Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Mediawave: Irány Szombathely?

Úgy tűnik, a fesztivál anyagi problémák miatt a többszöri ígérgetés után valóban elhagyhatja a várost. Maradjon a fesztivál Győrben? Szavazzon!


Mediawave: Irány Szombathely?

Csütörtökön a közgyűlés elé kerül Szombathelyen az az előterjesztés, amely elfogadása esetén a szombathelyi polgármester, dr. Ipkovich György aláírhat egy szándéknyilatkozatot, majd egy öt évre szóló szerződést a Médiawave-vel. Szombathely így helyet, lehetőséget, hátteret és évente húszmillió forintot ad a fesztiválnak. -  MEDIAWAVE a kisalfold.hu-n >>

Korábban már szó volt arról, a fesztivál költözik >> És más utakról is hallottunk >>

Mit mondott 2008-ban Hartyándi Jenő?

Videó a helyszínről: Cseh Róbert


Megkérdeztük Győr kulturális ügyekért felelős alpolgármesterét, Ottófi Rudolfot is, elengedik-e a fesztivált. Az alpolgármester elmondta, tavaly negyvenmillió forintot adtak a Mediawave-nek a filmalap elindítására, a filmarchívum fejlesztésére (ebből 25 milliót a működtetésre - a szerk. megjegyzése).Ezt az összeget nem tudják évente utalni, a város – főleg most, hogy már látják a jövő évi elvonásokat – ezt nem vállalhatja. Lehet, hogy Szombathelyt nem érintik az elvonások, ezt nem tudja. Ám az biztos, Győr eddig is támogatta a fesztivált külön is, tavaly ötmillió körüli összeggel, ami, mivel ez a város támogatása volt, sokkal többet jelentett. ˝Most nem tudunk alkuba bocsátkozni Szombathellyel a Mediawave-ért˝ – tette még hozzá.JAVASLAT - A Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál szombathelyi megrendezéséről - Teljes szöveg >>

• A Fesztivált 2010-től Szombathelyen rendezik meg.
• Az Önkormányzat vállalja, hogy legalább 5 éven keresztül évi 20 millió Ft-tal támogatja a rendezvényt.
• A szervezők vállalják, hogy az április-május hónapokra tervezett 3 hétvégés eseményt a hagyományos szombathelyi programokhoz igazítják.
• A szervezők vállalják a rendezvényhez szükséges további források előteremtését.
• Az Alapítvány gondoskodik a rendezvény színvonalas megtartásáról (ide értve a reklám és promóciós tevékenységet is).
Szüksége van-e Győrnek a Mediawave-re? A Koltay-jelentés

A győri közgyűlés áprilisban fogadta el a város a 2014-ig szóló kulturális stratégiai és cselekvési tervét. Az anyagot a Koltay Gábor vezette cég készítette. Célként azt határozta meg, hogy Győr a régió és az ország jelentős kulturális kisugárzással bíró szellemi központjává váljon. A Mediawave-ről a következőket olvashatjuk a jelentésben: "Fontos feladat a nemzetközi kapcsolatokkal és ismeretséggel rendelkező alternatív filmmustra, a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál szerepének, működési körülményeinek további gazdagítása. Kívánatos lenne, hogy a fesztivál filmjei, azok gondolatisága jobban beépüljön a város szellemi közéletébe, vetítésein, szakmai rendezvényein a jelenleginél többen vegyenek részt."

A tanulmány külön fejezetben is foglalkozik a Fényírók Fesztiváljával

"A Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál fejlesztése

A városban 1990 óta létező és egyre bővülő Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál tavasszal kerül megrendezésre. Ez a rövidfilmes mustra a magyar és külföldi alkotóknak biztosít bemutatkozási lehetőséget.

Egy fesztivál többek között akkor nyeri el igazi rangját, ha egyre nagyobb helyi, és közvetlenül az eseményre érkező külföldi közönséget mozgat meg és a bemutatott művek érezhetően beépülnek az adott közösség szellemi életébe. A szervezők is érzik ennek szükségességét, hiszen az elmúlt években kiegészítő rendezvényekkel, jazzkoncertekkel, kiállításokkal, előadóestekkel igyekeztek színesíteni a programot.

