 3 esztendős Ágoston Lőrinc és a négy hónapos ikrek: Julianna Virág és Zsuzsanna Flóra követett. Dorottya azt mondja, úgy érzi: a család létszáma még nem teljes, születik még baba hozzájuk.
A hatgyermekes anyukának gyakran szegezik a kérdést, hogy miként bírja ennyi lurkóval. P pedig mindig elcsodálkozik ezen, azt mondja: a nagy különbség az egy és a két gyermek között van, amikor már megosztódik a figyelem, akkor ez nem furcsa, a szeretetet pedig minél többfelé adják, annál inkább megsokszorozódik.

Persze figyelnek arra is, hogy minden kicsiben tudatosítsák, hogy ő külön is nagyon fontos nekik. Ezért időnként mindenkinek van egy napja, amikor csak egyedül vele foglalkozik valamelyik szülő, és elviszi egy programra, de ilyenkor már pár óra után a „kedvezményezett" maga kéri, hogy menjenek haza, mert annyira hiányoznak neki a többiek.
Pappék nem vágynak különleges dolgokra, s bár nem dúskálnak az anyagiakban, amire szükségük van, az mindig megvan. A szülők azt mondják, annál többet, hogy szeretetet és testvéreket adnak a gyermekeiknek, a picik nem kaphatnának tőlük. A házaspár nagy jelentőséget tulajdonít annak is, hogy a Hildegard-óvoda és a piarista iskola – ahová a csemetéik járnak – olyan intézmények, melyek harmonikusan illeszkednek a nevelési elveikhez és a gyakorlathoz. A családban esténként nem a tévén lógnak a lurkók, hanem rengeteget olvasnak, diavetítenek, énekelnek együtt. Az édesanya azt mondja, a fürdés és a nagy mesélés után nyolc órakor mindenki ágyba kerül, és nem kell külön altatni senkit. Ilyenkor van idejük egymásra a férjével, meg tudnak mindent beszélni. A gyerekek pedig amúgy is nagyon figyelmesek, az ikrek altatásakor maguktól lábujjhegyen járkálnak, vasárnaponként pedig hagyják a szülőket tovább aludni, ilyenkor csendesen kilopódznak reggelizni, amikor is Zsombor, az elsőszülött tejbegrízt készít a kisebbeknek. Dorottya és Gyuri ilyenkor egymásra mosolyognak, csakúgy, mint amikor gyermekeiket faggatják. Például, amikor nemrég Imola Sárától valaki megkérdezte, mi lesz majd felnőttként. A hatesztendős kislány azt válaszolta, hogy fodrász és anyuka. Majd jött a következő kérdés, hogy neki is ilyen sok gyermeke lesz-e. A csöppség rávágta, hogy nem. Az idegen tovább faggatta, és azt tudakolta, hogy mégis mennyi. Imola Sára ezután határozottan közölte: nyolc.

Persze a tekintetek még inkább kikerekednek, amikor megtudják, hogy Pappéknak nincs nagymamai segítségük a közelben, hiszen a férj szülei Székesfehérváron élnek, Dorottya édesanyja pedig már meghalt, édesapja pedig Jánossomorján lakik. Jó szervezéssel azonban mindent meg tudnak oldani, s néha egy-egy barát is beugrik vigyázni a gyerekekre, ha muszáj mindegyiküknek elmenni valahová. A fiatal párnak a hat gyermek mellett még arra is jut ideje, hogy programokat szervezzenek másoknak is. Létrehozták a Fehér Ló Közösségi Házban a Táltos Családi Kört, ahol rendszeresen tartanak bábszínházi előadásokat és olyan rendezvényeket, melyeken a kicsik és a szüleik is egyaránt jól érzik magukat. A mások iránti szolgálat, a segítségnyújtás már beleivódott a gyerekekbe, gyakran úgy mennek haza az iskolából, óvodából, hogy azt mondják: „Apa, elvállaltam, ugye megcsináljuk?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokba kerül a szigetközi „széles sáv

Az ásványrárói falugyûlés meghívott vendége volt nemrégiben Prukner Nándor, a Magyar Telekom Nyrt. soproni mûszaki szolgáltatásának
vezetõje. Böõsy Imre polgármester elsõsorban Ásványráró, de a környékbeli települések gondjairól is beszélt. Ásványrárón igény lenne a vezetékes hálózat, ezáltal a széles sávú elérhetõség kiépítésére,
a gyors internetes kapcsolatra. Tovább olvasom