Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

3,5 milliárd forintot költöttek a Karolina Kórházra

Mosonmagyaróvár - Összesen három és fél milliárd forintot költöttek a Karolina Kórház rekonstrukciójára. A második ütem befejeződött, a megszépült intézményt kedden a szakminiszter adta át. A feltételek adottak, a fenntarthatóság a teljesítményvolumen-korlát változásán is múlhat.
A feltételek adottak, de a finanszírozás még kérdéses

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház felújítása a kilencvenes évek közepén vált elodázhatatlanná: 2001-ben közel kétmilliárdos állami támogatáshoz 150, majd újabb 300 millió forintos saját erőt kellett biztosítani az első ütem fedezésére. A most elkészült második ütem munkálatai közel egymilliárdba kerültek. A megszépült kórházat Székely Tamás egészségügyi miniszter avatta fel kedden Mosonmagyaróváron.

A rendezvényen Szabó Miklós polgármester elmondta: az előző és a mostani önkormányzat is kiemelt feladatának tekintette a kórház felújítását. „Most már csak kiszámítható, megbízható finanszírozási háttér megvalósítása szükséges" – adta át ezzel a szót a miniszternek. Székely Tamás a kormány egészségpolitikájáról beszélt. „A betegek bizalmának s az egészségügyben dolgozók presztízsének visszaállítása a célunk" – kezdte. Elmondása szerint átlátható egészségügyi rendszert szeretnének s június végéig kell kidolgozniuk az átalakításról szóló tervet.

Vizit: Székely Tamás szakminiszter a 3,5 milliárd forintból megszépült kórház osztályait is meglátogatta.
Vizit: Székely Tamás szakminiszter a 3,5 milliárd forintból megszépült kórház osztályait is meglátogatta.


„Nem két évre szeretném megtervezni a feladatok végrehajtását, éppen ezért konszenzus szükséges. Mindenesetre az egészségügyi dolgozók kiemelt figyelmet érdemelnek: presztízsük növelése mellett az anyagi javadalmazáson is szeretnénk változtatni. A költségvetési tervben az átlagos bérnövekedésnél nagyobb emelést szeretnék kiharcolni az ápolóknak és a szakdolgozóknak. Ez a pályán tarthatja őket, s új dolgozókat is hozhat" – mondta. Elképzelése szerint a középfokú képzésben visszaállhatna az ösztöndíjrendszer is.

Dr. Vermes Tamás kórházigazgató a rekonstrukció második üteméről – mely 2006 augusztusában kezdődött el – beszélt. A főépület teljes gépészeti felújítása mellett a műtőblokk átépítése volt a legdrágább, mintegy 280 milliós beruházás.

A felújított intézményt a tárcavezető Szabó Miklós polgármesterrel és Dr. Vermes Tamás kórházigazgatóval közösen adta át. Fotók: Cséfalvay Attila
A felújított intézményt a tárcavezető Szabó Miklós polgármesterrel és Dr. Vermes Tamás kórházigazgatóval közösen adta át. Fotók: Cséfalvay Attila


Megújult a sebészet, a patológia és a szülészet, összekötő folyosó épült, s az orvostechnológiai berendezések beszerzésére is futotta.

Számos feladat elvégzése azonban még várat magára: a Nemzeti Fejlesztési Terv II.-ben szeretnének erre – például a rendelőintézet felújítására – pénzt nyerni. „Meg kell felelnünk a lakossági, kormányzati elvárásoknak, s a fenntartó önkormányzatnak pénzügyi stabilitást kell mutatnunk. Ez utóbbi lesz a legnehezebb, hisz bár tavaly 145 millió forinttal javult üzemgazdasági eredményünk, az adósságállományt csökkentettük, de teljesen eltüntetni nem tudtuk" – mondta dr. Vermes Tamás.

Az adósságcsapdáról az igazgató a sajtótájékoztatón is beszélt: ebben a 2005-ös 50 százalékos bértáblaemelést jelölte meg kiindulásként, amikor a kórházak erre központi fedezetet nem kaptak. Ez akkor 100 milliós terhet rótt a Karolinára, melyekhez a teljesítményvolumen-korlát (tvk) miatt később működési terhek is hozzájárultak: ezért most már „beszállítói gondok" is akadnak. Székely Tamás elismerte: a mosonmagyaróvári kórház elszenvedője volt a volumenkorlátnak, hisz a rekonstrukció idején tartott számításokkor kisebb keretet tudott felmutatni. „Át kell gondolni, s új alapokra kell helyezni a tvk-t" – tette hozzá a tárcavezető.

