Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

293 tulajdonosnak 147 millió forint telekadót írtak elő

Némileg elmaradtak a tervezettől a helyi adóbevételek az adónemek többségénél az első félévben. Nagy a lemaradás az iparűzési és az idén újonnan bevezetett telekadónál. A gépjárműadóból viszont még a tervezettnél is magasabb az első félévi teljesítés.

Az építményadóból az elmúlt évben 447 milliós bevételt terveztek. Ez 103,05 százalékra teljesült, mivel 460,6 milliót fizettek be. Erre alapozva idén 465 millió bevételt tervezett az önkormányzat, amiből az első félévben 246,7 millió folyt be, az egész évi előirányzat 53 százaléka. Az idei évtől vezette be az önkormányzat a telekadót a városban.

A rendelet értelmében a város belterületén lévő beépítetlen földterületek adókötelessé váltak. Az adó mértéke a törvényi maximum közel harmada, azaz száz forint négyzetméterenként. A hatástanulmányok értékelése után és a rendelkezésre álló adatok alapján 160 millió forint bevételt irányzott elő az önkormányzat a telekadóból. A kivetések alapján aztán 293 tulajdonosnak összességében 147 millió forint telekadót írtak elő az idei évre. Ennek fele, azaz 73,5 millió befizetése már az első félévben esedékessé vált. A félév végéig azonban összesen 61,63 millió telekadó folyt be, az egész évre tervezett összeg 38,52 százaléka. Tekintettel arra, hogy új adónem bevezetése történt és az adózók által nem volt tervezhető ez a költség, az adóhatóság több esetben engedélyezett fizetési halasztást, illetve részletfizetést.

A tervezetthez képest ugyancsak nagy az elmaradás az iparűzési adónál is. Már tavaly is 7,33 százalékos volt az elmaradás, így 1,668 milliárd folyt be ebből az adónemből. Éppen ezért a korábbi évekkel ellentétben az iparűzésiadó- bevételt a megelőző éveknél alacsonyabb szinten tervezte az önkormányzat. Ám az elmúlt év végi és az idei első félévi adatok alapján már látható, hogy a tervezett 1,635 milliárd sem teljes egészében fog teljesülni. Az első félévben 684,5 millió iparűzési adó folyt be, ez 39,63 százalékos teljesítés.

Biztatóbb a kép az idegenforgalmi adó esetében, ám itt is van még mit behozni. Már 2004 óta változatlan mértékben, 250 forintos mértékkel adóztatja az önkormányzat a városban eltöltött vendégéjszakákat. Az elmúlt évben 79 adózó összesen 24,19 millió – 4,351 millióval többet, mint előző évben – idegenforgalmi adót fizetett be. Az idei első félévben 10,488 millió folyt be ebből az adónemből, ami az egész évre tervezett bevétel 41,95 százaléka. A szakemberek szerint az év végére javulhat ez az arány, hiszen a turizmusban a nyári időszak mozgalmasabb, így várhatóan ezekre a hónapokra számíthat az önkormányzat jelentősebb idegenforgalmi-adó-bevételre is.

Egyetlen adónemnél, a gépjárműtaksánál haladta meg a tervezett szintet a teljesítés. Az elmúlt évben 14.132 gépjármű után 305,758 milliós adót írtak elő, amiből az év végéig 293,582 millió folyt be. Az idei évre 293,418 milliós gépjárműadót írtak elő, amiből a félév végéig 143,574 millió teljesült. Ez a tervezetthez képest 2,55 százalékos növekedés. Az előző évekről áthúzódó hátralék ugyan csökkent 15,79 millió forinttal, ám még így is jelentős összeget, 49,789 milliót tartanak nyilván hátralékként.

