Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

17,5 milliárdot fizetett a költségvetésnek a privatizáció óta a MOTIM

A Magyaróvári Timföld és Műkorund (MOTIM) Zrt. a privatizáció óta eltelt időszakban 17,5 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe különböző adók és járulékok formájában - közölte az Altus Befektetési és Vagyonkezelő (Altus) Zrt. pénteken az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet arra, hogy nyilvánosságra hozta a Magyaróvári Timföld és Műkorund (MOTIM) Kft. privatizációs szerződéseit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., s az ebben rögzített kötelezettségekről készült teljesítési beszámoló elérhető az Altus honlapján.

A MOTIM Kft.-t megvásárló vevők (Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. és GPS Vagyonkezelő és Gazdasági Tanácsadó Kft.) beszámolója tartalmazza a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségek eddigi teljesítéséről szóló részletes tájékoztatást - áll a közleményben.

A beszámoló sorra veszi a vevők vállalásait és azok teljesítését. A dokumentum szerint a vevők minden vállalásukat teljesítették, szerződésszegést nem követtek el.

Azaz a vevők a MOTIM-ot a vállalásnak megfelelően működtetik, miután a cég 2000-ben létrehozott három gazdasági társaságot: a MOTIM Alimíniumszulfát Kft.-t, a MOTIM Kádkő Kft.-t és a MOTIM Műkorund Kft.-t, majd 2001-ben a szolgáltatói tevékenységet végző részlegeket is önálló társaságokba szervezte. Ezek az Acélkar Kft. és a Mogépszer Kft. (gépészeti tevékenység), az M-Automatika Kft. (műszerész tevékenység) és a Mavika Kft. (villamos tevékenység). Az utolsó még nem teljesített vállalást, a 15 éves működtetési kötelezettséget 2010. december 21-én teljesítik a vevők.

További vállalás volt, hogy a vevők biztosítják az alumíniumipar magyarországi vertikális kapcsolatrendszerének fanntartását és részt vesznek annak fejlesztésében, valamint hazai forrásból szereztek be az alap- és segédanyagokból (mészhidrát, marónátron, kénsav) nem csak annyit, amennyit vállaltak, hanem többet is a vonatkozó időszakban. Továbbá a MOTIM a timföldtermelésének 2002-ben történt leállításáig a bauxit igényét 100 százalékban a Bakonyi bauxitbánya Kft.-től szerezte be.

Vállaltak a vevők beruházásokat is, 1996-2000 év között 3 milliárd forint értékben. Ebből termelési célra 2,241 milliárdot, környezetvédelmi célra 759 millió terveztek, de ténylegesen 2,783 milliárd és 1.031 milliárd valósult meg belőlük, összesen tehát a vállalásnál több, 3,814 milliárd forintnyi.

Vállalták a vállalásig feltárt környezeti károk felszámolását is 10 évig. A MOTIM 1996-tól 2006-ig összesen 19,82 milliárd forintot fordított környezetvédelmi munkák elvégzésére. Az 1999-2000. évben az új 5/1-es tározó költségeit ugyanakkor a kárelhárítási tervben tüntették fel, mert a tározó építése szükséges volt a kárelhárítási munkák határidőre történő elvégzéséhez - jegyzik meg, hozzátéve: a MOTIM 2006-tól már a környezetvédelmi hatóságokkal történő megállapodások alapján végzi ez irányú tevékenységét.

A vevők kötelezettséget vállaltak arra is, hogy a társaság működése során képződött felosztható nyereséget legkevesebb 5 évig a társaságba visszaforgatják. Ez 1995-1999 között megtörtént.

A munkavállalókkal kapcsolatos vállalás volt, hogy 2 éven belül nem kezdeményezik a kollektív szerződés módosítását a dolgozók számára hátrányos feltételekkel, ehelyett 6 éven keresztül nem történt meg az ilyen irányú módosítása a kollektív szerződésnek, sőt az első két évben a létszámot a társaság növelte. Egy munkakörülményeket javító vállalás nyomán 1996-ban a társaság megállapodást kötött az érdekképviselettel. Ennek alapján évente készült részletes program erre az érdekképviselettel egyeztetve és a 100 millió forintos vállalással szemben a társaság 5 év alatt 302 millió forintot fordított a munkakörülmények javítására.

