Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

10 milliós motorcsodákat épít

Mosonmagyaróvár - Harley Davidsont épített egy versenyre Marczinkó Tamás: két díjat is elhozott kétkerekűjével. Saját műhelyében alkatrészenként rakja össze a motorokat, melyek értéke tízmillió forint körüli. Tizenöt év alatt az 500-as Yamaha átalakításától eljutott a motorépítő Európa-bajnokságig.

Ötvenöt motort neveztek a napokban rendezett budapesti megmérettetésre, s hét külföldi építő is megmutatta munkáját. Ott volt az idei motorépítő Európa-bajnokság nyolcadik helyezettje, egy cseh kétkerekű is, mely végül itt két díjat nyert. A mosonmagyaróvári Marczinkó Tamás szintén két elismerést söpört be Harleyjával: „a legjobb kézi munka" és „a legjobb Harley Davidson" kategóriában nyert.

Tamás 1993 óta foglalkozik motorok átalakításával, építésével. Eleinte hobbinak indult, ám szenvedélyét fél éve már – szponzori segítséggel – főállásban végezheti. „Egyre jobban hozzá mertem nyúlni a gépekhez – emlékszik vissza a kezdetekre, amikor is egy 500-as Yamahát alakított át. – A munka során teljesen új vázat, formát kap a kétkerekű: egyre merészebb ötleteimet tudtam megvalósítani" – mondta. Tamás 1997-ben nevezett először a motorépítő-bajnokságra. „Egy kétkerekűvel már nyertem díjat. Igaz, ezt csak később tudtam meg: eladtam egy járgányt Sopronba, gazdája benevezte a bajnokságra, s első lett vele." Hosszú ideig munkája mellett épített motorokat: így körülbelül másfél évig tartott az összeszerelés.

Mióta viszont ebből él, ez az idő fél évre csökkent. Mint mondja, szeretne minél több elismerést nyerni, s kétkerekűt eladni. „Ezek a motorok olyanok, mint egy jó ló: minél több díja van, annál jobban viszik" – mondta.


Az elismeréseket begyűjtő Harley Davidsonjának értéke tízmillió forint körül mozog, s leginkább külföldről érdeklődnek a járgányok után.

„A mostani két díjjal talán ismertebb lett a nevem. Folyamatosan járatom a szakmai lapokat, tisztában voltam vele, hogy a világbajnokságra milyen épített motorokat neveztek, ezt az irányvonalat követtem a hazai megmérettetésen is. Szinte az egész gépet magam »gyúrom össze« saját műhelyemben – az első lámpa kivételével. Megtervezem, összeállítom a motorokat. Nem egyszerű beszerezni az alkatrészeket, gyakran Amerika legeldugottabb helyéről kell megrendelni, s több hónapig várni rá. A támogatóm állja ezeket a költségeket, s az eladás után lesz haszna belőle." Tamás motorostalálkozókon és interneten árulja a járgányokat.

„Jön egy ember, beleszeret, s elviszi" – mondta egy félmosollyal.

A mosonmagyaróvári Marczinkó Tamás 1993 óta rak össze és alakít át kétkerekűeket. Két hazai elismerés után most az Európa-bajnokságra készül.
A mosonmagyaróvári Marczinkó Tamás 1993 óta rak össze és alakít át kétkerekűeket. Két hazai elismerés után most az Európa-bajnokságra készül.

„Május elején indulok a hazai rendezésű Európa-bajnokságon a most díjat nyert Harleyval: ott a szakmában ismert nagy nevek is részt vesznek. Jó szereplés esetén automatikusan kijuthatnék az amerikai világbajnokságra."

 A nyertes Harley Davidsonról

A gép parkolóállásban süllyeszti, induláskor emeli magát. Az összes alkatrész rejtett rajta, így a fék és a kuplung is. Nincs gyújtáskapcsoló, egy zsebben hordott érzékelőszerkezet a megfelelő távolságban be- és kikapcsolja azt. Kilencszáz köbcentiméteres motor hajtja. Marczinkó Tamás most egy 1600-as motoron dolgozik, s szeretne ennél is nagyobb teljesítményű járműveket építeni. „Nagyobb kihívás, s az árán is emel" – mondta.