Amennyiben a város vezetése úgy dönt, hogy a Mediawave Fesztivál szellemi és szervezeti bázisára alapozva kíván hozzájárulni egy regionális filmközpont szervezetének létrehozásához, akkor mindenképpen elérendő cél, hogy a támogatandó filmek valóban összetalálkozzanak a közönséggel. Olyan alkotások létrehozására van szükség, amelyek hozzájárulnak a világ jobb megértéséhez, különösképpen pedig azoknak az értékeknek a felmutatásához, amelyek Győr városában, illetve a térségben fellelhetők. Az Európai Unió illetékes szervei azért támogatják a regionális filmközpontok létrehozását, mert úgy gondolják, hogy a kialakult nagy központi filmbázisok mellett a regionális értékeket is – amelyek mindez ideig különböző okoknál fogva háttérbe szorultak –, fel lehessen mutatni, s ezáltal még szélesebb értelemben lehessen gazdagítani az európai szellemet."

Rekordkísérlet - Thanks Jimi
Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. versus 2009. október 12. 15:57
  „Sikeres és mértékadó múvészek véleménye a fesztiválról:

  http://mwave.irq.hu/mediawavearchivum/index.php?modul=filmek&kod=3242&kezd=15&mufaj=3”
 • 48. versus 2009. október 12. 15:30
  „Üdv mindenkinek! Nincs értelme vitatkozni, - pláne ízlésről - a fesztivál elment! Az is csoda volt, hogy az elmúlt években még itt volt.
  Ezt a csodát én először gimnazistaként éltem át, amikor az orrom előtt érkezett Győrbe a világ, és egy hétre Győr a világ része lett. Én és generációm kamaszai saját szemünkkel egyszerre láthattuk mi a film-, tánc- és zeneművészet itthon és messze innen. Használtuk a nyelveket, amiket az iskolában tanultunk. Közösséggé lettünk és megismertük a civil kurázsit. A toleranciát nem divatból tanultuk, hanem vérünkké vált. Büszke voltam a városomra, hittel nevettem azt aki levidékizett.
  A fesztivál felnőtté válásom része volt és tudom, hogy értékesebb emberré tett.
  Győrt a Mediawave mentette meg a totális provincializmustól. A helyi értelmiség vitte a vállán, 19 évig, és sosem azért, hogy a népet szórakoztassa, hanem hogy déli ablakokat és ajtókat véssen erre a rosszul tájolt panelrengetegre, amit igazi várossá akart tenni. Mindezt felelősségtudatból.
  Érthető, hogy a politika nem adhatja a pénzt, ami kenyérre és cirkuszra kell. Érthetetlen, hogy nincs elitje a városnak, amely anyagilag támogatná az értékteremtést.
  A fesztivál viszont él, és lesz ahol alkotni hagyják. Az én gyerekeim abban a városban járnak majd középiskolába.”
 • 47. bereki65 2009. október 12. 13:21
  „A közpénzek felhasználásának MW-általi módja büntetőjogi kategória; mi meg rágjuk itt a gittet !”
 • 46. bereki65 2009. október 12. 12:04
  „Hartyándi Úr !
  Reagálna a felvetésekre ?”
 • 45. janika 2009. október 12. 11:26
  „Ennyi unatkozó ember, no meg a buzik, hát szerintem ez nem kellene Győrbe!”
 • 44. buggyant 2009. október 11. 10:11
  „Ne vigyétek eeel..........!!!!!!!!!”
 • 43. Akiseki 2009. október 11. 00:06
  „semmi gáz megszoktuk már ... metál feszt sincs már Győrbe, de miért az rejtély ... =(”
 • 42. DeutchLink 2009. október 09. 22:17
  „Kedves győriek! Ha az átlag feletti, nem kommersz kikapcsolódásra vágytok akkor:
  fürdés, strandolás: Pápa, Lipót
  jazz: Pannonhalma
  színház: Budapest
  nyaralás: Balatonfüred, Csopak
  ifjusági fesztivál: Sopron
  stb.
  Győrben pedig az marad, ki nem képes (sajnos nem mindenki teheti meg) megtalálni a saját átlagosnál magasabb igényű kikapcsolódását.”
 • 41. blackj 2009. október 09. 09:20
  „győr = az országon végighaknizó olcsó katalógusfesztiválok gyűjteménye

  tüzijáték + pálinka/bor/fröccs fesztivál + sláger tibó + pataki attila

  a legközelebbi ilyet szentiván tudja, 30 km belül van 50 ilyen. Eg ypataki haknira még abdáról sem jön be senki évente 2x ott is megnézheti...

