Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

24 síremléket gondoznak

Újabb tizenegy síremlékkel bővült a helyi védett sírok listája, ami összesen huszonnégy nyughelyből áll.
Az önkormányzat szerint nem lehet korlátlanul növelni a védett sírok számát, mivel az szerintük túl sokba kerül a városnak.

Két éve módosította a képviselő-testület Mosonmagyaróvár épített környezetének és zöldfelületeinek helyi védelméről szóló rendeletét, létrehozva a védett síremlék kategóriát. Az e célból 2010-ben felállt munkacsoport hosszas előkészítése, a javaslatok szűkítése után végül tizenhárom síremléket helyeztek helyi védelem alá. A helytörténészekből, a levéltár munkatársából, az Anubisz Kft. vezetőjéből álló munkacsoport most újabb tizenegy nyughelyet javasolt.

A védett sírok nagy részét fel kellene újítani. Ennek költsége a várost terheli. Fotó: Méhes
A védett sírok nagy részét fel kellene újítani. Ennek költsége a várost terheli. Fotó: Méhes


E védelem célja, hogy a város nagyjainak, híres szülötteinek sírhelyei, illetve a képzőművészeti értékkel bíró régi síremlékek megmaradjanak az utókor számára. A védelem alá helyezett sírok nem szüntethetők meg. Ezzel az Anubisz Kft. – így az önkormányzat – gyakorlatilag a nyughelyek megváltásának összegétől esik el, amennyiben a leszármazottak ezt nem teszik meg. Ez síronként tizenöt-huszonötezer forintot jelent huszonöt évente. Ennél jóval drágább – leszármazottak híján – a sírok gondozása, ami az Anubisz Kft.-t terheli. Ráadásul a védett síremlékek nagy részét fel kellene újítani. Erre részben megoldást jelenthetne, ha a műemléki és helyi védelem alatt álló építészeti értékek felújításának támogatásáról szóló helyi rendeletet úgy módosítanák, hogy védett sírok felújítására is lehessen pályázni. Ezek felújítását civil szervezetek is felkarolhatják, erre voltak már jó példák a közelmúltban. A város elöljárósága szerint a sírhelyek védetté nyilvánítása nemes gesztus, ám kötelezettségekkel is jár. Ezért a védett sírok számát nem lehet korlátlanul növelni.

A munkacsoport mostani javaslata négy világháborús emlékhelyet s hét egyéni sírhelyet tartalmazott. Az első világháborús emlékhelyeknek a kitörés századik évfordulója, míg dr. Sattler János, Mosonmagyaróvár első polgármestere sírja védelem alá helyezésének a városegyesítés hetvenötödik – halálának hetvenedik – évfordulója ad aktualitást. Két egyéni sírhelyben nem híres emberek nyugszanak, ezek képzőművészeti értékük miatt kerültek a listára. A munkacsoport a lista első tíz javasoltját egyhangúlag támogatta. A tizenegyedik sírt – Háry Pálné sírhelyét – csak a javaslattevő. Ez esetben inkább szociális alapon történt a jelölés.
Végül a testület döntött az újabb tizenegy síremlék helyi védelem alá helyezéséről. A síremlékek mindegyike a magyaróvári temetőben található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 éves a közös falu

Darnózseli: a községből elszármazottakat és az érdeklődőket falunapra várják július 5-én, szombaton… Tovább olvasom