Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

21 milliós fájdalomdíj a hasüregben felejtett fémcsőért?

Mosonmagyaróvár - Egy gyakorló ügyvéd szerint egy esetleges kártérítési perben – mely akár két évig is elhúzódhat – nem kizárt, hogy Mild Valéria akár a kért, 21 millió forintos kártérítést is megkaphatja. Egy fiatal mosonmagyaróvári nő öt évig élt a hasüregében felejtett tizenöt centiméteres fémcsővel. Ha a kártérítéssel kapcsolatban nem sikerül peren kívül a megegyezés, az ügy bíróságra kerül.
A Karolina Kórház a felelősséget elismeri, ám a kártérítés mértékét nem. Az intézmény 3 millió forint kártérítést ajánlott, Mild Valéria azonban 21 milliós összegre is igényt tarthat.

Valéria és a cső. Fotó: Méhes Ákos
Valéria és a cső. Fotó: Méhes Ákos

A polgári törvénykönyv kimondja, a kár okozójának kötelező megtérítenie az okozott vagyoni és nem vagyoni kárt – reagált érdeklődésünkre dr. Makkos Balázs mosonmagyaróvári ügyvéd. A vagyoni rész felmérhető: ide tartozhat például a gyógyszeres kezelés ára, az útiköltség, egy esetleges plasztikai műtét díja is, azaz minden, amit tételesen, számlákkal tud igazolni a sértett fél. Ezt az összeget minden esetben megítéli a bíróság.

A másik, nem vagyoni kártérítés sokkal összetettebb. Ez egyfajta fájdalomdíjnak tekinthető, mely a lelki sebeket hivatott gyógyítani vagy legalábbis enyhíteni, pénzben kifejezni pedig meglehetősen nehéz.

Maradandó betegség vagy fogyatékosság esetén nagyobb mértékű kártérítést ítél meg a bíróság, ilyenkor az életkor is befolyásoló tényező lehet, hiszen egy fiatalembernek hosszabb időre határozza meg az életét egy műhibából fakadó sérülés, mint egy öregebbnek. Bár volt már rá példa, hogy egy idős férfi, aki az orvos hibájából veszítette el fél szemét, közel 15 milliós kártérítést kapott.

– Első hallásra magasnak tűnik a 21 milliós igény, bár a körülményeket nem ismerem, így nem tudom megítélni az esetet – mondja az ügyvéd. – Ha Mild Valériának ügyes a jogi képviselője, nem kizárt, hogy akár 21 millió forintos kártérítést is kaphatnak.

Orvos szakértő, pszichológus, pszichiáter véleményét is fogják kérni, tanúnak pedig be fogják idézni a hozzátartozókat és ismerősöket, hogy a bíróság valós és teljes képet kapjon arról, milyen lelki sebeket okozott a többéves huzavona a fiatal nőnek, esetleg hogyan változott meg kedélyállapota ez idő alatt. Egy ilyen ügy elhúzódhat akár két évig is.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. hihi 2008. július 23. 14:18
  „de csúnya körmöd van. kapáltál? :D”
 • 56. T.Cs. 2008. július 17. 16:35
  „Megérdemli.
  Pláne ha öt"5"éven keresztül eggyetlen orvos sem vette észre a csövet.
  Jobbulást.
  Kitartást.”
 • 55. KSZI 2008. július 15. 09:37
  „Pontvadász!
  Vgre egy ember aki jól látja a helyzetet.”
 • 54. Cseter János 2008. július 15. 08:48
  „Minden esetre, jó ha tudja a mai rendszerben, ha igaza van akkor is vigyen ügyvédet minden tárgyalásra, mert nélküle a tábla és a legfelsőbb bíróságokról úgy rúgják ki . hogy a lába sem éri a földet!Sőt a perköltségeket és az ellenfele a kárának okozójának az ügyvédi költségeit is vele fizettetik meg! Az igazság kérdése e rendszerben csupán másodlagos és elhanyagolható ügy!”
 • 53. Green 2008. július 14. 20:57
  „Én megvigasztalnám szívesen ezt a leányt!”
 • 52. pontvadasz 2008. július 14. 18:22
  „5 évig élni stresszben, izgalomban - amikor senki sem tudja megmondani, mi a baj oka...

