Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

10 milliós kár - elloptak húsz tűzoltóautót Rajkáról

Húsz veterán tűzoltóautót loptak el ismeretlenek egy rajkai gyártelepről.

Egy kecskeméti vállalkozó és az ottani tűzoltómúzeum tulajdonában lévő gyűjteményről a faluban sokan tudtak, ám a kétméteres betonkerítés fölött csak a járművek tetejét látták a helyiek. A rendőrség jelentős értékre elkövetett lopás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A faluban sokan tudtak az egyik helyi gyártelepen tárolt számos veterán tűzoltóautóról, ám arról pontosan nincs tudomásuk, kié és miként került oda a gyűjtemény. Egy azonban biztos, mára lába kelt a járművek többségének. Lapunk úgy tudja, összesen húsz tűzoltóautót loptak el ismeretlenek a telephelyről, azt viszont nem tudni, hogy pontosan mikor.

A hajdani rajkai raklapgyár bezárását követően tulajdonost váltott, lapunk információi szerint a tulajdonosok egyike szenvedélyes gyűjtő. Számos tűzoltó-relikviát gyűjtött össze az évek során, amiket aztán az elmúlt években a rajkai, üzemen kívüli gyártelepen tárolt. A kecskeméti vállalkozó gyűjteményében a különféle motoros fecskendők, tűzoltó-felszerelések mellett számos tűzoltóautó is volt.A tűzoltóautókat – a Kecskeméti Tűzoltó Múzeum Alapítvány gyűjteményével együtt – tárolták a rajkai gyártelepen. Úgy tudjuk, a tulajdonos a minap tartott telephely-ellenőrzésen észlelte, hogy a gyűjtemény jelentős részét ellopták, csupán két veterán jármű maradt az udvaron. Emellett az üzemben a korábbi termeléshez szükséges berendezéseket, gépeket is elvitték a tolvajok.

Hétfőn ottjártunkkor senkit sem találtunk a telephelyen. A kétméteres betonkerítéssel körbevett objektumnál táblák és egy méretes őrző kutya figyelmeztetett arra, hogy idegeneknek tilos a belépés. A kerítés fölött látszódott az udvaron, tető alatt parkoló két megmaradt tűzoltóautó. A faluban megkérdezettek közül sokan tudtak a telephelyen tárolt gyűjteményről, ám annak tulajdonosáról és idekerülésének történetéről nincs ismeretük. Mint ahogy sokan azt sem tudták, hogy lába kelt a tűzoltóautóknak. – Egy alkalommal láttam, amint trélerre raknak néhányat a veterán járművek közül és elviszik azokat, de nem gondoltam, hogy lopásról van szó – mondta el lapunknak egy közelben dolgozó férfi. Arra azonban már nem emlékezett, hogy pontosan mikor történt mindez.

A kisalfold.hu kereste a gyűjtemény tulajdonosát, ám lapzártáig nem sikerült elérnünk a kecskeméti férfit.

A gyűjteményről Kiss Vince polgármester, önkéntes tűzoltó is tudott, ám csak a kerítés fölött kilátszó létrákat látta belőlük. Mint mondja: korábban még a település önkéntes egyesületének régi járműve iránt is érdeklődött a gyűjtemény tulajdonosa, ám személyesen nem találkozott a vállalkozóval. Sőt, egy más ügy miatt hivatalból próbálták, de nem tudták elérni a férfit.

A tűzoltóautók eltűnését a rendőrség is megerősítette lapunknak, jelentős értékre elkövetett lopás bűntett miatt indított nyomozást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen.
A feljelentés szerint összesen húsz különböző típusú és felszerelésű tűzoltóautót loptak el a telephelyről. Ezek többsége Csepel, Tatra és Zil gyártmányú jármű. Emellett a tettesek elvittek még utánfutókat, pótkocsikat, tűzoltó-felszereléseket és az üzem berendezéseit – gépsorokat, szerszámokat.

A kár meghaladja a 10 millió forintot. Jelenleg adatgyűjtés folyik, egyelőre azt sem tudni pontosan, hogy mikor történt a lopás, hiszen a telephely tulajdonosa ezt megelőzően hónapokig nem járt az ingatlanon.

A rendőrség várja mindazok jelentkezését, akik bármit tudnak a tűzoltóautók és gépsorok ellopásáról.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Olajos 2011. december 02. 19:30
  „Még hogy ellopták... Kacc-kacc-kacc... Pontosan tudjuk, mi történt és hogy, hol vannak a gépek... maradékai... Röhög a vakbelem! :D :D :D”
 • 24. tati 2011. november 30. 20:53
  „hiába figyel rá akárki,sz@rt se írt...
  kifejtenéd esetleg Te,mint bennfentes bővebben???
  nyikogás nélkül ha kérhetem.
  köszönöm.”
 • 23. Hamutipró 2011. november 30. 19:36
  „Figyelt valaki 6.grt hozzászólására?!?! Majd ha ég a házatok lesz nyikogás!”
 • 22. tati 2011. november 30. 15:41
  „azért ha őrzés és felügyelet nélkül csak a kutya volt 2-3 éve,akkor jól bírta kaja nélkül szegény eb... :-D”
 • 21. oPTiKa 2011. november 30. 08:35
  „Ehh, örzö-védö szolgálat? Egy éjjel-nappali örzéshez min. 4 nyugdíjas kell. Ha fejenként kapnak bruttó 80.000-et, akkor az örzésnek csak a havi bérköltsége 600.000 forint felett lenne. Ehhez még hozzájön a felszerelés, az örbódé fütése, stb. Vagyis egy év alatt többet költenének az örökre, mint amennyit a 20 tüzoltóautó ért.

