Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

35 év: jubilált az autópálya-rendőrség

Lébény - Az autópálya-rendőrség elmúlt harmincöt évét tekintették át és elemezték a jelen helyzetet a csütörtöki Lébényben tartott jubileumi ünnepségen.

A hazai autópálya-rendőrség fennállásának harmincötödik évfordulóját ünnepelték csütörtökön Lébényben. A jubileumi összejövetelen Perjámosy István alezredes, a megyei főkapitányság autópálya-alosztályának vezetője idézte fel az elmúlt 35 évet. Elmondta: 1974-ben alakult meg az Útellenőrző Parancsnokság, kezdetben 173 munkatárssal, akik feladata volt a hazai gyorsforgalmi úthálózat ellenőrzése. Az évek során folyamatosan változott a szervezeti forma, három évtized elteltével csupán húsz rendőrrel gyarapodott a létszám. Jelenleg az autópálya-ellenőrzésre hivatott 20 szervezeti egység 519 munkatárssal 1055 kilométer gyorsforgalmi úthálózatot lát el. A megyei alosztály illetékességi körébe 1974-es megalakulása óta az 1-es és a 15-ös főút tartozott. Az útépítési fejlesztések nyomán azonban mindössze 1996 óta nevezhető igazi ˝autópálya-rendőrségnek˝, jelenleg az M1-es autópálya megyei szakasza, illetve az M15-ös autóút tartozik az alosztályhoz.

Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei főkapitány elmondta: az autópálya-alosztály megalakulása óta a megyénken áthaladó kelet–nyugat irányú útvonalak ellenőrzését végzi. Az autópálya kiépítése 1994-ben érte el megyénket és 1996-ra az alosztály kizárólag a megyei autópálya-szakasz ellenőrzéséért felelt. A Rebisz megalakulását követően az alegység kizárólag az autópálya-kezelő lébényi mérnökségének kezelésében álló mintegy 42 kilométernyi autópálya és 13 kilométernyi autóút ellenőrzését végezte. A technikai ellátottságot és létszámhelyzetet ezen szakasz felügyeletéhez állapították meg. A rendőrség-határőrség integrációjával az alegység ismételten megyei irányítás alá került, ezzel együtt illetékességi területe is módosult, változatlan létszám és technikai feltételek mellett egyik napról a másikra mintegy 30 kilométernyi autópálya-szakasszal bővült. A főkapitány kiemelte: az alosztály állománya meglehetősen egységes, hosszú ideje együtt dolgozó kollégákból áll.

Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője a korábbi, központi irányítás alatt működő autópálya-rendőrség előnyeiről beszélt. Szerinte egy jól felépített struktúra volt, amiben hatékonyabban tudta a feladatát ellátni a szervezet. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárás állatkínzás miatt a német juhász ügyében

Az állatorvosi vizsgálat szerint tompa tárggyal való több nagy erejű ütés okozta annak a kóbor kutyának a halálát, mely a napokban pusztult el Héderváron. Tovább olvasom