Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Nagykorú lett a Mediawave

Az idén 18. évébe lépő MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál saját, már hagyományos programjaival ünnepli nagykorúságát. Jiří Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező jegyszedő lesz a Rómerban, a Ten Years After kultuszzenekar pedig az Aranypartra fogja csempészni Woodstock hangulatát. Filmes és zenei szellemidézés a diákmozgalmak, háborúellenes tüntetések és a popkultúra jelképévé vált ’68 negyvenedik évfordulóján.

Az idén 18. évébe lépő MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál saját, már hagyományos programjaival ünnepli nagykorúságát. A Nemzetközi Filmverseny, filmes panorámaprogramok és közös műhelymunkák, a blues-, underground- és népzenei workshop-ok folytatásával és újításaival várják vissza a fesztivál látogatóit és csalogatnak újabb nézőket a művészeti kalandozások kedvelői közül.

Jiří Menzel a Mediawave-en

Filmes vonalon a fesztivál legnagyobb dobása minden bizonnyal Jiří Menzel filmrendező újbóli meghívása lesz. Menzel 1968-ban Oscar-t nyert , Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjének vetítésével tisztelegnek a rendező előtt, a vetítésen, illetve ’68-ról szóló konferenciabeszélgetés keretében a közönség is találkozhat vele.

A rendező programja a fesztiválon

Április 30.
13.00:  „1968 – Fordulópont?" Konferencia a Széchenyi Egyetem szervezésében (A konferencia előadói: Dalos György, Honvári János, Jan Kavan, Jiří Menzel, Miszlivetz Ferenc, Valuch Tibor, Varga Zsuzsanna).
17.00: Közönségtalálkozó és beszélgetés Jirí Menzellel (Hrabal Mozi)
17.30: Szigorúan ellenőrzött vonatok (Hrabal Mozi)

Május 1.
10.00: PASSPORT CONTROL Nemzetközi Film, Fotó és Kritika Műhely: előadás (Gyermekek Háza)
13.00: Pannonhalmi Pincészet: fogadás
18.00: Indulás vissza Prágába

A Szigorúan ellenőrzött vonatok 1968-ban kapott Oscar-díjat
A Szigorúan ellenőrzött vonatok 1968-ban kapott Oscar-díjat


Hartyándi Jenő fesztiváligazgató a kisalfold.hu-nak elmondta, hogy a MEDIAWAVE 2006-os újításának, a Passport Control Nemzetközi Film, Fotó, Kritikaíró Műhely (melyben tíz országból, Hong-Kongtól Olaszországig 60 fiatal vett részt) 2008-as résztvetőit Iványi Marcell és Steve Sanguedolce (kanadai filmrendező) fogja kalauzolni. Szabó Péter a fotográfus szekciót vezeti, a film-kritikaírók csapatát két kritikus, Bérczes László és Báron György.

A filmes műhelymunkák között, idén először divatfotós és divatfilmes szekció is indul, ezeket Simone Zoppi (olasz fotós) Alessandro Salomone filmrendező, Talos Buccellati divat- és reklámfotós fogja vezetni.

1968
Keleten és nyugaton egyaránt jelentős katonai lépések és politikai változások történtek, vagy épp időszerűek maradtak el - mindkettőt mozgalmak és tüntetések kísérték.

1968 Robert Kennedy szenátor és Martin Luther King polgárjogi harcos meggyilkolása, a Vietnam-i háború ellen tüntető, behívót égető fiatalok, szexuális forradalom, pop-art Amerikának, Csehszlovákia szovjet megszállása (magyar, bolgár, kelet-német segítséggel), 65 ország kommunista vezetőinek budapesti találkozója, varsói, bonni, párizsi diáklázadások Európának és nekünk.

Új művészeti irányzatok születtek, és az akkor még csak ellen-irányzatként számon tartott pop-kultúra vezető egyéniségei közül néhányat már közel engedtek magukhoz az úgynevezett magas-kultúra hősei. Szelíd motorosok és Woodstock nyugaton, Táncdalfesztivál és Szigorúan ellenőrzött vonatok keleten.

