Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

150 négyzetméternyi kátyút tömtek be

Mosonmagyaróvár - Összességében mintegy 150 négyzetméternyi, a fagy okozta kátyút tömtek be a városüzemeltető szakemberei az elmúlt hetekben Mosonmagyaróváron. A nagyobb, balesetveszélyes gödröket megszüntették, az „igazi" útjavítás viszont tavaszra marad.
A megye közútjaihoz hasonlóan Mosonmagyaróváron is megviselte az elmúlt hetek zord időjárása a városban az útburkolatot. A Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. szakemberei a fagyos időjárást követően végigjárták és felmérték a társaság kezelésében lévő utakat, majd kijavították a nagyobb, úgynevezett „ütő lyukakat", amik akár károkat is okozhattak volna az autókban.

A városban jelenleg összesen mintegy 203 kilométernyi – szilárd burkolatú, kavicsos és murvás – út tartozik a VÜF kezelésébe. Az úthálózat jelentős hányadában okozott kárt a tél – tudtuk meg Kosár Tibor ügyvezetőtől. A legnagyobb a baj az aszfaltos utakon. Közel egymillió forintot költöttek kátyúzásra, ebből mintegy 150 négyzetméternyi felületet javítottak ki. A város szinte összes útján akadt kisebb-nagyobb tennivaló. A legtöbb kátyú a Károly, Erkel, Petőfi, Szekeres, illetve a Hold utcákban volt.

Hidegaszfaltozás: A városüzemeltető közel 1 millió forintot költött a fagy okozta nagyobb úthibák kijavítására.
Hidegaszfaltozás: A városüzemeltető közel 1 millió forintot költött a fagy okozta nagyobb úthibák kijavítására.

Az is hozzájárult az útburkolat rossz állapotához, hogy ezeket az utakat nem ekkora forgalomra tervezték, valamint a közműépítések utáni nem megfelelő helyreállítás is szerepet játszott a gödrösödésben.

A jelenlegi időjárási körülmények között csak úgynevezett hidegaszfaltozással tudtak kátyúzni. Ez csupán ideiglenes megoldás, ám feltétlenül szükséges volt, megelőzendő a baleseteket. Tavasszal, amint az időjárás engedi, nekilátnak a melegaszfaltozásnak, ezzel a költségkímélőbb technológiával a kisebb úthibákat is kijavítják. Az időjárás függvényében elvégzik a kavicspótlást és egyengetést a kavicsos és murvás utakon is.

A VÜF továbbra is várja a bejelentéseket az úthibákról. E bejelentések nyomán kijavítják a kátyúkat, amennyiben az adott útszakasz nem a VÜF-höz tartozik, jelzik az út kezelőjének. A bejelentéseket munkaidőben az 577- 490-es számon várják.

Továbbra is várjuk olvasóink kátyúfotóit a tudosito@kisalfold.hu email-címre.

Olvasóink írták

 • 5. manda5 2009. február 17. 20:28
  „Nagyon sajnálom hogy nem kanyarodtak le a Mosonszolnoki bekötő felé. A kátyúk az út szélén egymásba érnek, és már 1 éve csak az út közepén haladva kerülhető el a tengelytörés. A 60-as tábla kb. 2 éve van kint, ha jól emlékszem...ezután a 40 es tábla jön? Vagy egyirányú forgalmi rend változás lesz?
  Forgalmas útról van szó, a még működő 2 gyár és a Gondár telephely miatt!
  Büszke vagyok a falumra, szeretek itt élni.....De azaz út TISZTA SZÉGYEN! És nem utolsó sorban életveszélyes!”
 • 4. Csepel-344 2009. február 15. 20:20
  „A VÜF olvassa a hozzászólásokat?”
 • 3. Diákcsemege 2009. február 15. 20:18
  „Kezdő egyetemistaként (BME) hétvégente a bp-en egy aszfaltozó brigád oszlopos tagjaként kerestem az albérletre valót.
  Hát, sajnos az akkori "szakik"csodálkoznának, hogy mennyire szakszerűtlenül folyik Mosonmagyaróváron az "útfoltozás", ugyanis minden kátyú alfája-omegája a repedésbe szivárgó víz, amit feltétlenül kívül kell tartani, ezt pedig a kátyú szélének (folyékony) bitumennel történő kiöntése (előtömítése) teszi lehetővé, valamint az előkevert aszfalt minőségével is pici gond van, valamit mintha kispórolnának belőe, ugyanis a bőséges bitumenmennyiség mellett a murva nem pereghet ki. Alapelv: porra nem aszfaltozunk.
  Tehát csak így tovább, mindig lesz mit foltozgatni Móváron!”
 • 2. ordenálé 2009. február 15. 13:56
  „az "igazi" útjavítás is csak gödör betömés lesz!!igy szokott lenni!”
 • 1. 01010 2009. február 13. 18:38
  „Grátulálok a kátyuzáshoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szól a kiliti temetői harang, de miből?

Dunakiliti - A dunakiliti képviselők szerint a falu polgármesterének kifizette az önkormányzat a… Tovább olvasom