Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

65 milliós megtakarítás Lébényben

Erre még nem volt példa, hogy hatvanötmillió forintos megtakarítással zárjanak évet. Miután idén tovább nőhet Lébény iparűzési adóbevétele, száztízmilliót szánnak fejlesztésekre, és ezen belül harmadával többet, mint tavaly, az utakra.
A megye legifjabb városának önkormányzata 484 millió forintból gazdálkodik idén, amiből 110 milliót fordíthatnak fejlesztésekre anélkül, hogy a működésre szánt forrást csökkenteni kellett volna – avat be a számokba Kovács Gábor lébényi polgármester.

30 milliót szánnak útfelújításra (a tavalyi 20 millióval szemben). Várhatóan ebből az összegből három utca újulhat meg a nyáron.

– Amellett, hogy jól gazdálkodott az önkormányzat, az iparűzési adónk is növekedett jelentős összeggel. Így sikerült hatvanötmilliós megtakarítással zárni az évet – mutat rá a városvezető, akivel a közeljövőbe is betekintettünk.

Az idei büdzséből tehát 110 milliót különítettek el beruházásokra. Ebből 30 milliót szánnak útfelújításra (a tavalyi 20 millióval szemben). Várhatóan ebből az összegből három utca újulhat meg a nyáron. Húszmillió forintot különítettek el pályázati alapként, 30 millió pedig fejlesztési tartalékként szerepel. Egyébként ez az első év, hogy ilyen tétel szerepel a költségvetésben: sorsáról év közben döntenek.

Gumiburkolattal vonják be a kisiskola udvarának egy részét – tudtuk meg Kovács Gábortól.
Gumiburkolattal vonják be a kisiskola udvarának egy részét – tudtuk meg Kovács Gábortól.
– Tervezzük, hogy a kisiskola udvarát átalakítjuk. Amellett, hogy esős időben sárossá válik a terület, a mindennapi testnevelésórák miatt is fontos lenne, hogy a kemény telet leszámítva legyen hol tornázniuk a gyerekeknek, hiszen erre az egy tornacsarnok nem elég. A tavasz folyamán ezért gumiburkolattal borítanánk az udvar egy részét. A nagy energiafaló tornacsarnokba hőszigetelő álmennyezet kerül és térelválasztó függöny. A nagyiskolánál a teljes homlokzat újulhat meg. Szeretnénk visszaállítani a huszadik század eleji, korhű homlokzatát. A konyhában is lesznek munkálatok, főleg az étkező érett meg a felújításra. Továbbá az egykori könyvtárat kívánjuk úgy átalakítani, hogy az a múzeumi gyűjteménynek adjon helyet. Jelenleg az anyagot egy padláson tároljuk, miután az életveszélyessé vált falumúzeumi épületet le kellett bontanunk – sorolta a polgármester.

A templom szomszédságában lévő egykori pálos rendházat nemrég vette gondjaiba az önkormányzat. Már néhány tűzoltó munkát elvégeztek rajta (elvezették az esővizet, új tetőt kapott), most a falak vízszigetelése várat magára. Erre pályáztak. A közösségi ház udvarára kemenceházat is megálmodtak, mely az ottani rendezvények szíve-lelke lehetne.

– A tavalyi nagyságrendben támogatjuk a civil szervezeteket. Így reméljük, hogy a megyei első osztályban szereplő Lébényi Labdarúgó SE is sikeresen tud működni – zárta szavait Kovács Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban lopott, a reptéren elfogták

A repülőtéren fogták el a rendőrök azt a fiatalembert, aki nem sokkal korábban Londonban lopta el… Tovább olvasom