  A hölgy fiatal - a "legszebb éveit" és az anyaságra való esélyt vették el tőle. Míg mások boldogan éltek, terveztek, szórakoztak, babáztak - Ő rettegett. Ezért nem is sok a 21 milliós kártérítés. A kórházaknak jogszabályi rendelkezés alapján kötelező felelősségbiztosítással rendelkezniük, ilyenkor és helyettük a biztosító fizeti a kártérítést. Azokat meg nem igazán kell sajnálni...”
 • 51. KSZI 2008. július 14. 09:58
  „Igazad van Zseton!
  Én is így gondolom.Ami jár az jár.Valika ne hagyd magad.A sok idiótával meg ne foglalkozz.Puszka”
 • 50. zseton 2008. július 14. 09:51
  „Már vége lehetne ennek a nevetséges beírogatásnak.Igen is megérdemli a Vali azt a "csekély"összeget!Kivánom neki ,hogy legyen boldog a párjával!”
 • 49. BUÉK 2008. július 13. 02:27
  „Sziasztok!

  Ezt lehet hogy be kellene fejezni már nem gondoljátok? Sok agyas embernek van ereje ide irogatni olyanokat hogy a Vali nem érdemli meg a 21 millkót! Olyan irjon ide továbbra is, akinek van fogalma arról hogy mennyit kellett szenvednie. Ez az utolsó pár év az felejthetetlen lehetett Valika es közeli hozzátartozói számára. Az a rengeteg különböző gyógyszer, amivel mindenféle orvos teletömte szegényt - nézzétek csak meg a Valit - még most sem igazán úgy néz ki mint aki jóízüeket tud enni! Nem rosszindulatból irom!!!Aki évekig szenved a különböző gyógyszerek mellékhatásaitól az majd megtudja hogy mi az igazi szenvedés! A munkáról meg annyit hogy Valika szerencsés hogy ilyen baratja/férje/partnere van - hívjátok ahogy akarjátok - meg családja és barátai akik el tudták tartani az évek során. Mi lett volna vele különben?! Nincs olyan összeg a világon amivel ezt be lehetne pótolni - valljátok csak be!
  Kórház!
  Nem hiányzott egy kb 15 cm-es cső véletlenül a kollekciótokból?????
  "egy ismerős"”
 • 48. Királylány83 2008. július 12. 14:27
  „Ha velem történne ilyesmi én is a végsőkig elmennék.
  És ne mondja nekem senki sem,hogy ő nem követelne!
  Szidni lehet,mindenkinek szíve joga,csak gondoljatok bele.
  Én is követelnék amennyit lehet.
  Ez a véleményem”
 • 47. v 2008. július 11. 23:02
  „Kedves szomszéd!

  Nagyon aranyos vagy , köszi a hozzászólásodat ezt tudod csak az érti meg igazából aki mindezen túlesett vagy volt vmi hasonlo gondja. A többi ember meg csak irigykedik, és ők sajnáltatják magukat.Sajnos nem vagyunk egyformák.De remélem anyudnak sikerült a műtétje rendessen és felépült.Énelöttem még egy csomo vizsgállat áll, amin túl kell még esnem.puszi”
 • 46. nibail 2008. július 11. 19:59
  „Köszönöm KSZI! Én nem azt írtam hogy ne kérjen végkielégítést a kórháztól!Megérdemli mindenképpen szegény.Csak így is elég rosszul ál sajna az egészségügy,és ekkora kifüzetések a betegek kárára mehetnek.Egyébként én azért nem pereltem,mert eggyik orvos a másiknak nem vájja ki a szemét.Gondolom ezt mindenki értette!Szóval el lett simítva az ügyem,ahogy kell.csak ügye e kell gondolkodni azon is hogy a privát orvos is hibázott,akinél járt.Sokkal előbb észre kelett volna venni a csövet.Van már olyan műszer hogy (ultrahang).Egyébként én nem vélekedtem szerintem rosszul az egész műtétemről,kénytelen voltam elfogadni így a dolgokat ahogy vannak.És az életem ment tovább.Ha megkaptam volna a kártérítésem gyermekem akkor sem lett volna nemde. Utólag kedves"V"remélem jól alakul majd a te életed is.Sokszerencsét hozzá! Kitartás.”
 • 45. KSZI 2008. július 11. 19:24
  „nibail!Szomorú,h nem jelentetted fel őket,ezért s az ehez hasonló esetek miatt ,merik illen trehány módon végezni a munkájukat,mert tudják,h ugysem lesz következménye.”
 • 44. Szomszéd. 2008. július 11. 17:46
  „Egyetértek Valikával! Megérdemli a kártérítést! Ekkorát nem hibázhat senki! Az én édesanyámnak a LÁB-át műtötték kb. 4 éve, és az orvos a műtét napján kérdezi az anyukámtól, hogy na, melyik KÉZ is lesz amit rendbe kell hozni? No comment. Nem viccből kérdezte...
  Sok sikert Vali, remélem jobbann vagy!
  Puszi!”
 • 43. v 2008. július 11. 17:44
  „Nibail!
  Nagyon sajnálom, hogy te igy vélekedsz az egész műtétedről, de én nem igy fogom fel ezt az egésszet.És amint irtam már a pénzösszeget NEM ÉN határoztam meg.Azért van az ügyvédem mert Ő szerintem többet ért a dolgokhoz mint te, vagy én.Én a helyedben egyébként nem hagytam volna szó nélkül ezt az egésszet,amit veled tettek, bár nem tudom a történteket.Az meg hogy a korház csőd szélén áll szerintem nem nekem köszönhető.”
 • 42. nibail 2008. július 11. 16:05
  „Kedves "V"! Azzal mindenki eggyet is ért.hogy kártérítést szertnél.Sajna nekem is volt műtétem amit elcsesztek az orvosok,és ebből kifojólag később nem is lehetett gyermekem.Ja és ebből kifojólag itt vagyok 33évesen a változókorban sajna! De még élek és ez a lényeg.Én nem azt mondom hogy ne perelj de kicsit mérlegelni kellene.Én nem jelentettem fel egyik orvost sem,pedig megtehettem volna,de attól még nem került vissza a petefészkem!Úgy hogy tudom min mész most keresztül,de kérlek gondold át mennyit kérsz,és mi a reális amit kérhetsz ettől az amúgy is csőd szélén áló kórháztól.De utána keresd fel a többi dokit is akiknél jártál az elmúlt 5 évben és kérd el tőlük is a fájdalomdíjat!Köszönöm.”
 • 41. v 2008. július 11. 15:39
  „Oki-DOKI!
  Azt hittem hogy ha már dokinak nevezed magad, akkor egy kicsit okosabb vagy az átlagnál.Szerintem ha nincs jobb dolgod annál mint hogy mindennap vmi marhaságokat irogatsz, akkor vedd elő a 10 cm-sed és játsz azzal, annak nagyobb eredménye lesz mint ennek.!!!!!Ha pedig mégsem azt választod, akkor legyél már olyan Bátor hogy felválald magad. Mert én felvállaltam ami velem történt.Mert névtelenül mindenki irogathat, ezért márt itt hibádzik az egész.Az ilyen emberek beszélnek mindig mint TE!Sok szerencsét neked a jövőben ANONIM!”
 • 40. v 2008. július 11. 15:27
  „Kedves VJ!

