Év fája választás: a hédervári Árpád-tölgyet 800 év sem tudta megtörni - videó, fotók

A hédervári legenda szerint Árpád vezér a pozsonyi csata előtt hozzákötötte lovát hazánk legöregebb fájához.

Szeghalmi Balázs


Két megyei és egy megyehatárhoz közeli döntős


Szeptember 7. és október 18-a között választják meg az Év fáját idén.


Mint arról korábban beszámoltunk, a hatvan nevezett fa közül tizenötöt választott az Ökotárs szakmai zsűrije az idei döntőbe, köztük két megyei fát a győri vadgesztenyfát és a hédervári Árpád-tölgyet. Szintén döntős a megyehatárhoz közeli ácsi Mesefát.


Tizenhárom méter magas gúla védi az öreg kocsányos tölgyet


Most azonban essen szó Magyarország legidősebb fájáról, a hédervári Árpád-tölgyről. A famatuzsálemről hét-nyolc éve többször írtunk: akkor kritikus volt az állapota.


"2007 áprilisában egy hirtelen jött vihar csaknem a vesztét okozta a betegeskedő Árpád-fának, két ágát is letörte. Szakemberek tizenhárom méter magas tartógúlába helyezték az egyetlen épen maradt ágat.


Ez a megoldás szépen védi a kocsányos tölgyet az esetleges újabb károsodásoktól: az elmúlt nyolc évben minden tavasszal rügyezett az Árpád-fa" - kezdte érdeklődésünkre Szilágyi Annamária, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. közönségkapcsolatokért felelős erdőmérnöke.


Az Árpád-tölgy megmentői nem feledkeztek az odvas részekről sem: kitisztították, szinte teljesen kibelezték a tölgyet, többmázsányi korhadékot szedtek ki.


 

Videó: Cseh Róbert




Utódok: a honfoglaló vezérekről elnevezett hét nagyméretű csemetét tavaly augusztusban ültették el 


"Bár a fa jelenleg egészséges - erről tanúskodik a épen maradt ág dús, üde lombja és rendszeres makktermése -, sajnos, nehezen áll meg a `lábán´, a stabilitás a gyengepontja.


A közelmúltban dr. Kovács Péter erdésztechnikus azért gyűjtötte be a makkjait és nevelte fel kiskertjében az Árpád-tölgy utódait, hogy a későbbi generációknak is megmaradjon valami a 700-800 éves fából.


A honfoglaló vezérekről elnevezett hét nagyméretű csemetét ünnepélyes keretek között ültették el félkörívben az Árpád-tölgy mellett tavaly augusztusban" - közölte az örömteli hírt Szilágyi Annamária.


 

Szilágyi Annamária erdőmérnök a hédervári Árpád-tölgy belsejében


A legenda és valóság különbözik, de ettől függetlenül jó történet Árpád vezér hédervári látogatása


A hédervári Árpád-tölgy legendája szerint a fa törzsén található nyomokat Árpád fejedelem lovának kantára hagyta 907-ben, amikor seregével megpihent itt a pozsonyi csatára készülve.


Bár a kutatók a legendánál fiatalabbra, körülbelül 800 évesre becsülik az öreg tölgyet, két tényt nem lehet elvitatni tőle.


Egyrészt nyolc évszázaddal a háta mögött biztosan az Árpád-kor végéig nyúlik vissza a múltja, másrészt így is büszkén viseli Magyarország legidősebb fája kitüntető címet.


 

A tartógúla egyelőre megvédte az újabb viharoktól a famatuzsálemet - fotók: Cseh Róbert

A hédervári Árpád-tölgyre ide kattintva szavazhatnak az Év fája választás honlapján!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!