A társaság fentiek mellett egy további vállalását teljesítve 1996-2000 között olyan bér-, jövedelem- és szociálpolitikát folytatott, amely igazodott a környezetéhez és arányban állt az alkalmazottak teljesítményével. Egy másik vállalásnak eleget téve nyugdíjpénztári támogatást nyújtott a dolgozóknak, egy 1996-2000 közötti ötéves vállaláshoz képest a társaság még 2009-ben is biztosította ezt a lehetőséget.

A beszámolóban említett mellékletek több mint száz oldalt tesznek ki, s a vevők hozzájárulnak ahhoz, hogy ezen mellékletekbe az MNV Zrt. bárkinek betekintést engedjen - áll az Altus közleményében.

Az MTI korábban hírt adott arról, hogy nyilvánosságra hozta az alumíniumipari privatizáció szerződéseit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) honlapján. Az 1995-ös szerződés szerint a Hungalu Magyar Alumíniumipari Rt. az Altusnak és a GPS Vagyonkezelő és Gazdasági Tanácsadó Kft.-nek adta el a MOTIM törzstőkéjének 90 százalékát kitevő üzletrészét fele-fele arányban. Az összesen 987,98 millió forintos névértékű üzletrészekért a vevők összesen 705 millió forintot fizettek.
A szerződések szerint az Altus nem MOTIM üzletrészt vásárolt, hanem Balassagyarmati Fémipari Kft., üzletrészt is, illetve 1996-ban a MOTIM vett üzletrészt a Bakonyi Bauxitbánya Kft.-ben, 1997-ben pedig a Hungalu Kereskedelmi Kft.-ben az alumíniumipari privatizáció során.

Olvasóink írták

 • 16. pancser 2010. november 22. 21:59
  „Ez a cikk amolyan önfényezés. A privatiáció folyamata nagy galádságok sorozata, de ez a hajó már element. Papp Janó hősködése is értelemetlen volt annak idején. A többi cég privatizációja is hasonlóképpen ment végbe. Az államot mint eladót igazából nem képvoiselte senki, sem itt sem más cégek esetében sem. Az Antall kormány élen járt az állami tulajdon utálatában az Állami Vagyonügynökség inlkább a tolvajlás cinkosa volt mint az államot képviselő gazda. Nem kellett volna nagyon sietni, szépen nyugodtan, minél tööb embert bevonva kellet volna megtenni a privatizációt úgy mint mint a cseheknél.
  Nem vitatom a befizetéseket, de nem dobok egy hátast. Áron alul, szándékosan alulértékelve mentek el a dolgok. Ez a tény nincsen mit tenni!”
 • 15. janika 2010. november 22. 15:44
  „A Magyaróvári Timföld és Műkorund (MOTIM) Zrt. a privatizáció óta eltelt időszakban 17,5 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe különböző adók és járulékok formájában - közölte az Altus Befektetési és Vagyonkezelő (Altus) Zrt.
  Hú de meglátszik ez Mosonmagyaróváron! Hol ,is?”
 • 14. akinemfél 2010. november 22. 10:11
  „Hajrá Gyurcsány ! Hajrá MSZP !
  Ez a cikk és mellette a valoság olyan mint a mai Magyarország az MSZP reklámanyagaiban,az elmúlt 8 év fantasztikus eredményeivel -
  - osszevetve a valosággal,amit mindannyian látunk.
  Hajrá Gyurcsány ! Hajrá MSZP !”
 • 13. szocdem 2010. november 21. 18:48
  „Nagyon fénylik ez az elemzés, és valahogy nagyon csilli villi benne ez a MOTIM!

  CSak hogy a matek az matek! És nagyon sántit itt valami!