  Szerintem, az a gusztustalan amit te irogatsz mert én ugy gondolom hogy ez a pénz jár nekem.Még akkor is ha ettől téged esetleg megesz a penész.Ha nem ismered az elmúlt 5 évemet, akkor megkérlek ne irogassák hülyeségeket.A média meg egyáltalán nem zavar, SŐT.....A másik meg az hogy nem azért került média elé az ügy hogy az ilyen buta emberek csámcsogjanak rajta mint Te, hanem egésszen másért.De te ezt sosem fogod megérteni mivel egy csomo dologgal nem vagy tisztában , úgyhogy szertintem ne is irj többet, mett nagyon nevetséges vagy!!Üdv neked”
 • 39. IGAZMONDÓ 2008. július 11. 13:35
  „A pornép ne itt lázadozzon, hanem a parlamenti "dolgozók munkájának" kifizetésénél!!!Egyáltalán nem sok az a pénz! Egy léhőtő kéthavi bére!!!!!Ha semmit nemtesznek akkor is tartják a markukat, és kapnak is, nem ám keveset.....annyit, amennyit egy keményen dolgozó egy éva alatt sem kap, de ők havonta !!!!


  Egy emberi életet, a fájdalmat, szenvedést nemlehet pénzben kifejezni! Azt sem, amiről az a nő életében lemaradt, mert senki, és semmi nem adja vissza soha, pótolni pedig lehetetlen!!!

  Azt is nézd ám, hogy még ezekután milyen betegségeket fog kihozni ez a műhiba, ami lehet, hogy van már, és pár év múlva fog jelentkezni! EZEK FILLÉREK A BAJHOH KÉPEST!!!!

  Érted kedves lázadozó VJ ?

  Ne a pénzt nézd, hanem a megszenvedett, és elvett éveket.Tetteikért senki semmit nem akar vállalni semmit, csak a nyálukat verik, ez a jellemtelenség, aljasság!
  Az elkövetőknek ha csak a seggükbe kellene hordani azt a rudat pár óráig, nemtudom mit szólnának?”
 • 38. VJ 2008. július 11. 11:07
  „Nekem nem fáj a 21 milla, leszarom mennyit KÖVETELSZ, csak ne nyilvánosság előtt sírjál, mert ez gusztustalan. Utána meg felvagy háborodva, ha a "pornép" fellázad!
  Ha akarod küldök gyorssegélyt, csak csituljanak a kedélyek!”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdátlan holmik

Mosonmagyaróvár - Bár az értékesebb talált tárgyak a lehető legritkább esetben találnak vissza régi… Tovább olvasom