Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

725 millióból újul meg a mosoni belváros

Több mint 500 milliós támogatást nyert az önkormányzat a mosoni belváros rendbetételére. A munkálatok május végén kezdődnek, várhatóan négy hónapig az Iskola utcában működik majd a piac.

Második körben is nyertesnek minősítették a mosonmagyaróvári önkormányzat ˝Mosoni városközpont funkcióbővítő rehabilitációja˝ című pályázatát: így 502,9 millió forint támogatást kap a város. Erről csütörtökön értesítették hivatalosan a városházát. Így mára minden akadály elgördült az összességében mintegy 725 milliós beruházás elindítása elől – tájékoztatta portálunkat Szabó Miklós polgármester.

Elmondta: a program során felújítják a mosoni piac meglévő pavilonjait, valamint a Tourinform-iroda melletti parkolók megszüntetésével azon a területen három további pavilont építenek. A beruházás során megújul az Erzsébet tér teljes közműcserével, díszburkolat-építéssel, utcabútorozással. A tér Iskola utca felőli kiöblösödő végén a burkolatba rejtett szökőkút épül. A fejlesztéssel az önkormányzat olyan környezetet szeretne teremteni, mely felkelti a vállalkozói szféra figyelmét is, ezáltal élénkíti Moson kereskedelmi-gazdasági, társadalmi életét.

Május végén kezdődik a mosoni piac és az Erzsébet tér felújítása. A munkálatok idejére az Iskola utcába költöztetik a kofákat.
Május végén kezdődik a mosoni piac és az Erzsébet tér felújítása. A munkálatok idejére az Iskola utcába költöztetik a kofákat.

Olyan környezetet szeretnének teremteni, mely felkelti a vállalkozói szféra figyelmét is.
Az önkormányzat már lefolytatta a szükséges közbeszerzési eljárásokat, a nyertes kivitelezőkkel előszerződést kötöttek, hogy a támogatás elnyerését követően azonnal indulhasson a munka. Ennek megfelelően a ˝Moson 1000˝ rendezvénysorozatot követően rögtön, május 31-én megkezdik a kivitelezést. A munkálatok várhatóan négy hónapon át tartanak, ez idő alatt a piacot elköltöztetik az Iskola utcai egykori tanintézmény helyén üresen álló telekre. Az ideiglenes piacot a Soproni utca felől lehet majd megközelíteni. A polgármester hozzátette: amennyiben a munkák gyorsabb ütemben haladnak, úgy elképzelhető, hogy a piac korábban is visszaköltözhet az eredeti helyére.

Szabó Miklós elmondta: a beruházás része a Fehér Ló Közösségi Ház felújítása is. Az épületben lévő lakásokat közösségi térré alakítják, a villamos hálózatot korszerűsítik, elvégzik a ház szigetelését, valamint a színpadi technika fejlesztését. Az épület külső homlokzatának teljes felújítása a jövő évben készül el.


Megszépül a Korona Szálló

Megszépül végre az egykori Korona Szálló homlokzata is, ráadásul már a ˝Moson 1000˝ rendezvénysorozat idejére. Egyelőre sajnos nem az épületet újítják fel, csupán hatalmas ponyvával fedik el az omladozó falat. A ponyvára nyomtatott kép pedig a szálló egykori homlokzatát ábrázolja. A takaró nem csupán az ünnepség idejére marad a homlokzaton, hanem egészen addig, amíg fel nem újítják az épületet.


