Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

70 milliós többletet ér a társulás

Hetvenmillió forint többletet jelent a társulásban ellátott feladatellátás Mosonmagyaróvár és a környékbeli 26 település számára. Az új szervezetnek június végére kell a végleges formáját kialakítania.

Jelentős változás állt be január elsejétől a Mosonmagyaróvár Többcélú Kistérségi Társulás életében: 2012. december 31-én jogutód nélkül megszűnt a társulás munkaszervezete. A társulási tanács és a mosonmagyaróvári önkormányzat egyeztetése alapján a Lajta-parti város hivatala látja el az év elejétől a feladatokat. Itt dolgozik tovább Botos Gábor eddigi munkaszervezet-vezető kistérségi koordinátorként és Vargáné Rigó Hedvig kistérségi ügyintézőként. Ők a Bástya utcai épületből a városháza egyik irodájába költöztek.

– 2012 decemberéig a kistérség huszonegyféle szolgáltatást látott el a hozzá tartozó 27 településen. Így a közoktatás, pedagógiai szakszolgálat, a szociális ügyek, a mozgókönyvtárak, belső ellenőrzés egyes feladatait. A területfejlesztés már egy évvel korábban kikerült a hatáskörünkből. Jelenleg a társult településekkel tizennégyféle szolgáltatásra van megállapodásunk. Lényegében a szociális, illetve a gyermekjóléti és családsegítő szolgáltatások részfeladataira szorítkozunk. A társulási tanács továbbra is a fenntartója a Kistérségi Egyesített Szociális Intézménynek és a Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Intézménynek, költségvetésük is a társuláshoz tartozik – hangsúlyozta Botos Gábor.

Botos Gábor kistérségi koordinátor és Vargáné Rigó Hedvig kistérségi ügyintéző az év elejétől a mosonmagyaróvári városháza egyik irodájába költözött.
Botos Gábor kistérségi koordinátor és Vargáné Rigó Hedvig kistérségi ügyintéző az év elejétől a mosonmagyaróvári városháza egyik irodájába költözött.

E két nagy intézmény tulajdonképpen az eddig megszokott formájában működik január elsejétől. Hogy mi lesz a későbbiekben a mostani fenntartó, azaz az önkéntes társulás sorsa, arról a tagoknak júniusig kell döntést hozniuk.

– Februárban munkacsoport létrehozását kezdeményezzük, amely márciusra összegzi a társulásra vonatkozó tudnivalókat és javaslatot tesz a képviselő-testületeknek. A döntéseket nekik április-májusban kell meghozniuk arról, hogy június végétől hogyan működjön tovább a társulás. Számításaink szerint a közös feladatellátás 70 millió forintos többlettámogatással jár – szögezte le a kistérségi koordinátor.
Arról már többször is írtunk a Kisalföldben, hogy a két intézmény néhány szolgáltatását visszamondta több település. Főként az idősek bentlakásos ellátására mutatkozik kisebb hajlandóság a falvak részéről. Ez Botos Gábor szerint érthető is, hiszen nem kötelező feladata a 30 ezer alatti településeknek. Ha viszont eddig vállalták, ez akár több százezer forintos kiadást is jelentett nekik. Amiatt, hogy többen is kiléptek ebből a szolgáltatásból, nem várható az idősek otthonaiban leépítés a munkatársak körében, hiszen még így is hosszú a várólista.

Míg tavaly a kistérségi társulás 920 millió forintból gazdálkodott (eddig fennállása óta ez volt a legnagyobb összeg), addig idén – a tervek szerint – 720 milliós büdzséje lesz.

– Mosonmagyaróvár nagyon kemény költségvetési keretek között működik 2013-ban, és ez érinti a két intézményünk támogatását is. Idén a város várhatóan 90 millió forinttal tud hozzájárulni a működésünkhöz a tavalyi 114 millió forinttal szemben – fűzte hozzá Botos Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangverseny Mosonmagyaróváron - fotók

A Mosonyi Mihály Zeneiskola tartott hagyományos Nemzetközi Tanári Hangversenyt a Flesch Károly… Tovább olvasom