Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Trencsényi Klára: Érdektelenség a dokumentumfilmek iránt

A Mediawave díjátadója után Trencsényi Klárát faggattuk, akik alkotótársával – egyben férjével, Vlad Naumescu - egyedüliekként vették át szombaton este a kitüntetésüket, a legjobb rendezésért.

Ahogy arról már beszámoltunk (alábbi cikkünkben) Trencsényi Klára (Magyarország) és Vlad Naumescu (Románia): Madarak útján/Birds' Way című dokumentumfilmmel nyerte el a legjobb rendezésért járó díjat.

- Számítottál arra, hogy ti fogtok nyerni?
- Nem, egyáltalán nem. Abszolút váratlanul ért minket a dolog – a film nemrégen lett készen, úgyhogy még nincs hosszú fesztiválélete.

- Láttad a többi alkotást?
- Néhányat közülük. Sajnos nem mindet, nem tudtunk itt lenni egész héten, mert egy olasz fesztiválról érkeztünk ide Szombathelyre. Nemcsak dokumentumfilmeket néztünk meg, hanem más kategóriák jelöltjeit is.

Klára szerint nehéz a nézőket becsalogatni a moziba
Klára szerint nehéz a nézőket becsalogatni a moziba


- Mi a véleményed a többi filmről?
- Jó minőségű produkciók voltak láthatóak a fesztiválon. Az egyetlen, amit fájlalok, hogy kevés néző előtt pörögtek a filmek.

- Mi lehet az oka az érdektelenségnek?
- Azt hiszem ebben az is közrejátszhat, hogy ez még csak az első Mediawave itt Szombathelyen és a megszokott győri és budapesti közönség nem jött el. Dokumentumfilmekre és kísérleti filmekre pedig amúgy sem könnyű sok nézőt becsalogatni.

- A férjeddel együtt készítettétek a Madarak útján című filmet. Ez volt az első közös alkotásotok?
- Igen, hiszen ő antropológusként dolgozik egyébként.

- A férjed ötlete volt az, hogy erről a romániai faluban élő orosz közösségről, a lipovánokról készítsetek dokumentumfilmet?
- Nem, a film az én gondolatom alapján született meg. Eredetileg ugyan más miatt indultunk a Duna deltába, mert akkor éppen a madárinfluenza miatt volt karanténban ez a kis falu. Aztán rájöttünk, hogy egy sokkal érdekesebb, egyetemes történetbe botlottunk… de hát a dokumentumfilmezés erről szól - az embernek mindig nyitottnak kell lennie.

Trencsényi Klára és társa, Vlad Naumescu, valmint kisfiúk együtt vették át a díjat
Trencsényi Klára és társa, Vlad Naumescu, valmint kisfiuk együtt vették át a díjat


- Milyen volt együtt dolgozni?
- Nagyon jó volt. Konstruktív együttműködés jött létre, hiszen a férjem teljesen más szemmel nézte a forgatási helyzeteket, az elkészült felvételeket, mint én. Abszolút termékeny alkotófolyamat jellemezte a munkánkat.

- Tervezitek további közös filmek elkészítését?
- Igen, szeretnénk egy újabb workshopra eljutni, és jövőre Indiában forgatni együtt. Addig pedig mindenki csinálja a maga dolgát – ő kutat, én pedig más jellegű dokumentumfilmeket készítek elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MEDIAWAVE’2010 díjlista - Grúz film a legjobb

A Mediawave Fesztivál fődíját a grúz George Ovashvili kapta, A másik oldal (The other side) című… Tovább olvasom