Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

1300 eurót ér egy élet?

Szinte az egész város ismerte Norbit
Mérhetetlen fájdalom és tehetetlenség. Ezt érzi az egy évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt Tóth Norbert családja. Nem csupán szerettük elvesztését nem tudják feldolgozni a mai napig, hanem azt sem, hogy a Norbi halálát okozó osztrák fiatalember csupán enyhe pénzbüntetést kapott

Lapunkban egy éve számoltunk be a Tóth család tragédiájáról. Szinte az egész város ismerte Norbit, virágboltos lévén nagyon sok embernek adott virágot, mellé egy jó szót és mosolyt. Negyvenegy évesen ragadta el a halál családja mellől. Éppen munkába tartott az elmúlt év szeptemberének egyik reggelén, amikor Ausztriában, nem messze a határtól autóbaleset vétlen áldozata lett. Egy osztrák fiatalember – akiről később kiderült, hogy ittasan ült a volán mögé – tért át a szemközti sávba és ütközött két vétlen autóval. A balesetben Norbi a helyszínen életét vesztette, többen súlyosan megsérültek. A közelmúltban tartották a bírósági tárgyalást a baleset ügyében Eisenstadtban (Kismarton).

„Borzasztó érzés volt részt venni a tárgyaláson és látni az okozó érzéketlenségét. Mi így éreztük. Ennél csak az ítélethirdetés volt megdöbbentőbb. Számunkra bebizonyosodott, hogy nem kezelnek egyenrangú félnek bennünket az osztrákok" – mondja Ildikó, Norbi édesanyja. A család fájdalmát tovább mélyítette, hogy a tragédia okozója tudomást sem vett róluk. A mai napig nem kereste őket és a tárgyaláson sem nézett a szemükbe. Nem méltatta őket részvétnyilvánításra sem.

Norbi sírja – Negyvenegy évesen ragadta el a halál családja mellől.
Norbi sírja – Negyvenegy évesen ragadta el a halál családja mellől.

„Úgy éreztük, hogy a bíró minden tekintetben megvédte a vádlottat. Azt mondta, a fiatalembert élete kezdetén nem akarja börtönbe küldeni. Ezt méltatlannak találjuk, hiszen a szakértői vélemény szerint kora reggel súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt és legalább száznyolcvanas tempóval hajtott az ütközéskor. Norbi pedig teljesen vétlen volt a balesetben" – hangsúlyozza az édesanya.

A fiatalember a tárgyaláson arra hivatkozott, hogy egy vaddisznót látott, ezért ment át a szemközti sávba. A szemtanúk azonban ezt cáfolták. Mindezek ellenére a bíró 1300 eurós pénzbüntetésre ítélte a fiatalembert.

„A bíró arra hivatkozott, hogy rendes családról van szó. Kérdem én, mennyire rendes az a család, ahol nem kíváncsiak arra, hogy kora reggel miért nincs otthon a fiuk, aki súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt ül a volán mögé" – mondja Norbi édesanyja.

A mai napig nem kereste őket és a tárgyaláson sem nézett a szemükbe. Nem méltatta őket részvétnyilvánításra sem.

„A fiam hiánya miatt érzett fájdalmunkat tovább mélyíti az igazságtalanság, és hogy semmit sem tehetünk ellene" – tette hozzá az édesanya. A bírósági ítélet ugyanis jogerős, mivel az osztrák ügyészség elfogadta azt. A család fájdalmát csupán az a sok szeretet enyhíti valamennyire, amit egy évvel a halála után is nap mint nap kapnak Norbi barátaitól, ismerőseitől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt a kisbodaki polgármester

Kisbodak 46 esztendős polgármestere egy hirtelen rosszullétet követően került a győri kórház… Tovább olvasom