Vizes játszóteret és Báger parkot is terveznek

A teljes városi közvilágítás korszerűsítése, a Báger-tó környezetének rendbetétele, valamint nagyszabású útépítések is szerepelnek a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. idei tervei között.

Méhes Ákos

Az elmúlt években elkezdődött a kiemelt területek, közparkok felújítása egy felkért külső vállalkozó közreműködésével. Így szépült meg például a Régi vámház tér és a Városkapu tér is – sorolja Kosár Tibor, a Városüzemeltető ügyvezetője. Elmondta: ez a munka folytatódik idén is. A tervek szerint a városközpontban, a kulturális központ és a rendőrség közti területen alakítanak ki közparkot. Az elképzelések közt szerepel itt egy vizes játszótér megvalósítása is az irodaház előtt lévő szökőkútra építve.


Kosár Tibortól megtudtuk: az elmúlt évben próba jelleggel száz kandeláberen cserélték ki a világítótesteket korszerű LED-fényforrásra. Ennek tapasztalatai alapján idén szeretnék a teljes közvilágítást korszerűsíteni. Városszerte mintegy négyezer lámpatest biztosítja a világítást. Ebből csaknem kétezret cserélnek ki LED-re, a többi helyen pedig a leszerelt lámpákat alakítják át. Hatékonyabbá téve így azokat ott, ahol jelenleg meglehetősen gyérek a fényviszonyok. A beruházást pályázati támogatással valósítanák meg. Számításaik szerint hét év alatt megtérül a beruházás.


Továbbra is működteti a társaság a brikettálóüzemet, ahol a város közterületein kivágott és összegyűjtött fákat, ágakat használják fel. Zömében ebből biztosítja az önkormányzat a rászorulók részére a szociális tűzifát. A mostani télen eddig közel százan jutottak így tüzelőhöz.

Egyelőre még kátyúzás zajlik, de hamarosan megkezdődnek az idei nagyszabású útépítések is városszerte.

Egyelőre még kátyúzás zajlik, de hamarosan megkezdődnek az idei nagyszabású útépítések is városszerte.

Az ügyvezető elmondta: a távhőszolgáltatásban minden évben próbálják kihasználni a pályázati lehetőségeket. Ennek köszönhetően az elmúlt időszakban a vezetékrendszer nagy részét korszerűsítették. Idén a fővezetéket szinte már teljes hosszában előre szigetelt, korszerű csőre cserélik. A szolgáltatási nyereséget teljes egészében visszaforgatják a távhőberuházásokba. Tervezik, hogy az épülő városi sportcsarnok fűtését is távhővel oldják majd meg. Ehhez több száz méter hosszan – főként a belvárosban – vezetéket kell kiépíteni. A kintlévőségekről az ügyvezető megjegyezte: nagymértékben javult a fizetési morál, a korábbi százmilliós tartozás az elmúlt évben a felére csökkent. A távhődíjjal tartozók jelentős része lakossági fogyasztó.


Az idei év egyik nagy feladata a Báger-tó környékének rendbetétele. Itt műfüves sportpályát, sétányt, futópályát és szabadidőparkot alakítanának ki. Ezzel együtt a szabadstrandot is kiépítenék. A vízminőség is jó lehet, mivel az elmúlt évben már megfelelőek voltak az értékek.


Az elmúlt évekhez hasonlóan folytatódik idén az útfelújítási program is. Az utcák listájának összeállítása még folyik, ám vélhetően a magyaróvári belvárosban több utcát felújítanak, így a Honvéd, Sörház, Fecske és Kereszt utcát, valamint a tervek szerint a Móra Ferenc utcát is újraaszfaltozzák – tette hozzá Kosár Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!