Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

1956 a magyarság öntudatra ébredése

Mosonmagyaróvár - Az emberiségnek, a magyarságnak, az országnak, a népnek szüksége volt 1956-ra – hangsúlyozta beszédében Csatári Ákos, a Kossuth-gimnázium történelemtanára a Flesch Károly Kulturális Központban rendezett 1956-os megemlékezés városi ünnepségén.
Semmiből sok ember valamit teremtett: a szabadság érzését, mely lehetőséget ad arra, hogy önmagunk legyünk – foglalta össze a Flesch-központban szervezett városi ünnepségen Vitéz Vilmos az 1956-os forradalom lényegét, majd átadta a szót Csatári Ákos tanárnak, aki elmondta: „Minden népnek szüksége van történelemre, a nemzeti múlt és kulturális hagyományok megőrzésével óvhatjuk meg önálló arculatunkat a globalizáció idején. 1956 a magyarság öntudatra, szabadságra ébredését jelentette, emlékét harminc év agymosás sem homályosíthatta el" – tette hozzá továbbá.

„Ősz az idő, ködös nagyon" címmel a Theatrum ad Flexum csoport tagjai történelmi-irodalmi-zenés műsorral tisztelegtek a forradalom emléke előtt. Nemeskürty István, Reményik Sándor, Faludy György, Kónya Lajos, Nagy Gáspár műveiből, népdalokból, táncbetétekből az előadást Zemplenszkyné Rujder Éva állította össze.

Az előadást követően „Pápai különkiadás" címmel Szakács Sára filmrendező Gulyás Lajosról, az egykori levéli lelkipásztorról készült dokumentumfilmjét tekinthették meg az érdeklődők.


