Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

15 éves a Halászi Vegyeskar

A Halászi Vegyeskar megalakulása tizenötödik évét ünnepelte a napokban. A kórusalapító Kincses László szerint a másfél évtized alatt igazi nagycsaláddá nőtték ki magukat, akiket a közös éneklés öröme hoz össze.

– Még nyugdíjazásom előtt szerettem volna énekkart alapítani. Így 1995-ben több mint hatvan levelet küldtem ki azoknak az egykori tanítványoknak, akikről tudtam: jól énekelnek és jó közösséget fogunk alkotni – nosztalgiázik a másfél évtizeddel korábbi eseményekről Kincses László, a Halászi Vegyeskar alapítója, vezetője. A ma már nyugdíjas pedagógus Sérfenyőszigeten kezdte a tanári pályát, 1962-től oktatja a halászi gyerekeket biológiából és földrajzból, valamint énekből. Mint meséli, a helyi iskolában is ő vezette az énekkart. Régi szándéka volt, hogy a község kulturális életének fellendítésére egy olyan vegyes kar is létrejöjjön, mely világi és egyházi dalokat egyaránt énekel.

A vegyes kar eleinte félszáz lelkes tagból állt össze, jelenleg mintegy harmincan gyűlnek össze hetente az éneklés öröméért. Többségét Kincses László egykori tanítványai alkotják, de néhány új kórustag is bekapcsolódott az évek során. Legidősebb énekesük 78, a legifjabb egy 22 éves, akinek éppen a közelgő esküvőjére készül a csapat egy újabb fellépéssel.

Kincses László az elmúlt tizenöt esztendő emléktárgyainak egy részét mutatja.
Kincses László az elmúlt tizenöt esztendő emléktárgyainak egy részét mutatja.

– Augusztus 9-ig nyári vakációra megy a vegyes kar, utána újból kezdjük a próbákat, a falunapra hangolunk – magyarázza a kórusvezető. A XIII. századi énekektől Kodályon, Halmoson keresztül mai szerzőkig áll össze repertoárjuk, rendszeres szereplői a különböző kórustalálkozóknak, közösségi és jótékonysági rendezvényeknek.

A 15 éves születésnapot a napokban ünnepelték. A jubileumi rendezvényre meghívást kapott a nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar, a Dunakiliti Vegyeskar, a mosonmagyaróvári Halmos László Énekegyüttes, a pozsonyeperjesi Kisduna Vegyeskar, valamint a helyi iskola kórusa. A vegyes kar sikerén felbátorodva a helyi nyugdíjasklub tagjaiból megalakult a Halászi Népdalkör, amely szintén aktív résztvevője a helyi és a környékbeli kulturális rendezvényeknek, nyugdíjas-találkozóknak.

Olvasóink írták

  • 1. Tmoha 2010. július 22. 17:22
    „További jó munkát, sikeres szerepléseket, és nem utolsó sorban jó egészséget kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felsőzsolcaiaknak adakoztak a jánossomorjaiak

Legutóbbi ülésén döntött a kisváros képviselő-testülete arról, hogy 700 ezer forintot adományoznak… Tovább olvasom