Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

123 milliót nyertek az inkubátorházhoz

Uniós támogatással épít inkubátorházat a Movinnov Kft. a Mowinparkban, hogy ezzel is segítsék a kisvállalkozások elindulását. Az ipari park iránt eközben egyre nagyobb az érdeklődés, az év első felében három nagybefektető is vásárolt területet.

Már a Mowinpark kialakításakor felvetődött, hogy a kezdő vállalkozások segítésére pályázati támogatással úgynevezett inkubátorházat létesítenek. Itt több kisvállalkozásnak is értékesítettek ingatlant, ám sok olyan érdeklődő is volt, akik letelepedtek volna, ám nem volt elegendő forrásuk, hogy a területet megvegyék és oda még telephelyet is építsenek – tudtuk meg Bella Sándortól, a Movinnov Kft. ügyvezetőjétől. Elmondta: emiatt döntött úgy a társaság, hogy érdemes lenne egy ilyen inkubátorházat felépíteni a Mowinparkban. E célra az elmúlt év elején jelent meg pályázati lehetőség.

Az összességében 176 millió forintos beruházás megvalósításához a Movinnov Kft. 123 milliós uniós támogatást nyert. A kedvező döntésről a napokban értesítették a társaságot. Ebből az összegből épül fel a parkban a 850 négyzetméter alapterületű inkubátorház. Az épületben négy csarnokrészt, hat irodát, tárgyalót és szociális helyiségeket alakítanak ki.

A gazdasági válság ellenére élénk az érdeklődés a Mowinpark területei iránt, több nagyberuházás is folyamatban van.
A gazdasági válság ellenére élénk az érdeklődés a Mowinpark területei iránt, több nagyberuházás is folyamatban van.

Az inkubátorház lényege, hogy a legfeljebb három éve működő vállalkozások a piaci viszonyokhoz képest kedvezményes áron bérelhetnek irodát vagy üzemcsarnokot. Az irodák teljesen berendezettek, a vállalkozás működéséhez szükséges eszközökkel felszereltek. A létesítmény emellett számos egyéb, a cégek működéséhez szükséges szolgáltatásokat biztosít. Így például a dolgozók számára öltözőket, vizesblokkokat, étkezőt, de gondoskodnak a takarításról, a vagyonvédelemről is, valamint igény esetén pályázatírói vagy oktatási szolgáltatásokat is megszerveznek. Mindezek érdekében a Movinnov Kft. együttműködési megállapodást kötött a kereskedelmi és iparkamarával, illetve olyan céggel, ami már hosszabb ideje működtet inkubátorházat más városban. A leendő létesítményt igénybe vevő vállalkozások kezdetben kedvezményesen bérelhetnek helyiségeket. Ezután a díj fokozatosan közelíti a piaci szintet. A néhány év alatt így megerősödött cég az inkubátorházat elhagyva önállóan telephelyet alapíthat. A létesítmény tervei már elkészültek, érvényes építési engedéllyel is bír, így a támogatási szerződés megkötése után indulhat a kivitelezés. A tervek szerint a jövő év második felében már fogadja a vállalkozásokat az inkubátorház.

Az inkubátorház lényege, hogy a legfeljebb három éve működő vállalkozások a piaci viszonyokhoz képest kedvezményes áron bérelhetnek irodát vagy üzemcsarnokot.
Bella Sándor hozzátette: a vállalkozók, beruházók részéről egyre nagyobb az érdeklődés a Mowinpark területei iránt. Az idei év első fele meghatározó volt ebből a szempontból, hiszen a gazdasági válság ellenére – országosan is talán egyedülálló módon – három jelentős befektetővel is szerződést kötöttek. A három cég összesen kilenchektárnyi területet vásárolt meg a parkban, ahol részben már el is kezdődtek az építkezések. A korábban a parkban ingatlant vásárló vállalkozások közül is többen pályáztak idén támogatásért telephelyfejlesztésre, így várhatóan a közeljövőben további beruházások indulnak. Az összességében 32 hektáros ipari parkban eddig 11 hektárt értékesítettek már.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. szeptember 18. 12:23
    „"segítsék a kisvállalkozások elindulását." fel is fog menni az "indító táp " ára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utoljára együtt a térség polgármesterei

Jelenlegi összetételében utolsó ülését tartotta a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás szerdán. Tovább olvasom