Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

600 milliós költségvetés pályázatból

Idén hatszázmillió forintból gazdálkodik Hegyeshalom. Ez Szőke László polgármester szerint köszönhető a pályázaton nyertes beruházásoknak, melyek közül a nagyobbak a hivatal körüli tér felújítása, az iskola és a sportcsarnok energetikai korszerűsítése.
Nagyobb összegből gazdálkodik idén a határközeli nagyközség, mint korábbiakban. Köszönhető ez a nyertes pályázataiknak. A hivatal és az óvoda között már elindultak a munkálatok. Erről és a további tervekről kérdeztük Szőke László hegyeshalmi polgármestert.

– A polgármesteri hivatalnál térfelújítás kezdődött a parkolók átalakításával és zöldterület-fejlesztéssel. A falufejlesztési pályázaton erre a célra 18 millió forintot nyertünk. Első körben az óvoda és a hivatal közötti rész készülhet el, térkövezett sétánnyal, füvesítéssel, faültetéssel, padok kihelyezésével, ahol a helyi termelők is értékesíthetik terményeiket. Az épület előtt pedig terveink szerint új parkolási rend lesz, 35 parkolóhellyel. Tehát több autó fog elférni, ami azért is fontos, mert a területet sok esetben az Ausztriában dolgozók veszik igénybe úgy, hogy itt hagyják a gépkocsikat. A térrendezést várhatóan augusztusra fejezzük be – tudatta a településvezető.

Azon kérdésünkre, hogy a kerékpárút-beruházást hogyan fogadták a helyiek, elmondta: – A tervezettnél több parkolóhelyet hoztunk létre az út mentén, így a térköves felületek mellett murvázással is segítettük a gépkocsik leparkolását. Az apróbb hiányosságokat a kivitelező április közepéig javítja. Egyébként a többségnek elnyerte tetszését a kerékpárút.

A régi közművek felszedésével elindult a térrendezés a hivatal és az óvoda közötti területen – mutatja Szőke László polgármester.
A régi közművek felszedésével elindult a térrendezés a hivatal és az óvoda közötti területen – mutatja Szőke László polgármester.

Ugyanakkor a helyi sportcsarnokra és az iskolára is felújítás vár. Előbbinél 57 millió, utóbbinál 63,1 millió forintból. A faluvezető szerint az energetikai korszerűsítésre kiírt sikeres pályázat mellett önerőpályázaton is eredményesen indultak, így tulajdonképpen százszázalékosan biztosított a beruházáshoz szükséges forrás.

– A sportcsarnok korszerűsítésével a tervek szerint májusra végzünk, míg az iskolánál a felújítás nagyját az iskolai szünetre időzítettük. A fűtéskorszerűsítés és hőszigetelés mellett felújítjuk a belső világítást, napelemet és napkollektort helyezünk el. Ugyanakkor az iskola külső dekorálására hamarosan egy ötletpályázatot is kiírunk Színezd újra címmel – hangsúlyozta Szőke László.

A konyha felújítására szintén pályáztak. Ha nem nyerne a projekt, akkor is 1,5 millió forintból burkolatot cserélnének és sütő-pároló berendezést vásárolnának. A Napsugár Óvodában még egy vizesblokk vár felújításra. Önerőből meg négy utca újulhat meg. A Május 1., Mező és Óvári utcák mellett a Dózsa György utcában élők számíthatnak munkálatokra idén.

Félszáz új munkahely. Egy vállalat jelezte az önkormányzatnál, hogy fejleszteni szeretne a már meglévő logisztikai terület mellett. Ezért a rendezési terv módosítását kérték. Szőke László a beruházással együtt 50–60 új munkahellyel is számol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékfa a Dunának, víznek

Emlékfát ültettek a Duna-régió Vízi-turisztikai Szövetség által életre hívott Víz-csöppek mozgalom… Tovább olvasom