Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

360 iskolacsomag az elsősöknek

Rekordszámú óvodás jelentkezett a mosonmagyaróvári kisdedóvókba. Tizenkét első osztály indul a város önkormányzati intézményeiben, a legifjabb diákoknak a tanévkezdést 360 iskolai csomaggal könnyítik meg.

Az első csengetés előtt Nagy István polgármestert kérdezte a Kisalföld arról, hogy felkészült-e a város az iskolások, óvodások fogadására.
– Idén rekordszámú óvodás jelentkezett intézményeinkbe, ami külön intézkedésre sarkallt bennünket – kezdi Nagy István.

Visszakanyarodva a városi óvodákra: már tavaly indítottak egy pluszcsoportot az ipartelepi intézményben, idén pedig kifeszített keretek között, vidéki óvodák bevonásával igyekeztek orvosolni a helyzetet.
Korábban már többször írtunk róla, hogy mintegy hatvan kisgyermeknek nem jutott hely az óvodákban. Alternatívaként környékbeli intézmények fogadták volna a kicsiket. Nagy István ezzel kapcsolatosan elmondta: négy szülő vállalta volna, hogy gyermekét Dunaszigetre járatja óvodába, egy időközben visszalépett, három ügye még folyamatban van.

Hőszigetelik, korszerűsítik a Vackor Óvodát. A munkások éppen a tetőn dolgoznak.
Hőszigetelik, korszerűsítik a Vackor Óvodát. A munkások éppen a tetőn dolgoznak.


– A magas óvodai létszámok nehéz döntés elé állítják az önkormányzatot. Ez a nyomás jövőre még nagyobb lesz, utána viszont „enyhülés" várható. Az új óvoda építése óriási költségeket jelentene az önkormányzatnak, és nem is látjuk egyelőre a folyamatos szükségét. Viszont tudjuk, hogy három éven belül kezelnünk kell ezt a problémát – hangsúlyozta a városvezető. Évente 300–350 mosonmagyaróvári kisbaba születik, ám ez a szám emelkedhet az új betelepülőkkel. Nem tudni azt sem, hogy az Euro Vegas kaszinóváros léte hogyan befolyásolja majd a későbbi gyermekszámot.

Az első osztályok tekintetében csak kisebb ingadozásokat tapasztalunk. Idén 12 osztályt engedélyezett az önkormányzat iskoláiban. A Móra-iskola kivételével valamennyi intézményben két-két osztályban fogadják a legkisebb diákokat. Az önkormányzati intézményekben szeptember elsejétől 309 kis elsősnek csengetnek majd be. A város azonban nemcsak nekik könnyíti meg az iskolakezdését, hanem a piarista iskola első osztályosainak is. Összesen 360 iskolai csomagot juttatnak el az intézményekbe közel kilencszázezer forint értékben.

– Izgalommal várjuk a tanévkezdést, és örömünkre szolgált, hogy a kistérség adhatott otthont az országos tanévnyitónak Lipóton. A pedagógusainknak jó munkát, a most kezdő diákoknak pedig eredményes tanulást kívánunk – zárta Nagy István polgármester.
Néhány helyi intézményben azonban javában folynak a felújítási, korszerűsítési munkálatok. Így többek közt a Vackor Óvodában is – amely pályázati támogatással szépül.

Ottjártunkkor is több csapatban dolgoztak a munkások, hogy a szeptember 30-i határidőre elkészüljenek a beruházással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. nemzeti tanévnyitó Lipóton - Püspöki áldás a régi-új iskolára - Galéria

Lipóton 15 elsőssel újraindul a hét évvel ezelőtt bezárt kisiskola. Szeptember 1-jétől mindennap lesz testnevelés. Tovább olvasom