Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

2600 közokirat-hamisítás

Több mint kétezer-hatszáz okirat-hamisítást fedtek fel a határőrök a hegyeshalmi átkelőn ebben az évben.
Összességében több mint 15 millió utas mintegy 4 millió gépjárművel lépte át a határt az idei évben karácsonyig Hegyeshalomnál. Az utasok közül alig több mint 3 millióan voltak csupán magyar állampolgárok. Újszászi Zsolt alezredes, a hegyeshalmi határrendészeti kirendeltség vezetője a Kisalföldnek elmondta: idén eddig embercsempészet miatt 305 esetben indítottak eljárást, tiltott határátlépést pedig mintegy nyolcszázan kíséreltek meg. Kilencven esetben fedtek fel a határőrök cigarettacsempészetet, három gépjárműlopást és százhatvanhét körözött személyt fogtak el.

A bűncselekmények sorában kiemelkedik a közokirat-hamisítás, összesen több mint kétezer-hatszáz ilyen esetben indítottak eljárást, az elkövetők száma az előző év azonos időszakához képest jelentősen emelkedett. Ezek közül is számottevőek az ukrán állampolgárok által elkövetett hamisítások, a bűncselekmények több mint felét ők követték el. Emellett sok esetben buktak le szerb-montenegrói állampolgárok is hamis okmányokkal.

Az elkövetés módszere szempontjából az esetek nagy részét a vízum- és tartózkodásiengedély-hamisítások teszik ki, ezen belül is az olasz engedélyeké, de növekedett az uniós útlevelekkel és személyi igazolványokkal elkövetett úgynevezett személycserés bűncselekmények száma is. Az olasz tartózkodási engedély vélhetően azért népszerű, mivel viszonylag könnyen hamisítható és átutazhatnak vele egész Nyugat-Európán. A Hegyeshalomnál elfogott ukránok szinte mindegyike Olaszországba, Portugáliába vagy Spanyolországba tart a jobb megélhetés reményében munkát vállalni.

A rendkívül kifinomult módszereiket jellemzi, hogy mindent megtesznek a hatóságok kijátszása érdekében. Többször előfordult például, hogy az átkelő melletti hotel ablakából távcsővel figyelték az ellenőrzést. Amint észlelték, hogy kevesebb az egyenruhás a kilépőoldalon, máris csoportosan próbáltak meg átjutni hamis papírokkal. A határőrség ezért nem csupán az átkelőt, hanem a közvetlen környékét is folyamatosan ellenőrzi.

Egy-egy hétvégén átlagosan huszonöt olyan határsértőt tartóztatnak fel a határőrök, akik hamis okmányokkal próbálnak Ausztriába utazni, de előfordult, hogy egyetlen hétvége alatt mintegy száz ilyen bűncselekményt fedtek fel. Az elkövetők leginkább Magyarországon szerzik be az ország elhagyásához szükséges hamis okmányokat a hazánkban élő ukrán állampolgároktól, illetve szervezik meg a határátkelőhelyeken történő illegális átjutást. Az illegális migráció visszaszorítására és az erre épülő bűncselekmények megelőzésére közös akciócsoportot is alakított a határőrség és a rendőrség az év közepén.

Ünnepi csúcsforgalom

Az elmúlt napokban csaknem duplájára nőtt a határforgalom Hegyeshalomnál az ünnepekre hazaigyekvő, Nyugat-Európában dolgozó, elsősorban román, szerb és ukrán vendégmunkások miatt. Az átkelőnél hét belépő személyforgalmi sávon végzik az ellenőrzést, de a forgalomnövekedéssel arányban akár tizennégy sávra képesek bővíteni a beléptetést. Ennek köszönhetően nem alakult ki várakozás az átkelőn. Az előrejelzések szerint ma délutánig kell számítani nagy forgalomra a belépőoldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazodnak az igényekhez

Hatékonyan működtetni a városüzemeltetést: ez a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. új vezetőjének fő… Tovább olvasom