Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

1,38 milliárd forint hiányzik a büdzséből

Mosonmagyaróvár - Mintegy 1,38 milliárdos hiányt mutat Mosonmagyaróvár idei költségvetése. Csak hitel-visszafizetésre 849 milliót kell költeni ebben az évben.
Mosonmagyaróvár önkormányzata csütörtöki ülésén napirend előtt Vucsics Péter (MSZP) a magyaróvári belvárosban élők panaszát tolmácsolta a decemberi Magyar utcai téli fesztivál „túlkapásaival" kapcsolatban. A lakók szerint a többször késő éjszakáig tartó hangos zene zavarta az ott élők nyugalmát.

Szabó Miklós polgármester elmondta: a panaszokat figyelembe veszik a jövő évi fesztivál szervezésekor. A késő estig tartó hangos zene azonban csupán egy alkalommal fordult elő, ám ezt a rendezvényt nem a városüzemeltető szervezte, hanem a schengeni csatlakozás jegyében központilag koordinálták.

Évről évre halmozódó

A napirendek sorában első olvasatban tárgyalták a képviselők az önkormányzat idei költségvetési tervezetét. Az előterjesztés szerint az idei büdzsé 10,004 milliárd forint bevétellel és 11,39 milliárd kiadással számol, így a tervezett hiány mintegy 1,386 milliárd forint. Szabó Miklós elmondta: az évről évre halmozódó működési hiány ellen tenni kell. A létszámleépítés és átszervezés már elkezdődött és meghozta a várt eredményt, ezért ezt folytatni kívánják. Az ötszázalékos béremelést csak részben finanszírozzák központilag, jelentős áram- és gázáremelésre számítanak, valamint összesen 849 millió hitelt kell visszafizetni ebben az évben. A polgármester a takarékos gazdálkodásra és a felelősségre hívta fel a képviselők figyelmét a költségvetés kapcsán.

Bevételnövekedésre nem számíthatnak, pályázni kell

Kovács Gergely (MSZP) figyelmeztetett, hogy valójában közel 2 milliárd lesz idén a hiány, ennek csökkentésére feltétlenül oda kell figyelni, mivel gondok lehetnek a visszafizetéssel. Dr. Árvay István (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a város működése teljesen felemészti a bevételeket, fejlesztéseket csak a költségvetést terhelő hitelekből tudnak megvalósítani. A betervezett ingatlanértékesítések segíthetnek ezen, ám félő, hogy ez a bevétel is a működéshez kell. Mivel bevételnövekedésre nem számíthatnak, így a pályázati lehetőségekre kell nagy hangsúlyt fektetni. A képviselő kiemelte: idén 25 millióval többet fordítanak az intézmények felújítására, 35 millióval többet városüzemeltetésre, illetve forrást biztosítanak a mosoni temető bővítésére és a mentőállomás építésére is.

Sokan sokalltak

Vucsics Péter örömét fejezte ki, hogy 9 millióval növelik a sporttámogatást, ám aggodalmaskodott a pénz megfelelő elosztásával kapcsolatban. Dr. Nagy Lajos (MSZP) szerint elmaradt a nagy mértékű struktúraátalakítás, a kormányzó frakcióból hiányzott ehhez a merészség, csak kis lépésekkel próbálják csökkenteni a hiányt.
Nyitrai József (Labe) sokallta a sport támogatására tervezett összeget, valamint szerinte a Tourinform-irodára sem kellene ennyi pénzt fordítani.

Faddi Horváth Pál (Fidesz) felvetette, a játszótérépítésre tervezett 8 millió forintot csoportosítsák át és egészítsék ki vele a mosoni temető bővítésére szánt keretet, így idén megépülhet a kerítés és a parkoló is.

Dr. Nagy István alpolgármester kijelentette: az intézményhálózatban nem lehet drasztikus átalakításokat végrehajtani, egyik intézményt sem húzhatják ki a költségvetésből. A turizmusba befektetett pénz is megtérül, a sport támogatása pedig prevenciós beruházás az egészségügybe.
Az első olvasatú tárgyalást követően a testület várhatóan februári ülésén dönt a költségvetési rendeletről.

Olvasóink írták

  • 1. béla 2008. február 04. 17:33
    „szomorúnak tartom hogy a Mosonmagyaróvári lakosok nyugalmát lassan már egy szöcske szökkenése is megzavarja. a lakosokat a zéró tolerancia jellemzi, bárhol, bármikor, bármilyen rendezvényről legyen szó. az ország más városaiban (Győr, Sopron,Veszprém,Szombathely stb ) folyamatos fesztiválok és rendezvények vannak és érdekes módon ott jól tud működni. Bécs belvárosáról ne is beszéljünk ahol minden nyáron 3 hónapon át tartó fesztivál van a Rathausplatz-on, a bel belvárosban. Mindíg mindenki azon panaszkodik hogy punnyadt ez a város, nincs semmi. Amikor van akkor meg folyamatos a feljelentgetés. El kellene gondolkodni.....Nem gondolom hogy egy este 10.30ig tartó rendezvény hű de elfogadhatatlan lenne.Csak tolerálni kellene.
    sztem..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gárdaügy: a Fidesz is reagál

Mosonmagyaróvár - A Fidesz helyi elnöke szerint a polgármester megszegte korábbi megállapodásukat,… Tovább olvasom