  Az örökre való környezetszennyezés értékéről - vagy a megszüntetett munkahelyek ezreiről már nem is beszélve!

  Ezt jól megcsinálták az elvtársak!”
 • 12. hejhoo 2010. november 21. 10:41
  „akinemfél

  a 10milliárd ft az vagy idei vagy tavalyi adat. tehát nem minden évben ennyi :)

  van itt egy fórum : http://www.magyarhirlap.hu/belfold/ciprusra_vandorolt_a_gyurcsanyudulo.html?hsz=3
  8-9dik komment alapján: "Motim az értékesítés évében 6,5 milliárd forintos árbevételt ért el, és kétszázmillió forintos nyereséget könyvelt el." ez tehát 1995-ben.

  "Csak 2002 végén kerültek be a sajtóba az első hírek, noha a privatizáció óta, a magánosítás után, összesen 1400 embert bocsátottak el a gyárból. "
  most kb 360 ember dolgozik ott...”
 • 11. Japo 2010. november 21. 06:53
  „Valami kimaradt! Nem jól számoltok a dolgozók utáni befizetésekkel. Ugyanis 20 év alatt nem 400 dolgozó után fizettek,hanem sokkal több. Már a privatizáció előtt módszeresen küldték el a dolgozók egy részét. A Motim-ban ezernél is többen dolgoztak, ma meg talán 380-an. Ha így számolod akkor meg még kevesebb a befizetett összeg.Ja és egyik tulaj sem halt éhen sőt, száll apáról fiúra vagy leányra az egész ami a miénk volt. Ezt nagyon jól megkomponálták, mi meg megettük. Nem értem, mint ahogy azt sem, hogy bizonyos esetekben figyelmen kívül hagyunk dolgokat amelyeket az unio meghatároz, de ha arról van szó, hogy a vörös-iszapot amely 1982 óta veszélyes anyagnak minősül egyszer csak az unio szerint nem az na ezzel még érvelnek is a kolontári tragédia kapcsán.”
 • 10. Japo 2010. november 21. 06:42
  „Persze, hogy megrendelésre készült a cikk mint minden más. Azt miért nem írják le hogyan privatizálták a céget. Minden kintlévőséget kint is tartottak addig amíg az adás-vétel meg nem történt. Aztán utána beérkeztek a pénzek amiből gyakorlatilag majdnem az egész vételárat kifizették. Ez volt a legnagyobb csúsztatás az egészben. Nem fogok rosszul lenni attól amit befizetnek vagy befizettek mert azt nézem, hogy milyen áron teszik ezt. A mai napig fennáll a totális környezetszennyezésük amit nem lehet pénzben kifejezni. Azt kell megszüntetni,de mivel ennek mértéke meghaladná az eddigi eredményeiket ezért inkább letakarják a szemetet fűvel és jól előadják a semmit. Kérdezzék meg Dr. Pap János egyetemi tanárt, ő tudja hol mit kell keresni. Aztán lehet hanyatt esni az adó befizetésektől csak tegyük a mérleg másik oldalára a környezetre mért visszafordíthatatlan károkat.”
 • 9. akinemfél 2010. november 21. 00:23
  „3.hejhoo adatai szerint ez egy nagyon panaszos cikk.
  Ha tényleg 20 éven keresztul kb. 10 milliárd volt az éves nyereség,az osszesen 200 milliárd. Ebbol 17,5 milliárd még a koltségvetésbe is be lett fizetve :)
  Tehát úgy 8,5 % volt az ossz ado- és járulékbefizetés a 400 dolgozo 20 évi munkája + a 200 milliárd nyereség után ? Tényleg kevés. Nagyon kevés. Nagyon-nagyon kevés.
  Es most jon a 16 %-os ado! Ezért ez a panaszos cikk ? Nem értem.
  Megérne egy APEH ellenorzést a téma :)”
 • 8. Abrafax 2010. november 20. 19:50
  „(x)”
 • 7. KoPi 2010. november 20. 19:36
  „6. hozzászólás gertner 2010.11.20. 19:30
