Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

223 millióból épült, hónapok óta zárva

Az egyetemi kar szerint nem veszélyezteti a már megkapott támogatást, hogy ideiglenesen bezárt a várpince.


A néhány éve uniós és állami forrásból megújított létesítmény pár hónapja nem fogad látogatókat. Az új bérlővel a jövő év elejére tervezik a várpince újbóli megnyitását.

"A létesítmény a város ékköve lett, most pedig a turisztikai szakembereken a sor, hogy megtöltsék élettel és bekapcsolják az idegenforgalomba" – ezt a város akkori polgármestere jelentette ki 2008 februárjában, amikor a másfél éven át tartó munkálatok lezárásaként ünnepélyesen felavatták a teljes egészében felújított Vár-tavat és várpincét. Az elmúlt évek tapasztalatai és a jelen állapotok viszont azt tükrözik, nem sikerült ez a törekvés. A várpince ajtaja hónapok óta zárva, az ott kialakított akváriumterem, halászati kiállítás és látványkonyha nem fogadja a látogatókat.

Mint ismeretes, a várpince és Vár-tó teljes rekonstrukcióját a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara az önkormányzattal közösen uniós forrásból valósította meg.

Az összességében 223 millió forintos munkához 210,5 milliós támogatást nyert a kar és az önkormányzat. A teljes rehabilitációt 75 százalékban finanszírozza az Európai Unió, 20 százaléka állami támogatás, a fennmaradó öt százalékot kellett az egyetemnek és a városnak biztosítania.

A program célja volt egy olyan beruházás megvalósítása, amely a természetvédelmi bemutató- és oktatótevékenység mellett a vár és környezete – ezzel együtt a város – turisztikai vonzerejét is jelentősen növeli. A rekonstrukció során kialakítottak egy halászati és vízügyi múzeumot, a Szigetköz vízi élővilágát bemutató akváriumtermet, valamint egy oktatási és bemutatási célokat szolgáló látványkonyhát. A beruházás része volt a Vár-tó rekonstrukciója is.

A bemutatókonyhán minden felszerelés adott volt ahhoz, hogy – amint az tervezték – főzőbemutatókat szervezzenek hazai és külföldi csoportoknak. Ez az elképzelés viszont vélhetően kellő hozzáértés és marketingmunka híján elbukott. A városba érkező turisták közül sokan nem is tudták, hogy milyen látványosságot rejt a várpince, hiszen a létesítményt néhány félreeső helyre kirakott táblácska hirdette. Talán mindennek köszönhető, hogy a több mint kétszázmilliós támogatással elkészült létesítmény három év után bezárt.

– Az egyetemi kar mindent megtesz annak érdekében, hogy a létesítmény megfelelően működjön. Erre egyébként a pályázatban vállaltak is köteleznek – mondta el lapunknak dr. Schmidt Rezső dékán.

A támogatási feltételek közt szerepelt, hogy legalább öt évig működtetik a létesítményt. Az egyetem új bérlővel kötött szerződést a további működtetésre, akik hasonló funkcióval üzemeltetik majd a létesítményt. A céggel egyébként már hosszabb ideje kapcsolatban áll a kar, több közös kutatásban dolgoznak együtt. Az étterem mellett az akváriumtermet is szeretnék újra megnyitni a látogatók előtt. A dékán hozzátette: az időszakos bezárás nem veszélyezteti a pályázatot, mivel engedélyt kértek és kaptak arra, hogy bérbe adják a létesítményt.

Dr. Vityi Katalin, a bérlő cég ügyvezetője lapunknak elmondta: a várpincében egy teljesen új profilú, az egészséges életmódot előtérbe helyező éttermet alakítanak ki. Emellett átvállalták az akváriumterem halainak gondozását is. A hosszas előkészületek és egyeztetések után jelenleg zajlik a pince használatba vétele, majd megkezdik a szükséges átalakítási munkálatokat. Szeretnék ugyanis némileg feljavítani a pince hangulatát. A tervek szerint a jövő év első felében nyitják meg a létesítményt.

A több mint kétszázmillióból megújított várpince hónapok óta zárva, ám várhatóan a jövő év első felében újra kinyitják.

Elviszik a halászati kiállítást. A létesítményben lévő halászati kiállítást a közeljövőben vélhetően elköltözteti a Hansági Múzeum a pincéből – tudtuk meg Szentkuti Károly igazgatótól.

Elmondta: a máriakálnoki önkormányzat kereste meg a múzeumot azzal, hogy szívesen befogadnának egy ilyen tárlatot. Jelenleg tárgyalnak a településsel ez ügyben. Az igazgató szerint kihasználatlan volt a kiállítás a várpincében, az idei év első felében alig ezren nézték meg a gyűjteményt.

Olvasóink írták

 • 6. pancser 2011. november 30. 20:15
  „Az a baj minálunk, hogy esztelenül osztogatják a pályázati pénzeket. Az embernek rossz érzése van ha pénzt lát pazarolni. A cikkben említett összeget is mi adtuk össze még ha áttételesen is.
  A marketing sem mindenható, forgalomképtelen árut nem lehet eladni.”
 • 5. nagyjancsi 2011. november 30. 08:05
  „Eleve a pályázatot is úgy kellett volna kialakítani, hogy legyen pénz a működtetésére egy darabig, a marketingjére stb. De nálunk semmi nem úgy működik, ahogy kéne..”
 • 4. RUDI 2011. november 29. 08:46
  „Az igaz, hogy nehezen megy minden, de viszont optimistának kell lenni, a hoz, hogy elérjük célunkat.Ha akarat és kitartás van , elérjük célunkat.Sokszor sajnos az a baj,hogy nem hiszünk sok mindenbe, és belenyugszunk ahogy van úgy van. Pediglen hol akarat , és kitartás szorgalom van,ott beteljesülnek szép álmok is.”
 • 3. Alex64 2011. november 29. 00:25
  „Félek ez előre vetíti a Csodák palotájának kihasználtságát is Ami ebben a városban nem fogászat vagy kocsma az halálra van itélve”
 • 2. RUDI 2011. november 28. 14:45
  „Szomorúan olvasom, és érthetetlennek, találom a bezárást.Persze, ha nincs kihasználva ésszerűen , előbb vagy utóbb kénytelenek bezárni.Mindig is tudtam, hogy nincs kihasználva a VÁR Pince része.Meg kell tölteni a teret is több programmal, hisz adott.Családi egybekötött ,jó programokkal.Nagyon is szép az a rész, csak tudni kell elhelyezni a látókört,kívül, és belül.Horgászat is adott a fiatalok számára , több horgász versenyt kell rendezni stb.Ésszerűen fel kell lendíteni azt a teret, hogy minél több látogató legyen, tehát ki kell tudni használni.hosszútávon csak úgy marad talpon.”
 • 1. zopika02 2011. november 28. 12:40
  „És hol vannak a felelősök...........?
  Tisztelt rendőrség ! Tessenek kicsit a vagyon elleni bűncselekményekkel is foglalkozni. Na persze a biztonsági öv vagy a radar az fontosabb. Ezeket az elherdált forintokat nekünk adófizetőknek kell megfizetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az irodaház

Több mint 90 millió forintból újították fel az Erkel utcai irodaházat. Tovább olvasom