Olvasóink írták

 • 17. Lone_wolf.. 2010. május 23. 20:29
  „ennyi pénzért a Nato biztos szívesen ledobálná mosonra a lejárt szavatosságú napalm készletét.”
 • 16. Felhő71 2010. május 20. 10:35
  „Én személy szerint örülök, hogy végre van Mosonra pénz. DE mi ebben a funkcióbővítés? A három új pavilon?
  A piacok nagy barátja vagyok, mert az ember ne a hipermarketekben vásároljon, hanem a környékbeli őstermelőktől. Például. A szökőkút egy vicc, miért nem mindjárt egy újabb szobor? MO-on minden ciklusban, minden önkörmányzat, minden településen állít legalább egy szobrot. Ez ugyan nem megtérülő beruházás, de lehet mutogatni. A térkövezés dühítő. Szép, de haszontalan és mindig túl drága. Minden önkormányzat térkövez, mert az látványos, meg gondolom jól el lehet számolni. Ennyi pénzért kicsit kevés. És a Korona? arra miért nincs pénz? Valamikor meg kell csinálni. Vagy majd lebontják? Az iskola környékét sem ártana fejleszteni és magát a Haller régi épületét is ideje lenne felújítani. Az az iskola tényleg fontos Moson számára. Nem hiszem el, hogy ennyi pénzből a mosoni központ homlokzatait ne lehetne igényesen megújítani, legalább a templomtól felfelé.”
 • 15. Boli 2010. május 18. 17:36
  „A Magyar utca tönkretétele az önkormányzat és egy bizonyos helyi réteg asszisztálásával sikeres volt! Mosonba egy ilyen beruházás??? Kevés a hely a mosoni szökőkútnál, a szotyolát köpködő és ordibáló cigányoknak??? Vagy tud valaki mondani mást, aki jóérzéssel és nyugodtan leül oda, netán gyerekkel arra sétál? Még környékét is elkerüli, aki teheti. Ha ez is olyan sikeres piacépítés lesz egyébként, mint Óváron, akkor nem biztos, hogy erre kellene költeni! Meséljünk, miért kellet valami okosnak tönkre vágni az óvári piacot??? Netán ugyan az az okos ember újabb ötletéről van szó?? Azért az óvári sikertörténetért van már felelős? Ezért lesz? Bár ebben a városba, soha, senki, semmi baromságért nem felelős...”
 • 14. Alex64 2010. május 18. 01:39
  „Egy-két lényeges dolgot azért ne felejtsenek el a kedves hozzászólók. A város neve MOSON-magyaróvár A megye neve Győr Sopron MOSOSN megye. Ehhez képest a város ezen részét sikerült a legjobban kihagyni szinte minden építő programból. Magyar utca haldoklik á dehogy kimúlt. Erről is a cigányok tehetnek?”
 • 13. balintos66 2010. május 16. 07:38
  „Ti itt megint csak haza beszéltek!!!!!Igeis,kell fejleszteni mosont és a többi külső városrészt is!!!!Mindegyikre ráfér,s ezzel a városközpont is fejlődhetne!”
 • 12. Andrewguru 2010. május 15. 22:20
  „Integrált Városfejlesztési Stratégia? - csődben a város már évek óta. nagy beruházási ötletek vannak, azonban semmi, ami megtérülne belátható időn belül. EU-s támogatásokból fedezik egy részét, na igen. A fennmaradó önrészt miből fedezik? Az ipari parkba is érdekes módon az önkormányzati tulajdonban lévő cégek költöznek. Ez mennyibe is fog kerülni? A laktanya épületében múzeum kerülhet (több éve tervbe van már véve)? Újabb pénznyelő, mint ez a piac környéki felújítás. Egyébként a laktanya épületét is lehetne hasznosítani. Más városokban a kezdő kis- és középvállalkozások támogatására hasznosítják. Inkubátorháznak, innovációs központnak hívják. De a volt ipari területeknek, a vasút környéki épületeknek is lehetne újra feladatot adni. Barna mezős beruházások - ezt is támogatja az EU.
  DE: Az emberek gondolkodásán kéne először változtatni. Nem csak a cigányság az, aki a rombolásokért, vandalizmusért felelős. A felújítási, újat teremtési munkálatokba való bevonás sokat segíthetne az ő integrációjukban - hogy egy divatos szóval zárjak :)”
 • 11. Hókuszpóka 2010. május 15. 14:01
  „Persze hogy kell a felújítás! Hát a cigók is szeretik a szépet. Mármint tönkretenni.”
 • 10. pancser 2010. május 15. 13:40
  „Megkérdezem, ki jár az Erzsébet térre? Én nem, de ahogy látom mások sem. Csak a piacnapokon látogatják az emberek. Azt nem vitatom, hogy rendbe kell tenni, de még sokkal rosszabbul járunk vele mint a Magyar utcával. Az Erzsébet tér városi szempontból periférikus rész, érdektelen. Kis sz.r üzletektől meg ne várjunk semmit, illetve bukást azt igen. Ennek a városnak a közös városmagját erőltetném, nem újra megosztani. Igenis a művi környékét, oda sokan járunk, van tér, parkoló és mindenhonnan elérhető.”
 • 9. hovatovabb 2010. május 15. 08:01
  „Fejleszetni célszerű , de...
  Ilyen nagy összeget egy helyre???

