Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Mediawave 2014 - Koncerttel emlékeznek Szabados Györgyre

Május 2-án az utóbbi évek egyik legerőteljesebb improvizatív csapata lép fel a 24. Mediawave Együttléten.
A vajdasági Mezei Szilárd brácsással kiegészült Grencsó Kollektíva 3 évvel halála után idézi meg a nagy mester, Szabados György korai korszakának legfontosabb darabjait.

2011. június 10-én, a három évvel ezelőtti Mediawave ideje alatt hunyt el Szabados György zeneszerző, muzsikus, a magyar improvizatív zene alapító alakja. Stílusalkotó, meghatározó muzsikus és szerző, valamint ideológus volt. Dresch Mihály, Grencsó István, Geröly Tamás - csak pár név abból a generációból, akik az ő műhelyeiben nőttek fel, és találták meg hangjukat. Grencsó István az ő emlékét idézi fel, a muzsikustársak közül elsőként.

- A Grencsó Kollektíva a 75 éve született Szabados György korai időszakának legfontosabb darabjait, a legendás Esküvőt, Adytont és Fohászt porolják le. Grencsót és társait ismerve nem gondolhatunk arra, hogy egy tetszetős reprodukció fog itt a közönség elé kerülni, amelyet azonban bizton körül fog lengeni Szabados György szelleme - mondta Hartyándi Jenő az estről.

Szabados György
Szabados György


Grencsó István a magyar improvizatív zene egyik legnagyobb, kísérletező képviselője. A meglepő zenei fordulatokon és zenei humoron túl a furcsa hangszeres formációk jellemzik zenei hozzáállását. A Mediawave alapemberének számít, a közös együttműködések során rengeteg nemzetközi formációban és zenei műhelyben erősítette a magyar improvizatív zene hírét. A 2014-es Együttlére csapatához, a Grencsó Kollektívához a vajdasági Mezei Szilárd csatlakozik, aki az európai zenei szcéna egyik legfontosabb muzsikusává és szerzőjévé vált az utóbbi 10 évben.

Repülni, szállni… / In the Spirit of György Szabados

2014.05.02. 21 óra - Monostori Erőd - Ékes Színpad - Komárom

Műfaj: improvizatív zene

Előadók
Grencsó István - szaxofon, fuvola
Mezei Szilárd - brácsa
Pozsár Máté - zongora
Benkő Róbert - bőgő
Miklós Szilveszter - dob


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvidéki népi kultúra a Mediawave-en

A Mediawave kiemelt témája a Felvidék: annak sokszínű és gazdag népi kultúrája, népzenéje és… Tovább olvasom