Olvasóink írták

 • 13. Real 2008. október 29. 08:30
  „Six666!
  Becsülni kell mindenkit akik akár a Don-kanyarban,akár 56-ban adták életüket a hazáért!
  Sok nyugdíjast ismerek akik a fideszre szavasztak.
  De látnunk kell hogy míg gyurcsány jól el tudja magát adni a választók egy részénél,addig a fidesz képtelen megbuktatni a kormányt.
  Soraidból kiérződik a mai kormány oszd meg őket és uralkodj koncepciója.
  Nem szabad bedőlni annak hogy össze akarja az öszödi böszme és bandája ugrasztani a munkásokat a nyugdíjasokkal!
  A nyugdíj járulékokat ők is befizették,de 1990-ben üres volt a nyugdíjkassza.Erről nem a nyugdíjasok tehetnek a kommunisták tékozolták el a nyugdíjkassza vagyonát!”
 • 12. six666 2008. október 28. 19:54
  „Tisztelet a halottaknak és családjaiknak, de nagyon finoman fogalmazva is kezd "könyökön jön ki..." érzésem lenni. Főleg, hogy az 56´ tájékán dolgozók többsége most már nyugdíjas (amit MI, aktívak fizetünk hónapról-hónapra.... ), s ŐK szavazzák MEG nekünk, ki legyen a MI főnökünk... s szavaz az 56´-ban ŐKET seggberúgók leszármazottjaira. Azért ne vigyük ennyire túlzásba emberek... Jóval többre becsülöm öregapámat és társait, akik láb és kéz nélkül is hazavergődtek a Don-kanyarból....”
 • 11. mosonmegye 1956 2008. október 27. 12:11
  „az 1-nek
  Tudod e kiket lincseltek meg?
  Díjazás nem lesz, de nem árt ha 208-ban tudja a közvélemény.
  Azt tudják e a kedves olvasók, levelezők, hogy nem vittek el egyetlen egy fegyvert sem a laktanyából , hanem biztonságosan lezárták azokat, esetleg a Dudás elvtárs vitte el a szolgálati pisztolyát amikor illegálisan átruccant Rajkánál a csehszlovák elvtársaihoz, ott hagyva csapot-papot és a laktanyát annak a "csőcseléknek" akikre lövetett. Mert hogy is írtad kedves 1-es: "akikbe beleverték már az első napon eskü formájában"a laktanyát külső-belső ellenségtől megvédem"! De z szól a kiskatonának és szól a parancsnokoknak is. No kedves elvtikéim ez az eskűszegés, de aztán úgy isten igazából. Büntetése : utánna lehet nézni, semmi nem volt. Kitüntették!!!!!!!”
 • 10. Pityi Palkó 2008. október 26. 11:31
  „Ezért tart az ország ahol ma tart!
  A kommunizmusból hasznot húzók még ma is hamisítják a történelmet!
  56 nem antikommunista forradalom volt,állítják a ma hatalmon lévők.
  Akkor mi volt?Miért verte le a vörös csillagokat mindenhol a nép?
  Vajon kik sírták azokban a napokban vissza a beszolgáltatást,a munkaversenyt,a békekölcsönt,a besúgóktól s az ávh-tól való félelmet.Csak azok akik hasznot húztak a rákosi-érából,azok akik később elsőként léptek be az mszmp-be,vagy lettek pufajkások!
  Nem csodálom hogy ezek az embernek nemigen nevezhető alakok ma is ellenforradalomról beszélnek,hiszen legitimizálni akarják tetteiket.Vajon honnan tudhatták volna a laktanyához vonuló fegyvertelen mosonmagyaróváriak hogy egy ideggyenge,velejéig kommunista parancsnok kiadja rájuk a tűzparancsot?
  Ha szerinted 1-es nem szabadott volna nekik a laktanya elé vonulni mert számíthattak (szerinted) a sortűzre,akkor a te felfogásod szerint ma is kussolni kellene a népnek,s nem tüntetni.
  1-es!Tipikus liberálbolsevista felfogásod van,kérdem miért nem költözöl észak-koreába?Ott aztán írhatnál dicsőítő verseket kim dzsong il elvtársnak!”
 • 9. Abrafax 2008. október 26. 11:01
  „1-es!
  "a laktanyát külső-belső ellenségtől megvédem"?
  Fegyvertelen tömegtől? Kézigránátokkal? Közvetlen közelből, sortűzzel?
  Te is "védted"? A tömeggyilkosság után hol volt már az "esküd"? A többi gyilkossal együtt, álruhában pucoltál a csehszlovák elvtársakhoz!
  Neked járt volna a lámpavas, még aznap, Te disznó!”
 • 8. pan.cser 2008. október 26. 08:19
  „Igen kedves "ügyfél", mind tisztességes emberek voltak, gyári munkások és akadémisták együtt. Ártatlanok vérét ontották a gyilkosok. Semmi nem indokolta vérfürdőt.Mondjon még valaki valami hasonlót a történelemben. Még soha sehol, azóta sem dobáltak kézigránátot egy tüntető tömegre, csak Mosonmagyaróváron. Ez tényleg példátlan. A gyávák aztán néhány fegyverestől úgy megijedtek, hogy azonnal elszaladtak. Szerintem itt mindenkit felelősség terhel, még a kiskatonát is a cselekményéért. Ilyt soha senkinek nem szabad tenni soha, ami itt a városban történt. A gyalázat több mint 30 évig folytatódott. El kellett viselni a gyilkosok nevét viselő utcaneveket, azt hogy a laktanya parancsnokát kitüntették. SOHA TÖBBÉ KOMMUNISTA DIKTATÚRÁT. Minden eszközzel fellépni az olyanok ellen, mint az 1.hozzászóló. Igen felbátorodott az elvtárs, szerintem ő is lőtt már emberre, ugye 1.-es?”