  szánalmas”
 • 40. Gyurmax 2009. október 09. 09:10
  „t-a-ibi.Téged egyáltalán nem érdekel ez a fesztivál és semmit sem tudsz róla, így a véleményed sem számít! De ha érdekel a www.mediawave.hu oldalon tájékozódhatsz az alapítvány egész éves KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI TEVÉKENYSÉGÉRŐL. No persze valószínűleg nem nézel sem DunaTV sem M1 vagy M2 kulturális műsorokat, melyek között szép számmal szerepelnek Mediawave alkotások, nemcsak Győrből, de képzeld ezek az emberek világszerte megfordultak világszínvonalú kulturális eseményeken és mindenhova elvitték Győr városának hírnevét. Csak nézd meg a honlapot és böngész a kultúrában!!!!”
 • 39. nasi12 2009. október 09. 00:53
  „A rendezvényt valóban csak egy réteg tudta (tudja) csak értékelni.
  Mikor a régi zeneszerzők, (pl. Seres Rezső) néhány pohárka bor elfogyasztása után sokak számára kedvenc dallamokat alkottak, azok meghallgatását is néhány pohárka mellet lehetett a legjobban értékelni.
  Ezért van az, hogy ha a mai fiataloknak szánt dallamokat narkó hatása alatt tákolták össze, azok meghallgatását is hasonló deriliumos állapotban levők tudják csak értékelni.
  Ha a Médiawave filmeket, vagy a hozzá kapcsolódó zenéket rendkívül magasan képzett alkotók hozták létre, akkor azok megértéséhez is magas képzettség szükségeltetik.
  Sem az utánpótlás kinevelésére, sem a közönség ez irányú műveltségének emelésére már nem maradt energiájuk.
  Én mindig azt éreztem, velük kapcsolatban, hogy már csak egy lépést kellene megtenni ahhoz, hogy berobbanjanak, hogy a közönség felfedezze és eljöjjön a várva várt nagy siker, és elismerés.
  Én a legnagyobb hibát abban látom, hogy azok a fanatikusok, akik ezt az egészet hősiesen évek óta profi módon megszervezték, megfeledkeztek a legfontosabb dologról, a reklámozásról, a piártevékenységről.
  Munkájuk kiváló volt, ám a médiákkal nem sikerült normális kapcsolatot teremteni.
  Bosszantó, hogy míg az írástudatlan, tehetségtelen, fapados emberekből, a Mónika-Győzike-Jóskabarát műsorral sztárokat tudtak fabrikálni, addig ezeknek a hatalmas tehetségeknek senki nem fogta meg a kezét, és rántotta ki őket a napfényre.
  Azt látni kell, hogy a kaput, hős kormányunk megszorító intézkedései tették be, így a városvezetésnek ehhez vajmi kevés köze van.
  A nincset nem lehet elosztani.”
 • 38. kefas 2009. október 08. 23:51
  „Ötmilliós éves támogatás egy ilyen fesztiválra nevetséges összeg. Alamizsnából nehéz terített asztalt készíteni.
  A Mediawave 20 éven keresztül bizonyított, s tette ezt úgy, hogy mindig a politikai szűkkeblűség és rövidlátás vette körül Győr részéről.
  Sokan bíztunk benne, hogy az új városvezetéssel ez máshogy alakul, de úgy tünik a város a saját árnyékát nem tudja túllépni.
  A karizmatikus figurákat nem tűrik ezen a helyen. Hartyándi Győr egyik "intézménye", ha nem vették volna észre a tisztelt politikus urak.
  Érthetetlen számomra ez a hozzállás.”
 • 37. t-a-ibi 2009. október 08. 22:23
  „35-ős olvasd a kisalföldet is, -ja ,hogy az pénzbe kerül? Ott egy jegyzi a cikket, itt a csapat!

