Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Pénteken nyit a 20 éves Mediawave Szombathelyen

Az összművészeti fesztivál továbbra is ötvözni kívánja a hagyomány és a modern tiszteletét, szem előtt tartva, hogy a Mediawave két alappillére a film és a zene.

A rangos nemzetközi film- és zenei fesztivál - amely idén költözött Győrből Szombathelyre - idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A vasi megyeszékhelyhez más helyszínek is kapcsolódnak: az április 30. és május 8. közötti hétvégéken Szombathelyen, május 13. és 16. között egy különleges őrségi öko- és dzsesszfesztivál keretében Őriszentpéteren lesznek események, a rendezvénysorozat zárónapját pedig a magyar-osztrák-szlovén hármashatáron, a burgenlandi Rudersdorfban tartják.

Az összművészeti fesztivál továbbra is ötvözni kívánja a hagyomány és a modern tiszteletét, szem előtt tartva, hogy a Mediawave két alappillére a film és a zene. A kínálata az új helyszínnek is köszönhetően idén táncprogramokkal, képzőművészeti kiállításokkal bővül.

A huszadik, jubileumi Mediawave filmprogramjába idén a 81 országból beérkezett 1173 nevezés közül 8 játék-, 18 kisjáték-, 22 animációs, 12 kísérleti és 12 dokumentumfilm került be. Vetítik majd Peter Greenaway és Mika Kaurismaki új játékfilmjét is. A versenyprogramok mellé számos szakmai rendezvény is társul, például A valóság túlélése (a dokumentumfilm választása) címmel kerekasztal-beszélgetést szerveznek, valamint Mediawave Film Forum elnevezéssel nemzetközi konferenciát tartanak az együttműködési lehetőségekről.

Az idén a versenyfilmek megtekintése mellett nosztalgiázhatnak is az érdeklődők, hiszen az elmúlt 20 év legjobb filmjeit is levetítik a szombathelyi Agóra Savaria Filmszínházban, ahol pénteken este nyolc órakor tartják a fesztivál hivatalos megnyitóját.

A fesztiválhoz ötödik éve önálló alkotóelemként kapcsolódik a nemzetközi ifjúsági művészeti műhelyek filmes, fotós és zenei szekciója Passport Control 18 elnevezéssel. A rendezvény az idén hangsúlyosan foglalkozik a roma integrációval és az együttműködés lehetőségeivel.

A zenei programok közül kiemelkedik a Thanks Jimi Fesztivál, amelyet Stevie Salas amerikai gitáros vezet, az elmúlt évek legendás győri koncertjeire pedig Iva Bittová fellépése emlékeztet majd. Május 7-én ingyenes koncertet ad a 16 évnyi szünet után visszatérő funk-soul legenda, Gil Scott Heron énekes, költő, a Deti Picasso pedig Grencsó Istvánnal áll színpadra.

Ezen a hétvégén a Mediawave keretében kapcsolódnak a Tánc Világnapjának megünnepléséhez is; pénteken a latin, szombaton a modern táncoké, vasárnap pedig a néptáncé lesz a főszerep.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave light koncertek Győrben

A Mediawave Fesztivál elköltözött Győrből, az életérzés azonban maradt. Jobbnál jobb koncertekkel… Tovább olvasom