Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Uniós támogatással valósult meg az Őrség vonzásában projekt

Az Őri Alapítvány az Őrség egyik legrégebbi és máig legaktívabban működő civil szervezete.

Április 30-án zárult, és több mint 22 millió forintból valósult meg az Őri Alapítvány projektje, az Őrség vonzásában. Az együttműködés 7 közoktatási intézmény között zajlott, de április 30-val sem ért véget.

Az Alapítványt az a felismerés késztette a 2013. április 1-jétől 2014. április 30-ig tartó projekt elindítására, hogy a kulturális értékekhez való hozzáférés lehetősége – vagy hiánya - alapvetően befolyásolja az eljövendő generációk beilleszkedését, társadalmi szerepvállalását, kreativitását, későbbi harmonikus életvitelét. Ennek érdekében hét oktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást. Köztük volt két őrségi óvoda és két általános iskola (Bajánsenyén ill. Őriszentpéteren), továbbá egy-egy szombathelyi, zalaegerszegi és keszthelyi művészeti pedagógiai intézmény. Az őrségi gyerekek színházba, kiállításra, múzeumba utaztak - Szombathelyre, Zalaegerszegre, Pécsre, Budapestre - míg a városi intézmények tanulói az Őrségben töltöttek emlékezetes napokat, különböző tematikus táborokban.A projekt keretében különböző projektelemek valósultak meg, melyeken a résztvevők interaktív és tájékoztató foglalkozássorozatok alkalmával zenepedagógiai célú ismeretterjesztést kaptak, elsajátíthatták az előadóművészet és a vizuális kultúra elméleti és gyakorlati alapjait, valamint zenei versenyeken és táborokon vettek részt.

A projektben résztvevő tanulók kitűnő eredményeket értek el. A szombathelyi Perintparti Szó-Fogadó Waldorf iskola diákjai színre vitték Tamási Áron Hegyi patak című, kevéssé ismert művét a szombathelyi Bartók Teremben (ami talán ősbemutatónak is tekinthető!), majd nem sokkal később Ibsen Solness építőmester-ét mutatták be. A Vizuális Tehetséggondozás táborban megszülető kisjátékfilm az Országos Diák Filmszemle különdíját kapta szeptemberben, Budapesten. Az őriszentpéteri Általános Iskola 7. osztályos tanulója, Kenéz Kinga különdíjat kapott a Szombathelyi Képtár Szántó Piroska pályázatán. A keszthelyi Festetics György Zeneiskola és a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei kiváló eredményeket értek el az oktatási intézmények zenei versenyein.
Bár a projekt 2014. április 30-án lezárult, a folyamatnak nem szakad vége. A kialakult kapcsolatok és az életerős kezdeményezések gondozása továbbra is az Őri Alapítvány vállalt feladatai közé tartozik.

Az Őri Alapítvány az Őrség egyik legrégebbi és máig legaktívabban működő civil szervezete. 1993 óta kulturális és szociális célokért, az életminőség javítása érekében tevékenykedik tágabb környezetében. A Pünkösd 21 éve összekapcsolódott errefelé a Virágzás Napjai művészeti fesztivállal, a Hétrétország - A szerek és porták köztiválja pedig 2007 óta a Nyugat-dunántúli Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye. A helyi nyilvánosság ügyét szolgálta számos helyi lap kiadása és a Triangulum közösségi rádió. Az Őrségi TeleHáz 17 éve lát el közszolgálati funkciót, benne a felnőttképzés helyi hídfőállása, az őriszentpéteri Nyitott Tanulási Központ.


Szervezetünkről és a projektről további információért látogasson el a www.orseg.hu oldalára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave 2014 - Filmes díjak

Másik Magyarország című dokumentumfilmje a legjobb magyar dokumentumfilm lett. Tovább olvasom