Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

80 éve egyesült Zseli és Darnó

Nyolc évtizede egyesült Mosondarnó és Zseli. 2014-ben több program is kapcsolódik a jubileumhoz a faluban.

1934. január 1-jén egy községgé vált Mosondarnó és Zseli. A nyolcvanéves évfordulóra egész évben emlékeznek a darnózseliek.

– Januártól decemberig számos program kapcsolódik az évfordulóhoz – kezdi Fazekas Zoltán polgármester, aki a falu szépítéséről is beszélt:
– A főtér csinosítását már tavaly elkezdtük egy LEADER-pályázat mintegy kilencmillió forintjából. Egy sétányt alakítottunk ki a templomtól az iskoláig, és itt padokat is kihelyezünk. A temetőkápolna is felújításra szorult és a templomkertben is munkálatok zajlanak. Itt egyébként szentelésre vár Munkás Szent József és a kis Jézus szobra, melyet a tavaly karácsonykor átadott Szigetköz fája alkotója faragott. Továbbá a szigetközi kerékpárút mellett egy pihenőt is kialakítunk ivókúttal és pergolával – sorolta Fazekas Zoltán, aki szerint az idei falunap helyett június 21-én úgynevezett kapunyitogató programot szerveznek június végén. Itt – a helyi és szigetközi hagyományokra és értékekre építve – darnózseli alkotók mutatkozhatnak be.

A darnózseli óvodások is gondoznak egy kis kertet, mellyel indulhatnak az országos versenyen. Háttérben a kilencmilliós felújításra váró épület.
A darnózseli óvodások is gondoznak egy kis kertet, mellyel indulhatnak az országos versenyen. Háttérben a kilencmilliós felújításra váró épület.


Fazekas Zoltán elmondta, nincs adósságuk, miután az állam 4,5 millió forintot átvállalt tőlük. A 2013-as évet 46 millió forintos pénzmaradvánnyal zárták, a pénz zömét útfelújításra fordítják.

– Mérlegeljük, hogy a rendelkezésre álló forrásainkat mely utcák felújítására költsük. A végső döntést erről a képviselő-testület hozza meg hamarosan. Elbírálásra vár a hat térfigyelő kamerából álló rendszer kiépítésére beadott 1,7 millió forintos pályázatunk. Ugyanakkor elkezdődik az óvoda külső szigetelése, a födém felújítása, nyílászárócseréje. Már a kivitelezővel a szerződést megkötöttük a kilencmilliós fejlesztésre – tette hozzá a faluvezető.

A Kisalföld megtudta azt is, hogy Darnózseli csatlakozott a Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz is. Így azok a helyiek, akik büszkék zöldségesükre-gyümölcsösükre, az önkormányzatnál érdeklődhetnek a részletekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szócska Miklós megtekintette a mosonmagyaróvári kórház felújítását

Szócska Miklós közölte: az orvosok külföldi munkavállalási kedve a 2009-es szint alatt van. Tovább olvasom