Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

2010-ig kilenc új játszóteret építenek

Legutóbbi ülésén fogadta el a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete a játszóterek felújításának és építésének programját.
A város területén tervezett játszótér-építési, -felújítási programról döntött legutóbbi ülésén a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete. A szakemberek szerint a játszóterek kialakítása szempontjából Mosonmagyaróvár jó adottságokkal rendelkezik, ám néhány esetben elhelyezkedésük nem áll arányban az eltelt időszak lakossági összetételének változásaival. Vannak városrészek, ahol kis egységekben létesültek a gyermekek részére szabadidő eltöltésére alkalmas területek, de ezek nem nevezhetők játszótereknek.

A játszótéri eszközök biztonságáról szóló miniszteri rendelet alapján elvégezték a játszóterek minősítését, majd ez alapján folyamatosan szerelik le a nem az uniós szabványoknak megfelelő játékokat.
A minősítések alapján megszüntették, illetve megszüntetik a játszóteret az ipartelepen, a Kállai Éva utcában, a Marx utcában a sportpálya mellett, a mosoni vasbolt mögött, valamint kettőt a Móra-lakótelepen és a Flesch Károly utcában.

Ez idáig összesen öt EU-konform játszóteret alakítottak ki városszerte – a városközpontban, a Báger-tónál, a Móricz utcában, a Rudolf ligetben és a mosoni szabad strandnál. Idén helyi civil egyesületek és néhány nagyobb cég közreműködésével a Wittmann parkban tervezik kisebb játszótér kialakítását.

A város idei költségvetésébe hétmillió forintot terveztek be játszótérépítések és -felújítások finanszírozására. Ebből egy játszótér építhető meg. Cégek, vállalatok támogatásával azonban lehetőség van több játszótér fenntartására, felújítására, karbantartására, illetve újak létesítésére is. Erre külön számlát is nyitott az önkormányzat még 2005-ben.

Az ipartelepen és a Lajta-lakókertben egy-egy játszótér kiviteli tervdokumentációi már elkészültek. A szakemberek szerint az ipartelepi játszótér és az emlékpark terveit összhangba kell hozni, hogy a két létesítmény kellően elkülönüljön egymástól. Így az emlékpark méltóságát, történelmi szellemiségét ne zavarja meg semmilyen külső körülmény. A tervezett két új játszótér engedélyezési munkálatai még ebben az évben megkezdődhetnek. A Lajta-lakókerti játszótér még idén megépülhet, ám az ipartelepi megvalósítását csak az emlékmű elkészülte után javasolják.

A lakossági igényeknek megfelelően új játszóteret terveznek a Halászi úti lakótelepre, az Itató szabad strandhoz, a Móra-lakótelep középső zöldfelületére, az Engels utcai Pártok Háza és a zeneiskola közé, a Mosonyi-lakótelepen, a Kühne-pálya mellett, valamint a Mofém-telepen is.

A 2010-ig szóló program menetrendje

1. Lajta-lakókerti játszótér engedélyeztetése és építése. 2. Mosonyi Mihály úti játszótér tervezése és építése. 3. Ipartelepi játszótér áttervezése, kivitelezése az emlékmű építését követően, még 2007-ben. 4. A Pártok Háza és a zeneiskola közötti területen játszótér tervezése 2007-ben, kivitelezés 2008-ban. 5. Halászi úti játszótér tervezése és kivitelezése 2008-ban. 6. Móra-lakótelep középső zöldfelületére tervezett játszótér tervdokumentációjának elkészítése 2008-ban, kivitelezés 2009-ben. 7. Itató szabad strand tervezése és építése 2009-ben. 8. Kühne-pálya mellett kialakítandó játszótér tervének elkészítése 2009-ben, kivitelezés 2009– 2010-ben. 9. Mofém-telepi játszótér megépítése környezetrendezéssel, parkosítással 2010-ben. A programot évente felülvizsgálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puskával gyérítik a halpusztító kormoránokat

Megkapta a szakhatósági engedélyt a győri Előre Halászati Szövetkezet a halállományt erősen pusztító kárókatonák (más néven kormoránok) kilövéses gyérítésére és a fészektelepeik riasztására. A gyérítést jövő márciusig lehet végezni. A Szigetközben 500–600 kormoráncsalád fészkel, északról 150–200, a Csallóközből 1200–1500 pár érkezik ide táplálkozni. Tovább olvasom