Zenei műhelyek

Ferenczi György vezetésével Mosonmagyaróváron szerveződik a 2008-as Mediawave Blues Workshop. A közismert blues-zenész helyi zenekarok, a Hen House Band, Funky for me, Apnoe és a Faterock, illetve a győri Colombre Band zenekar tagjaival állítja össze a projektet. Három nap áll rendelkezésükre a város egyetemi klubjában, hogy az egymást nem ismerő zenészek, ütős blues-műsort hozzanak létre a semmiből, saját ötletekre és improvizációs játékra hagyatkozva. Az alkalmi projekt május 1-én mutatkozik be a közönségnek a Wittman-parkban.

Április 27-én René Lacko vezetésével lépnek színpadra a 2007-es pécsi és a 2008-as győri Blues Workshop résztvevői, helyszín, a győri Aranypart lesz.

A mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi házban kapott helyet a Népzenei Műhely. A Népzenei Műhelyt 2007-ben keltették életre a Mediawave-en azzal a céllal, hogy a fesztiválon már képviselt kortárs művészetek/ művészek mellett-, és azokkal közösen, bevonjanak népzenészeket is a MW zenei vérkeringésébe. Ennek keretén belül izgalmas zenei utazások és fúziók jöttek létre, jazz- és népzenészek közös produkcióival. Ezt a projektet meghívásra átemeltek a Művészetek Völgye-be, illetve sikerrel mutatták be a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is.

A csapat vezetésére Szabó Csobán Gergő zenei szerkesztőt és Danis András "Kongó"-t kérték fel, ők instruálják a közreműködő zenészeket.

Ten Years After és győri zenekarok az Aranyparton

Pusker Péter, a MW főmunkatársa a kisalfold.hu-nak elmondta, hogy lesz egy Győri Zenekarok Színpada is, ez április 27-én a koradélutáni óráktól fog bekapcsolódni a programokba. A színpad a Ten Years After koncertnek helyet adó területen lesz, az előzetes egyeztetések alapján játszani fog a Főnix, a Arrabona Blues Brakers és a Colombre Band. A fesztivál ideje alatt folyamatos koncert-helyszín lesz még a győri Megyeháza előtt felállított színpad is.

A Ten Years After zenekar
1966-ban az angol Alvin Lee és Leo Lyons, mint négy évvel előttük a Beatles tagjai - még a hamburgi szórakoztató negyedben zenéltek. Kellő gyakorlatot és megfelelő tapasztalatokat szerezve tértek vissza Angliába, ahol 1967-ben Rick Lee 8szül. 1945. okt. 20.) és Chick Churchill segítségével létrehozták a Ten Years Aftert. A TYA énekes - gitárosa Alvin Lee hamarosan megkapta a kritikától "a nyugat leggyorsabb kezű zenésze" címet. Az együttes szerződést kötött a Decca céggel, és megjelentette első albumát, amelynek címe, ahogyan egyesek mondták: "fantázia nélküli", mivel az együttes nevét viselte. A korongon található zenében a blues alapok mellett a rock frissessége dominált. Alvin Lee nemcsak kiváló gitáros, jellegzetes énekhangja éppen úgy jellemző színfoltja volt a Ten Years Afternek, mint egy-egy szólója a gitáron. Az 1968-as Undead meghozta számukra a világsikert és z I'm Going Home című szám felkerült a slágerlisták élvonalába. Graham Bill meghívására még ebben az évben New Yorkban léptek fel több alkalommal, Jimi Hendrix és Janis Joplin társaságában, fantasztikus örömzenélést és koncerteket produkálva. Azon kevés angol együttes között voltak, akiket meghívtak Woodstockba, az amerikai fesztiválnyarak utolsó legendás eseményére. A koncert fénypontja az I'm Going Home című dal volt a csaknem 400.000-es tömeg előtt. Ebben a korszakban olyan TYA számok jelentek meg folyamatosan, melyek egy egész korosztályt tartottak lázban és váltak egyes csoportosulások himnuszává mint a: Whitout You, Posotive Vibrations, Love Like A Man, Religiuos, Hear Me Calling.... 1988-ban jött létre a jelnlegi banda, és egy 30 évvel fiatalabb frontemberrel indult világ körüli útra - Joe Gooch énekes gitárossal.( Ten Years After: Joe Gooch ének-gitár, Rick Lee – dob, Leo Lyons –basszusgitár, Chick Churchill – billentyűs hangszerek).
Forrás: www.literatura.hu

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ten Years After - Riport és koncertvideó

1966-ban az angol Alvin Lee és Leo Lyons, mint négy évvel előttük a Beatles tagjai - még a hamburgi… Tovább olvasom