Olvasóink írták

 • 7. Kő László 2008. június 08. 00:23
  „A kórház megújúlásának,korszerűsitésének örülök.Köszönöm mindazoknak akik ezért tettek.Az orvosok ,ápolók többsége becsülettel végzi munkáját .Ez az a hely ami előbb útóbb mindenkit érint,még azt is aki csak rosszidulatu pártpolitikai vélemény mond.Engem a pártpolitika nem érdekel,de a városunk fejlődése,gonjai igen.A kórház milyensége mindenkit érint,természetesen a problémákat is el kell mondani a kutúráltan ahogy az a vélemény alkotásban illik.”
 • 6. szerintem 2008. június 05. 11:53
  „Én nem voltam még kórházban mint beteg, csak mint látogató. Sajnos úgy annál többen. Kb az ország helyzetét tükrözik. Jelen esetben még mindig az Óvárival vagyok megelégedve a legjobban. A létszámleépítések, és a fizetések manapság megmutatkoznak mindenhol/mindenben. Siralmas. A legtöbb helyen arra nincs pénz, hogy friss ágyneműt tudjanak felhúni, vagy hogy elég ágy legyen, a tisztaságról nem is beszélve (az óvári kivételével eddig mindegyik mocskos volt). És még millio dolgot lehetne sorolni, de felesleges. Nagyon borzalmas hogy az egészségügyi ellátás pénzhiány miatt nem kielégítő, pedig az mindenkinek alanyi joga lenne. Kicsit el kéne gondolkoznia az ország vezetésének ezen, mikor befekszenek a magánklinikákra.
  Úgy gondolom nagyrészt az orvosokkal sincs semmi baj (persze vannak kivételek). Azzokkal van csak baj, akik előre közlik, hogy mennyit kérnek, illetve hogy kérnek, rosszabb esetben előre el is kérik. Akik utólag elfogadnak egy borítékot amiben csak az van amit a beteg vagy a hozzátatozója megítélt neki, majd beletett, azzal nincs baj. Bizonyos értelemben kell is. Szerintem a legtöbb kezelt megnyugszik, hogy lerótta az adóságát, és nem tartozik semmivel sem, és lezártnak tekintheti a dolgot.”
 • 5. zeneladyka 2008. június 04. 19:43
  „Kedves Z! Biztos igaza van, hiszen biztos megtapasztalta, hogy csak a tömött boríték esetében tudnak gyógyítani az orvosok. Én viszont azt tapasztaltam, hogy bár nem gyógyulni mentem, hanem szülni, minden orvos kedvesen bánt velem, nem volt semmi gondom. Embernek néztek. És nem vártam el semmivel többet, minthogy megadják, ami szükséges. Nem is volt semmi gondom. Rend is volt, tisztaság. Nekem csak ennyi a tapasztalatom, de ez jó...”
 • 4. pan.cser 2008. június 04. 16:16
  „Az MSZP vele Dr.Dr, "szédült tyúk" nemrégen még egészen mást beszélt. Az MSZP-re nem lehet szavakat találni. 2x szavazta meg a "szédült tyúk" az eü. törvényt, most meg meri fogni a kórház kilincsét? Most is ott somolyog Gyurcsány mögött a Parlamentben, legalább bújna be a pad alá ha veszi a kamera az össze-vissza hadovázó főnökét! M. klubosok hej kire kell szavazni, hiszen akire szavaztatok megvágott benneteket, vizitdíjjal, napidíjjal dobozdíjjal,volumenkorláttal. Most meg mosolyogva megint elloptak a kórháztól 60 millát. A kórház nem nagyon szól a húszévesekról, sokkal inkább a klubosokról, bizony nem árt néha a népszavi, meg a népszabi helyett mást is olvasni.”
 • 3. Z. 2008. június 04. 10:52
  „jaj de hangsúlyozzák ezt a "megszépült kórház"-at...
  de örülünk neki! kár h gyógyitani (!) nem tudnak benne!
  kivéve persze ha tömött borítékot nyomsz a dokik kezébe!
  Z. (M.óvár)”
 • 2. Valaki 2008. június 04. 10:46
  „60 milliót vettek el a mosonmagyaróvári kórháztól?
  2008. június 4. 10:24


  MNO
  Kapacitásfeleslegként értékelte és elvonta az egészségbiztosító a mosonmagyaróvári kórháztól azt a tartalékot, amely az intézmény felújítása miatt keletkezett az elmúlt két évben. A döntés 60 millió forint bevételtől fosztja meg a 300 milliós adóssággal küszködő kórházat.

  A mosonmagyaróvári önkormányzat még 2002-ben nyerte el a címzett támogatást a kórház rekonstrukciójára. A második ütemben - 2006 és 2008 között - felújították a sebészetet, a fül-orr-gégészetet, a patológiát, új gépeket vettek, és átépítették a műtőblokkot. A korszerűsítési munkák idejére az operációk számát csökkenteni kellett, amit az egészségbiztosító kapacitásfeleslegként értékelt, és elvonta az átmenetileg keletkezett tartalékot.

  A tartalékelvonás 60 millió forint bevételkiesést jelent évente a kórháznak. Az intézmény adóssága 300 millió forint, ami az éves költségvetés 10-12 százaléka. A fenntartó önkormányzat tavaly 60, idén 65 millió forinttal járult hozzá a működési költségekhez. A kórház vezetése az egészségbiztosító döntésének felülvizsgálatában bízik.

  Erre mit mond Székely elvtárs?”
 • 1. Liszka 2008. június 04. 08:10
  „"Székely Tamás elismerte: a mosonmagyaróvári kórház elszenvedője volt a volumenkorlátnak, hisz a rekonstrukció idején tartott számításokkor kisebb keretet tudott felmutatni. ,,Át kell gondolni, s új alapokra kell helyezni a tvk-t" - tette hozzá a tárcavezető."

  Akkor miről beszélt annak idején Dr.Dr nevű önelégültségtől szédült tyúk?

  Vagy ez csak afféle szoci-bla-bla-bla?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet vitt a víz

Mosonmagyaróvár - Egyelőre vizsgálja a rendőrség annak a férfinek a személyazonosságát és halálának… Tovább olvasom