Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

20 ezer köbméter hulladék

Több száz köbméter szemetet raknak le havonta illegálisan a lakók a város különböző területeire.
Több száz köbméter szemetet raknak le havonta illegálisan a mosonmagyaróváriak a város különböző, eldugottnak vélt pontjaira, fasoraiba, az évi kétszeri lomtalanítás és a működő hulladékudvar ellenére. Az illegális lerakók felszámolása milliós nagyságrendű összeggel terheli a város költségvetését.

Az illegális szemétlerakás bűntetté nyilvánításához a kormány jóváhagyta a szükséges jogszabály-módosítást, amely már csak a parlament elfogadására vár – ezt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter jelentette be a napokban. A büntető törvénykönyv módosításával a települési hulladékelhagyás olyan tettnek minősül majd, amiért az elkövetők akár három évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak. A felmérések szerint évente 23 millió köbméter települési szilárd hulladék keletkezik, ezzel Magyarország vezető helyet foglal el a hasonló gazdasági fejlettségű országok között.

A szennyező fizet

A hazai átlagtól nem marad el Mosonmagyaróvár sem, hiszen a Lajta-parti város lakói minden helyet megtalálnak arra, hogy megszabaduljanak feleslegessé vált holmijaiktól. A mosonmagyaróvári városháza városfejlesztési és -fenntartási osztálya már évek óta szélmalomharcnak tűnő küzdelmet folytat az illegális szemetelők ellen.

Németh Andrea környezetvédelmi felelős a Kisalföldnek elmondta: a közterület-felügyelők folyamatosan járják a várost és ellenőrzik azokat az úgynevezett „kedvenc" helyeket, ahová a lakók előszeretettel hordják hulladékukat. A felügyelők a szeméthalmokban megpróbálnak olyan bizonyítékokra – csekkekre, számlákra, egyéb iratokra – bukkanni, amelyek alapján aztán megtalálhatják a „tulajdonost".

Ezzel a módszerrel többször sikerült már felderíteni a hulladék otthagyóját és szabálysértési eljárást indítottak ellene, valamint kötelezték a szemét elszállítására. A „szennyező fizet" elv alapján annak kell gondoskodnia a hulladék ártalmatlanításáról, akinél keletkezik. Amennyiben nem sikerül megtalálni a vétkest, úgy a terület – ahová a szemetet lerakták – tulajdonosát kötelezik az elszállításra. Sok esetben azonban önkormányzati területről van szó, így a város költségvetését terheli ez az összeg.

A közterület-felügyelők májustól esti ügyeletet is szerveznek az illegális szemetelők ellen, s az eddigi tapasztalatok beváltották a hozzá fűzött reményt.

Kis boltok dobozai

Az egyik fő gondot a kisebb üzletek tulajdonosai jelentik, akik a csomagolóanyagokat, dobozokat az utcán helyezik el. Ennek elkerülése érdekében a jövőben a boltok működési engedélyének kiadásánál kiemelt figyelmet fordítanak a megfelelő hulladékszállítási szerződés meglétére.
Hasonlóan nagy gond az építési törmelékek lerakása az út menti árkokba, fasorokba és egyéb eldugottnak vélt helyekre. A lakásfelújítások során keletkezett kisebb mennyiségű törmeléket a Barátság utca végi hulladékudvarba egy köbméterig bárki ingyen kiviheti. Ennek ellenére a tapasztalat szerint az érintettek szívesebben teszik az effajta szemetüket a hulladékudvartól néhány száz méterre lévő fasorokba.

Az elmúlt időszakban szintén elszaporodtak a városban a levágott fűből és egyéb kerti hulladékokból összehordott szeméthalmok. A közelmúltban egy ötven köbméteres ilyen szemétkupacot kellett elszállítani a leendő sportcsarnok területéről.

„Megelőző" lomtalanítás

A legutóbbi felmérések során körülbelül tizenöt helyen összesen mintegy 20 ezer köbméter illegálisan lerakott hulladékot számoltak össze a szakemberek a város területén. A szeméthalmok a néhány vödörnyitől a több száz köbméteresekig terjednek, található bennük építési törmelék, műanyag flakon, háztartási, sőt, még veszélyes hulladék is.
Az illegális szemétlerakás megelőzése érdekében szervez az önkormányzat évi két alkalommal lomtalanítást.

A legutóbbi ilyen akción a két hétvége során  1360 köbméter hulladékot szállítottak el. Az elmúlt hetekben indult a városban a Tájsebészet-program. Ennek keretében az önkormányzat a munkaügyi központtal együttműködve közmunkások segítségével próbálja felszámolni az illegális lerakókat. Csak az elmúlt hónapban 300 köbméter szemetet szedtek össze a közmunkások, ami mintegy 800 ezer forintjába került az önkormányzatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megpihenni nem szabad

Nyolcvanötödször tartottak valétálást a NYME mosonmagyaróvári karán. Tovább olvasom