Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

45 ezer engedély

A megyei földművelésügyi hivatal szerint 1997–től 45 ezer földkiadási eljárást bonyolítottak le.

A megyei földművelésügyi hivatal szerint 1997–től 45 ezer földkiadási eljárást bonyolítottak le, s nem az ő feladatuk az örökösök keresése. A halászi Mikéék ugyanis lapunkban múlt héten arról panaszkodtak: halott felmenőik nevére írattak értéktelen földeket, s most többe kerül az átíratásuk.

Nemrégiben írtunk arról a halászi asszonyról, aki édesanyja és nagyanyja után Bezenyén örökölt apró külterületi szántót (Kisalföld, augusztus 17.). E területeket már régen elhunyt egykori szövetkezeti tagok nevére íratták, s most, a póthagyatéki eljárás során derült ki, hogy át kellene íratni ezeket. Csakhogy ez a procedúra jóval többe kerül, mint amennyit a föld ér.

Janák József,  a megyei földművelésügyi hivatal   megbízott vezetője most reagált a felvetésekre: a részaránytulajdonként nyilvántartott termőföldekkel kapcsolatos ügyekben a földrendelkező és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi törvény alapján – a földkiadó bizottságok jogutódjaként – 1997 januárjától a megyei földművelésügyi hivatal jár el. A törvény szerint a részarány-tulajdonú földek kiadása nyilvános sorsoláson történt, amely a szövetkezeti földek helyének meghatározását jelentette. Az erről szóló hirdetményt a Magyar Közlönyben közzétették és a polgármesteri hivatalokban is kifüggesztették.

E szerint a sorsolás nyilvános: a távol maradó részarány-tulajdonos később, mulasztásra hivatkozva semmiféle jogot nem érvényesíthet. Akinek a sorsolás jogos érdekét sérti, 48 órán belül tehet kifogást az FVM fővárosi hivatalában.

Janák József szerint az 1995-ben és 1997-ben elhunyt két rokon után a polgármesteri hivatalban hagyatékleltározást végeznek, majd ezt hagyatékátadó végzéssel átadják az örökösnek. A törvény szerint a „részarány-tulajdonos jogutódja a földkiadási eljárásban az eredeti jogcím szerint vesz részt". Mikéné tehát mint örökös vett volna részt a földkiadási eljárásban, ha a haláleset után a szabályok szerint jár el. A hagyatéki eljárás költségei azonban ez esetben is úgy terhelték volna, mint a mostani eljárásban. A hivatalvezető szerint a közjegyzői eljárás kellő időben befejeződött volna ahhoz, hogy a részarány-tulajdonú földek kiadása 2002-ben már nem a régi, hanem az új tulajdonos részére történt volna meg.

– A földművelésügyi hivatal a megyei földhivatal által szolgáltatott adatok alapján 1997-től több mint 45 ezer földkiadási eljárást folytatott le. „Erre vonatkozó rendelkezés és nyilvántartás hiányában úgy vélem, nem lehet jogos igény annak felkutatása, hogy a földhivatali nyilvántartásban – amely az adatokat a bejegyzés elve alapján hitelesen igazolja – tulajdonosként jelölt személy életben van-e, illetve ha meghalt, ki az örököse. Az örökösök keresése tehát a hivatalnak nem feladata.  Az eljárásban érdekeltek részéről a rendezetlen tulajdoni viszonyokból származó kellemetlenségért, a későbbi hátrányos következményekért nem lehet az eljáró hivatalt felelőssé tenni" – állítja Janák József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oda a turbinatelepítés lehetősége

Három Dunától elzárt szlovákiai magyar település kompenzációként lehetőséget kapott tavaly: törpeturbinákat telepíttethet s részesülhet a megtermelt haszonból. A polgármesterek aztán összevesztek, a beruházók jöttek-mentek, végül a Vízépítő Vállalat felbontotta a szerződést a falvakkal. A polgármester azonban még mindig reménykedik. Tovább olvasom