Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Mediawave: Czifra Műhely, cifra szoba

A Mediawave sajtószobája szürke hivatali berendezés helyett kalotaszegi bútorokból áll, ezt a szervezők a Czifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesületnek köszönhetik.
„Egyesületünket aktív, kevésbé aktív néptáncosok és szimpatizánsok alkotják, célunk pedig az erdélyi kultúra, hagyományok népszerűsítése, a népi kultúra őrzése" - mondja Deésy Gábor, az egyesület vezetője.
A tánccsoport tagjai a ’90-es években már Kalotaszegit táncoltak Muszka Györgynek és Muszka Ilonának köszönhetően, akik az erdélyi Méra településről érkeztek Magyarországra. A tanári-diáki viszonyból baráti kapcsolat alakult, a táncosok ellátogattak Mérába, ahol megérintette őket az erdélyi vendégszeretet és a kultúra, a táncok, zenélés.

„Ezt az életérzést szeretnénk átadni az utókornak"- folytatja Gábor, akitől megtudom a bútorkiállítás alapötletét is. Egy kidobásra ítélt bútort mentettek meg a táncosok Erdélyben, majd a megmentett bútorokat továbbiak követték, és szép lassan egész gyűjteményre tettek szert galambos-tulipános asztalokból, kredencekből, székekből. A főként piros-fehér-zöld és sárga díszítések jellemzőek Mérára, Gábor külön felhívja figyelmem az egymással szembeforduló galambokra is, melyek az összetartozást szimbolizálják.

A kiállítás megnyitóján hétfőn zene és tánc is várja az érdeklődőket: „Hétfőn a megnyitón az én ötéves kislányom is táncol majd viseletben." A talpalávalót a Fajkusz banda, a Ritka Magyar banda és Németh Dénes zenekarával húzzák, táncol a Kalotaszeg Táncegyüttes és szeretettel várnak mindenkit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave 2012 - Párhuzamos Kultúráért Díj

Minden évben azokat a magyar és az országban fellépő, egyedi művészeket díjazzák, akik szellemisége… Tovább olvasom