 • 7. pan.cser 2008. október 26. 08:09
  „A 1. vörös disznó és társai ez történelmi tény nagyrészt a fasiszta, nyilas csőcselékből lettek. Ezek az emberek, ha egyáltalán illik rájuk ez a szó nagyon szeretnek uralni másokat sőt szeretik a vért és a szenvedő embereket kínozni. Mert mi mást is tett ez a vörös mocsok ott az első hozzászólásban? Másokat bántani volt szándékában, gyalázni az áldozatok emlékét. Szerintem ez egy vén f.sz, volt munkásőr vagy katonatiszt, aki a határon átszökőkre adta ki a tűzparancsot. Megúszta, még mindig itt van. Remélem egyszer elszólja magát, hogy ki ő tulajdonképpen.”
 • 6. Ügyfél 2008. október 26. 08:05
  „Én ott voltam a laktanyától 100 m.re. Akkor 9-éves voltam.
  Nem csöcsélekek voltak a felvonulók,hanem becsületes dolgozó
  férfiak és nök ! Az elsö lövések eldördülése után földre feküdtünk
  apámmal együtt.Halottak,sebesültek mindehol.Borzalmas volt!
  Te talán ott voltál ? Ha igen akkor,hogyan tudsz ilyen véleményt
  írna. Te egy igazi pancser vagy,és segnyaló komunista !”
 • 5. pan.cser 2008. október 26. 08:01
  „Nagyon vörösfasiszta lehet ez az álpan.cser. Aki olyat állít, bármilyen formában is, hogy ami a laktanya előtt történt abban egy csöppnyit is a laktanya tisztjeinek felelősségét kisebbítani akarja az bűnt követ el. Gyalázat volt az nagy gyalázat. Kézigrántot dobálni egy tömegre, meg a manekülő embereknek utana lőni, nos ez emberiség elleni bűn. Olyasmi amiért Nürnbergben halálra ítéltek náci vezetőket. Látjátok milyen mocskok a komcsik ma is? Más bőrébe bújva gyalázkodnak. De megnyugtatlak vörös disznó nem fogom a nevemet megváltoztatni.”
 • 4. Igazság1960 2008. október 25. 10:34
  „Pan.cser te neokommunista f.sz vagy!
  Tudom hogy milyenféle "magyar" vagy!
  Más hozzászólásaidban mindig istenítetted a magyarellenes,soviniszta tót-szlovák bloggert Sota hívét,és úgy egyáltalán a trianoni műállamot tótországot (szlovákiát).
  Az én apám unokahuga 22 napos korában halt hősi halált 1956-ban amikor a szovjet harckocsik szétlőtték a pesti,üllői úti gyerekkórház egy részét.Kérdezem,ő is a csőcselékhez tartozott?Büszke vagy arra pan.cser hogy szovjet elvbarátaid az áruló kádárral ártatlanok vérében gázolt?Nem vagy jobb horn gyulánál,s 56-ot tagadó maszopos országgyűlési képviselő unokahugánál!
  Milyen magyar vagy?
  Egyáltalán magyar vagy?
  Csak sajnálni és szánni tudlak pan.cser!
  Te lehetsz magyar állampolgár,de a felvidéki Malina Hedvigek leckét adhatnának neked a magyarságból!!!
  Ne szennyezd be a mosonmagyaróvári hősök emlékét!
  Inkább azon gondolkodj hogy milyen emberség az a kommunista elvbarátaidtól hogy a több mint száz áldozat neveiből csak 54 ismert !!!
  Éljenek az 56-os hősök!!!”
 • 3. Joe Sixpack 2008. október 24. 23:36
  „Kit érdekel a te véleményed itt, meg hogy te mit tartasz. Ez csak mutatja hogy buta vagy mint a cipötalp.”
 • 2. 126 2008. október 24. 21:10
  „Ide jutottunk, már az ötvenhatosokat is csőcselékezik.
  Egyesek nagyon szánalmasak tudnak lenni.”
 • 1. pan.cser 2008. október 24. 19:54
  „Én továbbra is fenntartom a véleményem.
  Nagy része a laktanya ellen vonult 56-os csőcseléknek katonaviselt férfi volt, akikbe beleverték már az első napon eskü formájában"a laktanyát külső-belső ellenségtől megvédem"!
  Aki fegyveres laktanya ellen vonul fegyvert szerezni, számoljon azzal, hogy lelövik. Itt is az történt.
  Kérdezem miért nem vonták felelősségre azokat a tanárokat akik az iskolásokat, egyetemistákat kihajtották oda?
  Ki emlékezik meg a meglincselt kiskatonáról?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörgyár vállalta volna a folyószelvényezést

Szigetköz - Tavasz végén a „szigetkörös" bejárásokon három politikusnak mutattuk be a térség… Tovább olvasom