Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

52 dolgozótól válik meg a Karolina

A kollektív szerződés felbontása és ötvenkét dolgozó elbocsátása szerepel a Karolina Kórház terveiben.
A Kisalföld már többször beszámolt arról, hogy a korábban konszolidáltan működő mosonmagyaróvári Karolina Kórház gazdasági egyensúlya – elsősorban külső, finanszírozási okok miatt – az elmúlt évben megbomlott. Az intézmény működésének átvilágítása után az önkormányzat utasítására a Kórház vezetősége intézkedési tervet dolgozott ki. Ennek részleteiről számolt be a keddi sajtótájékoztatón a Kórház, valamint a város vezetése.

Dr. Vörös László igazgató elmondta: a tizenegy pontban összefoglalt intézkedések egyik fontos eleme a tulajdonos és a vonzáskörzet települései támogatásának biztosítása. Mérik a betegelégedettséget, vizsgálják az esetleges elégedetlenség okait, illetve a háziorvosok betegirányítási szokásait is. A kérdőívet a Kórház már elkészítette.


Az intézkedési terv fontos része a magánosítás lehetőségeinek feltárása. Előkészítik a röntgen, az ultrahang, a laboratórium, a vértranszfuziológia, a gyógyszertár, illetve a patológia funkcionális privatizációját.

Nem lesz Kórházösszevonás

Az intézkedések egyik sarkalatos pontja a kollektív szerződés felülvizsgálata és módosítása. Ennek értelmében kizárólag a jogszabály alapján kötelező pénzbeli juttatások adhatók mindaddig, amíg a Kórház gazdálkodása nem stabilizálódik. Ezzel évi 18 millió forintos megtakarítást érnek el. A javaslatot a vezetőség ismertette az érintett száztíz dolgozóval, ám a módosítást a szakszervezet nem fogadta el. Az adósság csökkentése érdekében viszont elkerülhetetlen volt a kollektív szerződés felmondása december 31-től. Ezzel együtt megkezdik az egyeztetéseket az új szerződés megalkotására a gazdasági helyzet és a dolgozói érdekek figyelembevételével.

Dr. Vörös László
Szintén szükségszerű és elkerülhetetlen a dolgozói létszám csökkentése.
Három szakaszban ötvenkét – elsősorban nyugdíjaskorú – dolgozójától válik meg a Kórház. A létszámleépítésből fakadó megtakarítás már jövő év márciusától jelentkezik az intézmény költségvetésében.
A gazdasági egyensúly megteremtése érdekében felülvizsgálták a beszállítói szerződéseket is. A Kórház vezetése tízszázalékos díjcsökkentést kért, amit a beszállítók többsége elfogadott.

Szentkuti Károly alpolgármester a fogászati ellátás teljes privatizációjáról beszélt. A képviselő-testület következő ülésén tárgyalja e kérdést, majd a döntést követően megszüntetik a Kórházban a fogászati rendelést. Ezután az önkormányzattal szerződött orvosok saját rendelőjükben végzik a közszolgáltatást is. A csornai, kapuvári és mosonmagyaróvári Kórházak lehetséges együttműködéséről az alpolgármester elmondta: az egyeztetést követően az érintettek megállapodtak abban, hogy intézményi társulást nem hoznak létre, csupán a különböző kiegészítő tevékenységeket érinti ez az együttműködés.

Eőry Ferenc gazdasági igazgató kiemelte: olyan intézkedési tervet nem lehet kidolgozni, ami a teljes adósságot felszámolja, csupán az eladósodás ütemét tudják megállítani. Az elmúlt időszakban 16 millió forinttal nőtt a Kórház vesztesége. Így félő volt, hogy eléri azt a szintet, amikor már csődbiztost kell kinevezni. Az elkészült intézkedési tervvel a számítások szerint jövő év márciusára megállíthatják az adósság növekedését. A szakfeladatok privatizációja kapcsán a gazdasági igazgató hangsúlyozta: nem a vagyon átadásáról van szó és nem kötnek végleges, visszavonhatatlan megállapodásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piroshullám a városon át

Nem lehet összehangolni egymással a mosonmagyaróvári jelzőlámpák mindegyikét, szakemberek szerint. Tovább olvasom