Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

56 éve a csend falai leomlottak: ünnepi megemlékezés Mosonmagyaróváron

A sztálinista diktatúra elleni forradalom, és a szovjet megszállás elleni szabadságharc ötvenhatodik évfordulójára emlékeztek ünnepi műsor keretein belül Mosonmagyaróváron.
Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.

A forradalom és szabadságharc ötvenhatodik évfordulójára méltó módon emlékeztek a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ színháztermében. Dr. Nagy István polgármester ünnepi beszédében elmondta:

"1956 több egy egyszerű történelmi ténynél - 56 éve a csend falai leomlottak. Hőseink nem csak egy diktatúra ellen lázadtak, hanem a hazugság és félelem ellen is. Becsületbeli ügy volt. Bizonyítéka annak, hogy akiben a becsület él, csak az lehet igazán szabad!"

A beszéd után Németh Boldizsár és Schwendtner Ferenc (a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület első két elnöke) családtagjai Posztumusz Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehettek át.

Galéria

Nagy István polgármester továbbá Polgármesteri Elismerő Oklevéllel köszönte meg Bérci Csaba, Beregszászi Balázs, Böröndi Lajos, Csicsai Ferenc, Fehér János, dr. Kuroli Géza, Németh Alajos, Papp Gyula, Takács István, Varga Bálint és dr. Zétényi Zsolt tevékenységét a forradalomért.

Kiss Szilvia és Gál Tamás színművészek a KOR-ZÁR együttessel Felvidékről Vérrel virágzó címmel az ünnephez méltó műsorral tisztelegtek az 56 évvel ezelőtti forradalom emléke előtt.

A mosonmagyaróvári sortűzre emlékező Városi Gyásznapon a Gyásztéren tartanak kegyeleti megemlékezést, péntek délután 17 óra 15 perckor.

Megemlékezést mond: Dr. Áder János Magyarország köztársasági elnöke. „Requiem" címmel emlékműsort adnak a Theatrum ad Flexum Tagjai és az En L’air Tánccsoport

Imát mond Csáfordy Julianna református lelkész, melyet koszorúzás követ. Közreműködik a Kühne Zrt Koncert Fúvószenekara Hernádi Sándor vezényletével és a 70. sz. Széchenyi István Cserkészcsapat

Olvasóink írták

  • 3. abszurdisztán 2012. október 26. 16:17
    „Egyetértek looserrel.Erről hallgatnak a megemlékezések.”
  • 2. looser2 2012. október 24. 19:15
    „Remélem a "szabadságharcos" tömeg áldozatául esett két felkoncolt kiskatonáról is megemlékeznek!Bár ezt mindenki elfelejti!”
  • 1. amivarosunk 2012. október 24. 18:39
    „A Polgármesteri Elismerő Oklevelek átvételéről készült képek megtekinthetők a www.infomovar.hu weboldalról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programajánló: origami világnap

Október 24. az origami világnapja. Ebből az alkalomból szerda délután szeretettel várják az… Tovább olvasom