Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

430 kiló húsból töltötték a kolbászt Mosonmagyaróváron - sok fotó!

430 kiló húsból közel 860 méternyi kolbászt töltöttek meg hétvégén a mosonmagyaróvári Itató szabad strandon megszervezett kolbásztöltő versenyen és fesztiválon. Idén másodszor 43 csapat nevezett Fertődtől Békéscsabáig.

Hús, só, paprika, bors és fokhagyma, valamint további titkos összetevők - így áll össze egy igazán ízletes, magyaros kolbász Mosoni-Duna Hajós Egyesület által a hétvégén az Itató szabad strandnál szervezett verseny nevezői szerint. A titkos hozzávalókat hiába firtattuk, egyik csapat sem árulta el azokat. A kolbászkészítés rejtélyeibe azonban bárki beleshetett, akadt kitől tanulni: negyvenhárom csapat mérte össze tudását.

Talán a szervezőket is meghökkentette a tavaly indított verseny sikere. Csereklyei László egyesületi elnök szerint akkor úgy gondolták, mivel a téli időjárás nem kedvez a hajózásnak, baráti körben kolbásztöltő versenyt hirdetnek. Öt csapatra számítottak, akkor végül húsz lett. Idén még ezt is megduplázták.


Kolbásztöltő verseny és fesztivál Mosonmagyaróváron


- Minden csapat a nevezési díjért tíz kiló húst és húsz méter belet kapott, így összesen 430 kiló húst és 860 méternyi belet osztottunk ki közöttük. A négytagú zsűri a készítés folyamatától a sütésen keresztül a tálalásig pontozta a kolbászokat - tudtuk meg a szervezőtől, aki szerint ezen túl minden év januárjának utolsó szombatján meghirdetik a kolbásztöltő versenyt.

A megmérettetésre egyébként a mosonmagyaróvári egyesületeken, baráti társaságokon, cégeken és a helyi önkormányzat képviselőin túl, érkeztek Fertődről, Csornáról, sőt Békéscsabáról is jelentkezők. Így a Csornai hetek csapata is.

- Minden hétvégén összegyűlünk, mi heten, barátokként. A Kisalföldben olvastunk erről a versenyről, így erre a szombatra adott volt a közös program. Mi kétféle kolbászt töltünk, így például egy jellegzetesen nógrádi ízesítésűt is. Majd meglátjuk melyikkel érdemes indulnunk - magyarázta a hús gyúrása közben a csornai Abdai Imre, Kovács László és Varga Pál.

-Tavaly harmadikok lettünk, idén bízunk a győzelemben - árulja el Markó József, aki otthon is szokott kolbászt tölteni. Ő a békéscsabai ízesítésűre esküszik.

- Egy képzett húsipari szakember, Tenkes munkáját, mi a "műkedvelő", azaz hobbi kolbásztöltők segítjük - magyarázza a csapat szószólója Kovács Attila, hogy miért is neveztek Tenkes és a kurucok név alatt. Szerinte egy ízletes kolbászhoz jó alapanyagok és jó csapat szükséges, a többi titok. És persze, hogy szívvel, lékekkel készüljön.

Azt már csak mi jegyezzük meg, hogy jó hangulat is, hiszen abból sem volt hiány a szombati rendezvényen, melyen csak úgy versengtek az illatok.

Banyár Tamás, a bírálóbizottság egyik tagja szerint szakmai döntés született a már fent említett több tényező figyelembe vételével: első díj a jó minőségű termék előállításáért a Vacsoracsapdának járt, második a Nagy Zabáló, míg harmadik Kalóz és Máj.

Különdíjjal jutalmazták a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület, a békéscsabai vendégek alkotta csapatot és a Négy plusz egy csapatot.


Galéria kép

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szántóföldre csapódott a Renault Bezenye közelében, ittas volt a sofőr - fotók

A baleset idején a Renaultot vezető fiatal nő oly mértékben volt ittas, ami már bűncselekmény kategóriának számít. Tovább olvasom