  A véleményemet fenntartom, hála istennek megszabadul a város az egyik szennyétől!”
 • 36. CsPeti 2009. október 08. 21:43
  „Ez nagyon gáz..... Ha nem jut Győrnek 40 milla a Mediawave-re, akkor átcsoportosíthatnák, pont azt a 40 misit a kosárlabdásoktól. (Mert a kosárlabda közkedvelt a városban és jól is népszerűsíti azt, valamint a város polgárait nagyszerűen szórakoztatja! Ja, és persze hatalmas tömegeket vonz, még külföldről is!)
  Egy nagy hagyományú, jó hangulatú fesztivált nem engedhet ki a város a kezéből. Lassan már nemhogy Szombathely, de pl. Abda kulturális életével sem versenyezhet Győr! EGYETEMI VÁROS? ÍGY?! Mondom, nagyon gáz.....”
 • 35. Agent 2009. október 08. 21:16
  „34, na, egyszer láttál valamiből egy részletet és máris levontad a következtetést, hogy az egész egy "nívótlan zagyvaság"”
 • 34. t-a-ibi 2009. október 08. 21:01
  „Akik itt írogatnak, érdemes lenne elolvasni egy firkász irományát!
  Ebben hemzsegnek a ferdítések, sőt olyan haszonnal jár ez a semmi, hogy egy fillér támogatást sem érdemel.
  Lehet mindig rosszkor mentem el mellette, mert csak lézengőket láttam.

  Egyszer, sétáltunk arra, és okádás-hányás /a legdurvább fajtából/hangjaira figyeltünk fel, hát a filmvásznon történt. A suttyó élőlény kiokádta magát kilépett, a wc-ből és elkezdett csókolózni a csajával.
  Mit mondjak, majdnem fölfordult a gyomrunk! Ezért, volt aki akkor evett /zabált/ és jót röhögött rajta.
  Amúgy szardolog, de a városházáról tisztán láthatták mi, (vagy is mi nem) történt.

  Ezért adni támogatást? -és hogy valakik, kéthavi munkával, egész évben felvegyék a fizetséget?
  Győrnek nincs szüksége, ilyen nívótlan zagyvaságra.”
 • 33. rick 2009. október 08. 19:52
  „Akik itt fikáznak, fogalmuk sincs miről beszélnek. Szombathely pedig pontosan tudja mit vesz évi 20 milláért.
  Győr pedig nem érzi mennyit ér igazából ez a fesztivál, hisz itt fejlődött ki a kezdetektől, mindig is itt volt.
  Majd fog hiányozni. Piszkosul.”
 • 32. zstoth 2009. október 08. 19:37
  „Én amúgy is jobban szeretem Szombathelyt, közelebb is van egy kicsit Sopronhoz. Kiváló döntés!

  :-)”
 • 31. ACSA 2009. október 08. 19:18
  „A győri kultúrális életet és a komoly művészi értékeket képviselő európa hírű fesztiválnak ássák meg a sírját
  városunk illetékesei!
  Én ezt jól meggondolnám, a helyükben,mert magától nem nő mégegy ilyen lehetőség a városban!!!!!!!
  Mikor valami kezdi kinőni magát és a lakosság is elvegyülhet európával akkor kell másnak odadobni a kész sikert????-NEVETSÉGES DE TALÁN MÉG NEM KÉSŐ!!!!!!!!!!”
 • 30. urbaniastapista 2009. október 08. 19:00
  „A Mediawawe "A" kategóriás fesztivál.
  Van másik ilyen?
  Tett valaki többet a város hírnevének terjesztéséért?
  Hozott valaki több szállóvendéget a városbat?
  Győr=Mucsa, ha elüldözik. A fejétől.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbontották a Mediawave-t

Győr - Szombaton véget ért a Fényírók Fesztiválja. Hétfőn délelőtt már elbontották a a Megyeháza… Tovább olvasom