  Tévedés ne essék, én örülök neki, hogy itt van a városban a gyár, de ez a gyár már akkor is itt volt, amikor Gyurcsány még egy kéjes gondolat sem volt. És itt lenne akkor is, ha csalárd módon meg nem vásárolta volna és adót is minden bizonnyal fizetne akkor is, ha mondjuk a dolgozók kaphattak volna részvényeket és azok tulajdonolhatnák, akik verítékes munkával előállítják a termékeket. Nem kell ahhoz egy gyárnak rózsadombi, milliárdos hazugpolitikus tulajdonosának lenni, hogy prosperáljon, munkahelyet teremtsen és adót fizessen. Szóval a gyárral semmi bajom, csak a tulajdonosával, aki nem munkával szerezte meg, hanem szocialista összeköttetései révén.”
 • 6. gertner 2010. november 20. 19:30
  „5.KoPi
  Nem védem Gyurcsányt, amit leírtak tény adatok és le lehet ellenőrizni.
  1. Sok családnak ad munkát ez a cég Mosonmagyaróváron
  2. A Gyurcsánok által befizetett adókból támogatják a MÁV, Bábolna és egyéb veszteséges állami vállalatokat
  3.Úgy emlékszem a 2. legnagyobb adófizetője a városnak ami ha elmaradna a városi adóbevétele nagyon leapadna
  4. Lényeg: ADÓ-t fizet és nem pénzt visz mint politikusok ás állami alkalmazottak
  Végeredményben én úgy gondolom, hogy örülni kellene hogy városunkban van egy olyan gyár mely nyereségesen működik, adót fizet és családoknak munkát ad.
  Próbáljunk már egyszer politikamentesen gondolkodni”
 • 5. KoPi 2010. november 20. 16:42
  „Na mi, a helyzet? Megkezdte a Kisalföld a Gyurcsánymosdatást? Csak azzal nem foglalkozik a cikk, hogy milyen módon privatizálta a gyárat a hazugságbajnok! És azzal sem foglalkozik, hogy mennyit fizethetett volna be a gyár a Magyar Államnak, ha nem Fletó a tulajdonos. És azzal sem, hogy főkommunista Apró Piroska miként segítette szeretett vejét kedvezményes hitelhez. Kisalföld: nem kellene annyira nyalni, már nem a Fletó a főkomcsi!”
 • 4. Szabra 2010. november 20. 14:23
  „Gyurcsány elvtárs még a lelkét is beleadta a az adófizetéssel együtt az államnak, így lehet sajnálni /nagyon is /. Biztosan rossz helyen volt rosszkor, hogy így kizsákmányolta magát.. szegény ..... Talán valamilyen díjat, kitüntetést kellene adni néki, a nagy jóságáért.....”
 • 3. hejhoo 2010. november 20. 14:09
  „Az kb. össze jött az elmúlt 20év alatt ott dolgozó, tippre 400 ember után befizetett járulékokból... így nézve csöppet álságos cikk, mintha megrendelésre írták volna.
  Az egy dolog hogy a motim már éppen nem került be az első 500 legnagyobb bevételű magyar cég listájára.. értsd kb.: évi 10milliárdos árbevételt ért el.”
 • 2. akinemfél 2010. november 20. 00:39
  „Hát ez bizony nem komoly osszeg. Ugy 0,08 milliárd dollár,tehát évi 0,008 milliárd dollár. Azért egy komoly APEH ellenorzést megérne a téma :)”
 • 1. kefefejű 2010. november 19. 21:43
  „Na, lehet mocskolódni-Gyurcsányozni... Kiváncsi lennék a felcsúti érdekeltségébe tartozó mg. üzemek, bányák és egyéb vállalkozások hasonló értékelésére is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszidő Népdalkör kiemelten nívós minősítéssel

A dunakiliti Őszidő Népdalkör sorra hozza haza az országos elismeréseket. Legutóbb egy… Tovább olvasom