  AMIKOR A Flesch Károly művelődési központnál és az Irodaház környékén MÁR LASSAN 1 ÉVE SEMMILYEN KÖZVILÁGÍTÁS NINCS A TÉREKEN ??????????
  SOK PÉNZT ÚJJÍTÁSRA.....DE IZZÓCSERÉRE NINCS KERET???????”
 • 8. hablaty 2010. május 15. 07:44
  „Ákos!
  Nem értek egyet,egyáltalán nem kidobott pénz!
  Mindannyiunk érdeke hogy, városunk minden része Uniós pénzek bevonásával megszépüljön.
  Viszont azzal maradéktalanul egyetértek, hogy a beruházással egy időben az erősen cigány fertőzött státusból fakadó negatív hatásokkal is foglalkozni kell!
  Van a testületnek egy szenzációs, minden városrészre kiterjedő városfejlesztési programja (Integrált Városfejlesztési Stratégia munkanéven), érdemes olvasgatni, a városi honlapon megtalálható.
  Remélhetőleg az abban foglalt különböző városrészi akciótervek szép sorjában a megvalósulás talajára lépnek, és akkor talán nem kell vitatkozni, hogy miért éppen Mosonban indul az első nagyobb rehabilitációs program.”
 • 7. Ákos62 2010. május 14. 23:28
  „"pancser" és "enzso" egyetértek!!!! ABLAKON KIDOBOTT PÉNZ!!!!!!!!!!!!!

  Arra bezzeg nincs pénz, hogy a Városközpont -11-es iskola és a fél város gyermekei által használt - "uniós" játszóterét valóban "uniós" játszótérré fejlesszék ki.”
 • 6. pancser 2010. május 14. 22:05
  „Bocs, Malomszer nem Lajtaszer!”
 • 5. pancser 2010. május 14. 22:03
  „Diszburkolat az Erzsébet térre? Kérdem én minek? Megfelel oda a sima aszfalt is és olcsóbb. Utcabútorok, mégis kinek? A piacnak az nem kell. Inkább egy tsztességes fedett helyet építenének, ahol a piacozók akár rossz időben is vásározhatnának. A vállakozók figyelmét felhívni mégis mire? Néhány vacak bolt nyílhat ugyan de még annyira sem fognak menni mint a Lajtaszeren, akiknek azért szerencséjük van a termállal. Végső véleményem: A piacozás körülményeit kéne rendbetenni, bár Óváron is építettek, el is kergették a piacot!”
 • 4. enzso 2010. május 14. 21:41
  „Jaj de jó hogy szép lesz Moson csak az a kérdés hogy meddig. Már láttam hogy anno a rend éber őreinek az autója alá volt bakolva. mi lenne most az előbb említett szökőkút "legyünk optimisták hogy elkészül" de meddig fog működni?? kiváncsi vagyok rá. A rendőrök nem fognak kiálni vigyázni rájuk mert éjszaka inkább versenyeznek a győri úton lásd régebbi eset :D
  Összegzés nem látom értelmét ennek a beruházásnak, ez megint ablakon kidobott pénz!!!
  Remélem tévedek, ha igen akkor kívánom hogy legyen szép sokáig!!!!!!!”
 • 3. GD 2010. május 14. 19:44
  „Majd a dagatt kancigók ott fognak hesszelni a purdékkal a ....lengető melegben az "élményfürdőnek" használt szökőkutnál a piac mellett. Este 10 után nem szivesen tennék arra egy romantikus sétát......”
 • 2. Gury 2010. május 14. 15:08
  „Díszburkolat-építés, utcabútorozás, burkolatba rejtett szökőkút...... hasonlókat csináltak már a Szent István út felöli oldalán a piacnak. Úgy látszik a szotyiköpködő cigányok ott már nem férnek el, csinálnak nekik még egyet. Először azokat kéne eltakarítani onnan, utána lenne értelme a dolognak.”
 • 1. móvári 2010. május 14. 14:41
  „Minek felújítani ott valamit is??A cigányok egy év alatt ugyanúgy tönkreteszik, mint mindent a városban!Vagy rendőröket is állítanak utána a környékre, hogy szép is maradjon??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszelbe mennének most a fél Dunáért?

A nemrégiben Dunakilitin járt Deutsch Tamás nyitja meg azt a szombati Duna-konferenciát, melyen… Tovább olvasom