Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Mediawave: húsz film húsz év legjobb húszezer alkotásából

Új helyszínen és koncepcióval, három hétvégét és két határt összefogó kínálattal várja vendégeit az idén 20 éves Mediawave.

Az április 30-án kezdődő fényírófesztivál programjából a folyók városának is jut még egy ˝kis kultúrtöredék˝.

Miként eddig, a születésnapi programot is a hagyomány és a modern tiszteletét szem előtt tartva állította össze a Mediawave szervezőcsapata. Újdonság a 20 éves nemzetközi film- és zenei fesztivál történetében – amely öt országos szakmai szövetségtől ˝kiváló˝, a környezetvédelmi minisztériumtól ˝zöldfesztivál˝ minősítést kapott –, hogy idén új helyszínre, Szombathelyre költözött, ahol április 30-tól három hétvégét és két határ menti vidéket (Őrség, Burgenland) összeölelő kínálattal várják az érdeklődőket.

Csete Orsolya, a Mediawave Alapítvány operatív vezetője érdeklődésünkre elmondta: a fesztiválprogram két alappillére továbbra is a film és a zene (dzsessz, etno, népzene) marad, amelyekhez néhány éve – ˝harmadik láb˝-ként – a Passport Control, a nemzetközi ifjúsági filmes, fotós és zenei művészeti műhely is önálló eseménnyé nőtte magát.

– Fontosnak tartjuk a vidék újrafelfedezését, de emellett a húsz évvel ezelőtti rendszerváltozás és a határok megnyitása után szeretnénk felhívni a figyelmet a szomszédos országok között továbbra is meglévő szellemi határok lebontásának problémájára, amelyhez programjainkkal szeretnénk egy lehetséges megoldást kínálni – hangsúlyozta Csete Orsolya.

A jubileumi fesztiválra nevezett dokumentum- és játékfilmek mellett ünnepi ajándéknak szánják a szervezők azt a retrospektív 20 filmes összeállítást, amelyet 20 zsűritag válogatott össze az elmúlt 20 év legjobb mediawave-es alkotásaiból, körülbelül 20 ezer filmből.

A Mediawave 20. születésnapját a fesztiválhoz kötődő költők, írók május 7-én 16 órakor egy közös felolvasóesttel köszöntik, mégpedig világirodalmi helyszínen, Szombathely neves szülöttének, James Joyce ˝Ulysses˝-éből ismert Leopold Bloomnak a házában. A jubileumi fényírófesztiválon mutatják be a győri Műhely új tematikus számát, a ˝Vonat˝-ot is.

A Mediawave fesztivál ugyan elköltözött Győrből, néhány zenei és filmes programmal mégis a folyók városában marad. Így például az Impró Színház előadásával, amelyet május 5-én 19 órától láthatnak az érdeklődők a Rómer-házban. (A részletes program megtalálható itt.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombathely éhesebb az ilyen kulturális lehetőségre

Beszélgetés Sragner Lászlóval, mint a Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnökével. Tovább olvasom