Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

195 millió jut idén a Szigetközre

A Szigetköz rehabilitációjára és a Mosoni-Duna területfejlesztésére idén 195 millió forint jut.
Vízügy, nemzeti park, önkormányzatok: a Duna elterelésével súlyos természeti csapás érte Szigetköz rehabilitációjára az elmúlt öt évben összesen több mint egymilliárd forintot kapott a két igazgatóság és a települési hivatalok. Igaz, szinte minden évben csonkítva: százmilliókkal faragták le a térségbe juttatott összegeket. A vízügy legnagyobb „dobása" a felső-szigetközi vízpótló rendszer kiépítése volt, a nemzeti parki igazgatóság élőhelyek kialakításával, míg az önkormányzatok – többek közt a lipóti, a rajkai, a máriakálnoki – élővizes példával dicsekedhetnek. A Szigetköz önálló költségvetési fejezetként szerepel már a büdzsében.

Annak ellenére, hogy a Szigetköz önálló költségvetési fejezetként szerepel már a büdzsében, az igények csak ritkán találkoznak a megszavazott állami összeggel. 2001-ben 350 millióból a szavazás után csak 231 millió maradt: ebből alig száz jutott az önkormányzatoknak. Egy évvel később az ígéret félmilliárdról szólt még az év elején: 278 millió lett végül belőle. 2003-ban a területfejlesztési törvényben a Szigetköz nem szerepelt a rehabilitálandó területek között, az ide elkülönített pénzek a Miniszterelnöki Hivatalnál landoltak.

Ezt aztán csak októberben sikerült szétosztani, így a konkrét munkálatok már a következő évre csúsztak át: összesen (csak) 145 millió maradt a térségnek. Stipkovits Pál országgyűlési képviselő 2004 elején úgy nyilatkozott a Kisalföldnek, hogy biztosítékot kapott arra az évre egy félmilliárdos rehabilitációs összeg elkülönítésére. Ebből először 350, végül 310 millió maradt: s persze az előző évi csúszások miatt ezt is csak 2005-ben lehetett lehívni.

Parlagnyilasi-átadás júliusban

Információink szerint az alsó-szigetközi vízpótlást elősegítendő Parlagnyilasi-csatorna – melyet uniós és állami pénzből alakítottak ki – átadása július közepén lesz: Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter vághatja át a szimbolikus jelentőségű szalagot.
Csak kisebb költségigényűt

Ebben az évben 195 milliós keret áll jelenleg rendelkezésre, s már pályázhatnak az önkormányzatok: egészen augusztusig a Szigetköz rehabilitációjára és a Mosoni-Duna komplex területfejlesztésére. Harmincegy település igényelhet állami pénzt a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivataltól.
A kiírás szerint a központi előirányzatban rendelkezésre álló forrás „nagyságának korlátozottsága miatt" támogatás elsősorban csak jól előkészített, kisebb költségigényű, ökológiai célú projektek megvalósításához adható. Babos Attila, Dunaszeg polgármestere elmondta: idén is pályáznak a rehabilitációs pénzekre, melyből többek közt partszakaszrendezést szeretnének megvalósítani.


Kapcsolódó anyagok >>

A Szigetközre idén 198 millió jut (2004-06-17) >>
Ismét kevesebb pénz jut a Szigetközre (2004-10-05) >>
Szigetköz, a területfejlesztés fehér foltja (2003-04-03) >>
Százmilliók kellenek a Szigetközre (2004-07-28) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindegy ki fizet

Törvényjavaslatot nyújtottak be az 1947–ben Csehszlovákiából kitelepített magyarok… Tovább olvasom