  Ezeket valószínüleg nem színesfémgyüjtök vitték el - ahhoz kellett vona egy daru, vagy lyuk keletkezett volna a kerítésen...”
 • 20. hokiel 2011. november 30. 06:35
  „Azért ezeket a nagy autókat még éjjel, lábujjhegyen is nehéz észrevétlenül elvinni. A kutya meg addig szívújságot olvasott? Vagy ismertem aki jött? Vagy...”
 • 19. Goatwhore 2011. november 29. 22:30
  „Biztos megrendezett volt...”
 • 18. fityesz 2011. november 29. 21:59
  „Mit vártok a rendőrségtől?Kinyomozni valamit?Hol éltek?Nem ez a feladatuk.A kormány és az ország vezetőinek védelme és az estleges tüntetések megfékezése és szétverése - ez az egyedüli dolguk.Járőrözni benzinhiányban nem tudnak,biciklizni elfelejtettek gyalogolni lusták.Akkor miről szól a történet?Magyarország 2011.Punktum.”
 • 17. RAGGEN 2011. november 29. 21:24
  „Mi ebben a furcsa??
  A tulajdonos hosszú hónapokra eltűnt, és nem lehetett utolérni, hogy miért azt nem tudni.
  Rendőrt sem gyakran látni a faluban intézkedni, pedig volna mit.

  jucuska07:
  Ha ennyire tisztában vagy a tényekkel, akkor tudhatnád hogy ezt a valamikori gyártelepet már 2-3 éve nem őrizte senki. (Bocsi, egy kutyán kívül)
  "Hol van a polgárőrség ilyenkor?"-- A polgárőrség azért nincs ott ahol lehetne, mert nagyon sok a közönyös ember.
  Sok az olyan ember, aki csak szövegel, de nem tesz semmit. Ha polgárőrt vagy rendőrt lát, azt mondja, "na ezek meg mit keresnek itt", ha meg valami sérelem éri, akkor meg rendőrért kiált, meg jön a "és ilyenkor hol vannak...." szöveg!!
  Ha meg a polgárőrség (volt)elnökével szeretnél találkozni, bármikor megteheted, csak ki kell sétálnod a rajkai temetőbe.”
 • 16. Floyd 2011. november 29. 19:39
  „jucuska07!
  Hol van a polgárőrség?????..........Rendőr sincsen,nem hogy a "híres" polgárőrség....
  Elég nagy szégyen ez,hogy egy ekkora faluban,nincs rendőr!!!!!!!!!
  A Tisztelt illetékesek már csinálhatnának "valamit".....legközelebb az "EPI" tornyot viszik....,az sem tünne fel senkinek.
  9.HT! szerintem egyik sem különb a másiknál.......egy kutya.....”
 • 15. CsabaKiraly 2011. november 29. 19:32
  „20 auto es 10 mill kar? nemert sokat :=-)”
 • 14. Hamutipró 2011. november 29. 19:05
  „Figyeltetek grt-re? Valamit mondani akart, senkit nem érdekelt!Januártól nem csak a veterán tűzoltóautókat lopják el!”
 • 13. geza11 2011. november 29. 18:13
  „A magyarázat : Dévid Kopperfild színesfémgyűjtögető és Tsi......”
 • 12. Patriot 2011. november 29. 16:43
  „Egyszerűbb magyarázata lehet ennek, lopás az némi túlzásnak tűnik.”
 • 11. mario02 2011. november 29. 14:21
  „Hát van az a szólás, hogy "ami mozdítható, azt mind elvitték". Nah de ez már kicsit túlzás.”
 • 10. astra1 2011. november 29. 13:34
  „Nem, nem megrendelésre vitték tuti. Sőt senki nem látott semmit tipikus esete....”
 • 9. HT 2011. november 29. 13:26
  „tati!

  A jelenlegi polgármesternek van elég dolga Rajkán.Főleg az előzőek elb...ott. dolgait rendbe rakni.
  Amúgy meg kellene kérdezni mondjuk egy óvári tűzoltót ( aki pártatlan) hogy mit tett a helyi önkéntes tűzoltóságban a faluban.A telep a falu végén van, nem kell végig menni a településen ahhoz hogy elvigyék őket.
  Mindenki védje a saját vagyonát,az nem az önkormányzat és a vezetés dolga.Sajnos elég sokat kell a telep környékével foglalkozni a helyieknek,a tulaj csak az ingatlan eladásával foglalkozik,ahova százával jönnek az idegenek lakni.”
 • 8. karakter 2011. november 29. 11:18
  „"A kétméteres betonkerítéssel körbevett objektumnál táblák és egy méretes őrző kutya figyelmeztetett arra, hogy idegeneknek tilos a belépés."
  Azután rakták oda a kutyát, hogy mindent elloptak?”
 • 7. gonzo 2011. november 29. 11:14
  „Na,közeben az meg lemaradt,ekkora balek hogy lehet már valaki a mai világban,hogy nem őriztet ekkora vagyont?”
 • 6. grt 2011. november 29. 11:13
  „Hamarosan így fognak eltűnni a Tűzoltóságok is.
  Megyénkben érdekes dolgok folynak.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvanöt zsidó emlékhelye

1944 őszén Budapestről indult az a halálmenet, melyben huszonnégyen Ásványráró határában betegen, legyengülve vesztették életüket. Tovább olvasom