Olvasóink írták

 • 8. embertelen 2011. október 08. 11:47
  „4. KoPi
  Honnan veszed ezt a sok hülyeséget? A telekadó szimplán azért kell, hogy legyen miből visszafizetni a fidesz 6 éves regnálása alatt felhalmozott több, mint 3 milliárdos adósságot!”
 • 7. zopika02 2011. szeptember 30. 13:15
  „Amenyiben nem magánszemély tulajdonában van az ingatlan annak ellenére kivetik az adót, hogy azon a beruházás már megkezdődött, tehát építési engedély van rá. Teljes összevisszaság van a hivatalban a telekadót tekintve. Van akik bemennek sírni így nem kell fizetnie. Így aki fizet jogosan háborog.”
 • 6. Lomex 2011. szeptember 30. 12:08
  „4. Kopi
  Ott nem igaz amit írtál, hogy a befektető (nevezzük annak a magánszemélyt, aki pár éve vett mondjuk 1 telket), egyszer már kifizette a telek árának a 10%-t illeték formájában. Ettől még nem lesz több építkezés. Megjegyzem az építőipari szektorból még olyan jelentős járulék bevétele senkinek sem származott, ismerve az építőioari cégek adó és egyéb fizetési morálját (fekete munka, stb...)”
 • 5. Beex 2011. szeptember 30. 10:06
  „4. KoPi 2011.09.30. 05:03
  És mi a helyzet akkor, ha olyan helyen van a telek, hogy a kutyának sem kell 1 Forintért sem, mégis kivetik rá a százezres adót, a tulajdonos 80 ezres fizetéséhez "igazítva"?”
 • 4. KoPi 2011. szeptember 30. 05:03
  „Kedves "nagyjancsi"!
  Ne keverjük a szezont a fazonnal! Az említett útszakasz országos közút és nem az önkormányzat kezelésében van.
  Továbbá: a telekadót a beépítetlen üres telkekre vetette ki az önkormányzat. Mi is ezzel a baj? Hiszen ezek a telkek a városnak csak költséggel járnak, - útfenntartás, közvilágítás, hóeltakarítás, szemétszedés, kaszálás, stb. - ugyanakkor semmiféle "hasznot" nem hoznak. Vagyis nem vesznek részt az ingatlanpiaci mozgásokban, nem épülnek rajta lakások, üzemek, nem teremtenek munkahelyeket, összességében nem szolgálják az emberek érdekeit, csak a tulajdonos érdekeit szolgálják. Tehát valójában a közösség fizet, a tulajdonos pedig mossa kezeit! Nos ezért tisztességes a telekadó. Nézzük csak meg, hogy a bevezetése óta hogy megmozdult az ingatlanpiac! A korábban egekig elrugaszkodott, irreális telekárak kezdenek ismét a realitások közelébe jutni, továbbá sorra kérik az építési engedélyeket, mert ugye arra már nem kell fizetni. Ezzel munkát adnak a tervező mérnököknek, majd később az építőipari dolgozóknak és áttételesen az építőanyag iparnak, kereskedelemnek, fuvarozó cégeknek. Vagyis lökést ad az egész helyi gazdaságnak, ami mindenkinek jó. Minden látszat ellenére még az állam és az önkormányzat is jobban jár, ha azért nem fizet a telektulajdonos adót, mert beépíti az ingatlanát, ugyanis valójában fizet, még többet is az egész ágazat, adókban, járulékokban, csökken a munkanélküliség, pörög a termelés. Talán ilyen szempontokat sem ártana figyelembe venni akkor, amikor egyesek egy intézkedést kritizálnak!”
 • 3. 01010 2011. szeptember 27. 12:37
  „"2 " Talán MK kezelésében van.”
 • 2. nagyjancsi 2011. szeptember 27. 10:23
  „És mit látni belőle viszont a városban? A Deák tértől a Karolina kórházig már lassan terepjáró kell. olyan az út minősége és az a Fő út!!”
 • 1. Lomex 2011. szeptember 26. 09:37
  „Mit izzadhatnak, mire valamilyen adó fajtát kitalálnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közúti vadbalesetben mindkét fél viseli a saját kárát

Míg a nyár utolsó hónapjában az őzek üzekedése jelentett fokozott veszélyt az utakon, most a szarvasok násza miatt kell még figyelmesebben vezetniük. Tovább olvasom