Olvasóink írták

 • 17. Muaddib 2009. április 13. 15:49
  „6. Lobbo71 2009.04.12. 08:30 "Puszta kézzel építi motorcsodáit" és a csavarokat a fogával húzza meg. Megint profi címet sikerült adni a cikknek.

  A nyomtatott kisalföldben nekem is rögtön ez akadt fent, hogy puszta" kézzel építi ,,
  Ezen a címen szerintem az összes ,,szaki" rázza a fejét.
  Nagyon rég még 19-éves koromban rólam is, írtak cikket a Kisalföldben én délszaki Gyümölcstermőkkel foglalkoztam hát ott is az újságírói "magas labda" megvolt.
  Kedves Újságírók, tudtok olyan "zöldségeket" írni, hogy önálló standotok lehetne a vásárcsarnokba a heti "termésből".”
 • 16. Catherina 2009. április 12. 19:50
  „elemér te meg írni nem tudsz, - jártál egyáltalán iskolába kiscsávó?”
 • 15. TakácsTamás 2009. április 12. 16:10
  „Ez cigány?”
 • 14. elemér 2009. április 12. 16:04
  „Mestermunka jó vicc. Sokan viszont nem konyittanak hozzá meg olvasni se tudnak, pedig a cim is ezt mondja. Ezt nem gyárilag készittik. Paint job is mester munka ami hiányzik.

  http://www.badasspaint.com/”
 • 13. Catherina 2009. április 12. 13:32
  „elemér direkt ezen élvezkedik nem veszitek észre, hogy szivatni akar itt mindenkit. az se oyllyan biztos, hogy amerikából....kis hazaáruló, ha itthon van, ha nem.”
 • 12. darktouch 2009. április 12. 12:54
  „elemér, (kisbetű) te töketlen senkiházi! Egy ilyen mestermunkát leszólni, asszem senkinek sincsen joga pláne nem neked, aki valszeg még egy jót du...ni sem tud, csak egy frusztrált barom vagy.
  - A motor gyönyörő, profi munka, profi kézből, nincs miről beszélni! Grat!”
 • 11. VJR 2009. április 12. 11:32
  „Ritkán szólok hozzá,de ezt nem hagyhatom ki!Kezd elegem lenni!elemér nagyon el van szállva amerikától(szándékosan kisbetű!),mindig mindenhez van "jó" szava,és mindenhez ért!Miért nem épít ő is egy gépet,és nevezi be versenyre?Akkor papoljon,ha jobb másoknál!Ha pedig nem,fogja be a száját,és inkább fórumozzon "odahaza"amerikában!Szerintem nem sokan kíváncsiak rá!Üdv!”
 • 10. gagarin 2009. április 12. 10:41
  „elemér:ne szaporidsd a szót..........................................!!!
  nálunk ünnep van! vagy elfelejtetted???”
 • 9. Catherina 2009. április 12. 10:35
  „eszméletlenül , bocs”
 • 8. Catherina 2009. április 12. 10:34
  „eszméletlenük gyönyörűűűűűűű!!!!!! :)))))))”
 • 7. elemér 2009. április 12. 08:41
  „5. hozzászólás knifemaster

  Nem, mert finggal nemlehet tojást festeni. ;))”
 • 6. Lobbo71 2009. április 12. 08:30
  „"Puszta kézzel építi motorcsodáit" és a csavarokat a fogával húzza meg. Megint profi címet sikerült adni a cikknek.”
 • 5. knifemaster 2009. április 12. 08:30
  „4.
  nem tökmindegy hol van,ha világbajnokság? :D:D:D”
 • 4. elemér 2009. április 12. 08:24
  „Szóval ezt csunya Harley-t épitti és az amerikai világbajnokság az álma. Miért nem a Japán, kinai, vagy olasz ?
  Azért, mert azok álma is az amerikai világbajnokság.”
 • 3. bedina 2009. április 12. 07:50
  „Gratulálok és sok sikert!”
 • 2. Silence 2009. április 12. 07:08
  „Azért illett volna legalább egy jó minőségű képet a motorról, mert ezeknél még a telefonom is szebbet csinál. A srácnak meg gratulálok!”
 • 1. hanni 2009. április 12. 06:02
  „Gratula!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó szakaszában a MoWinPark

Mosonmagyaróvár - Szabó Miklós polgármester és Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális… Tovább olvasom