Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

1400 milliárdos pályázati forrásból gazdálkodnak

2013 decemberéig 2000 milliárd forint áll rendelkezésre pályázati forrásként, ebből 1400 milliárd idén találhat gazdára – hangsúlyozta érdeklődésünkre Samodai Imre, a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója.

Tavaly nyár óta a mosonszentmiklósi születésű Samodai Imre a Széchenyi Programiroda nyugat-dunántúli régiójának igazgatója. A korábban a kunszigeti iskolát is irányító intézményvezetőt kérdeztük a programirodák működéséről. – A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. 152 tanácsadóval az ország huszonkét nagyvárosában működtet irodát.

Sopronban (Várkerület 49.) és Győrben (Liszt Ferenc u. 1.) az év végén adtuk át ezeket. Megyénkben hat tanácsadó tevékenykedik. Közülük hárman a gazdaság- és vállalkozásfejlesztéssel foglalkoznak, egy a humán erőforrásokkal, egy a turizmussal és egy munkatársunk az energetikai és környezetvédelmi projektek felelőse – magyarázza a regionális igazgató. Mint mondja, a folyamatban lévő pályázatokról tartanak tájékoztatókat, fórumokat, de akár a hiánypótlásoknál, kifizetési kérelmek, jelentések beadásánál is tudnak segítséget nyújtani.
Jövő év végéig 2000 milliárd forint pályázati pénz sorsáról fognak dönteni, ebből 1400 milliárd már idén gazdára találhat.

– Ügyfeleink kétharmadát a kis- és középvállalkozások teszik ki. Őket abban tudjuk segíteni, hogy tanácsot adunk: ötletükhöz milyen pályázati forrást lehet rendelni. A vállalkozások most pályázhatnak eszközbeszerzésre, de fejlesztésekre, felújításokra is, 10–20 millió forinttól 100 millióig. Kedvező mikrohitel-konstrukciók is rendelkezésükre állnak, de képzésre, oktatásra is vehetnek igénybe támogatást. Ezen utóbbit az önkormányzatok, oktatási intézmények számára is ajánljuk. Infrastrukturális fejlesztéseket – digitális táblák vásárlása, számítógéppark bővítése – is segítenek a folyamatban lévő pályázatok. A civil szervezetek és az önkormányzatok rendezvényeire is szerezhető pályázati forrás – sorolta Samodai Imre.

A szakembertől megtudtuk továbbá, hogy a második negyedévtől várhatóan 163 milliárd forint pályázati keret áll majd rendelkezésre energiakorszerűsítésre, megújuló energiaforrásokra, de akár például az iskolák szigetelésére is.

Samodai Imre előrelépésként említette, hogy a pályázatoknál az elbírálás ideje jelentősen csökken, így a szerződéskötések, a kifizetések is felgyorsulhatnak.

Olvasóink írták

 • 5. mander6 2012. február 03. 18:15
  „Szép dolog a tájékozatlanság!
  <moderálva>
  Sosem volt agronómus! És miből sejti Kedves (?) halas01 hogy nem funkcionált jól intézményvezetőként?
  Utána nézve, van haszna az Irodának. Ezt sajtótájékoztatóján a Regionális Fejlesztési Ügynökség mondta...
  Ez inkább az elgondolkodtató!!!”
 • 4. halas001 2012. február 02. 16:10
  „KEDVES HÁTÉ!
  Valóban szép karrier egy volt agronómustól, aki intézményvezetőként sem funkcionált jól, de jól felismerte, hogy ma a "Haza Nagyjának" nevével fémjelzett programokban iszonyúan sok keresni való van, úgy is mint koordinátor, úgyis mint a pályázatírók mutyisa. Ma a visszaosztás a legjobb forrás, mert két oldalról is becsurog a lé.
  Ki akar már nyakig járni a ganéban , vagy hajnaltól estig róni a földeket, ezt nem fizetik meg. A TANÁCSADÁS az igen!
  Különösen, ha még az MVH-val is van kapcsolatunk, az már tuti.
  A károsult az a több millió ember akik az elherdált, elutazott, elsikított támogatásokból még közvetetten sem tud a jó minőségű és megfizethető árú magyar termékekből egy kicsit egészségesebben élni.”
 • 3. háté 2012. február 02. 08:25
  „2. 01010 - nem volt másképp - igazad is van, folytatódjon csak tovább a nyakkendős bűnözés, hát miért is ne!
  -de hát ki is károsul, ha a jó pályázatokra "osztják-szét" a pénz?
  -hiszen, ezt csak úgy kapjuk ajándékba. - az ajándékba meg a nép csak úgy beledöglik.”
 • 2. 01010 2012. február 01. 20:55
  „ez régebben máshogy volt 1háté ?”
 • 1. háté 2012. február 01. 13:53
  „- A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. 152 tanácsadóval az ország huszonkét nagyvárosában működtet irodát. - ez azt jelenti, hogy az elverendő lóvéból a nonprofit kft, egyből kivesz 10-15- milliárd forintot csak a működésre. a legnagyobb biznisz jelenleg hazánkban. 1.400-milliárd? - lejön az áfa+ a zseb és marad úgy 600-millió tényleges felhasználás.
  -mielőtt valaki nagyon letámadna, előtte számoljon utána, hogy is van ez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatástudata bátorítja az újraindulásra

– A sajátos nevelési igényű gyermekek oktatása, fejlesztése terén találtam meg hivatásom.… Tovább olvasom