Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Mediawave 2013-ban is

Több mint 800 film – „az utolsó békeév", nőiség, kisebbség.
Komárom és Szombathely ad otthont idén a 23. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét (megváltozott a nevük) programjainak. A versenyre eddig 58 országból több mint 800 filmalkotás érkezett, rekordszámban – közel negyede – Franciaországból.

Január tizedikén jár le a filmes nevezések határideje a Mediawavere. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató lapunknak elmondta: idén is nagy az érdeklődés, eddig 58 országból több mint 800 játék-, kisjáték-, animációs, kísérleti és dokumentumalkotás érkezett a Mediawave győri irodájába. Az európaiakon kívül – többek között – Ausztráliából, Argentínából, Iránból, Egyiptomból, Izraelből, Libanonból, Törökországból is. Rekordszámban Franciaországból, ahonnan a beérkezett filmek közel negyedét küldték, de szép számmal neveztek a spanyolok, portugálok, lengyelek, németek, angolok, irániak és az amerikaiak is.

– Az idei együttlét – időközben a fesztiválról együttlétre változtattuk a nevünket – egyik speciális tematikájaként az első világháború kitörése előtti esztendőt, „az utolsó békeév"-et jelöltük meg, amit a Magtár Művészeti Alapítvány „Pax Pannonhalma" projektjének részeként, velük együttműködve dolgozunk fel filmekkel, kiállításokkal vagy éppen a háborús gasztronómia bemutatásával – említette a fesztiváligazgató. – A másik sajátos téma idén a nőiség, amit többféle formában szeretnénk megjeleníteni: részben a filmekben, részben úgy, hogy női zsűri értékeli az alkotásokat – köztük Iva Bittova világhírű muzsikus –, illetve a zenei programokhoz is jórészt női előadókat hívtunk meg. A harmadik speciális terület kétezer-tizenháromban a kisebbség, ahol magyar szempontból kiemelten a cigányság helyét és helyzetét, integrációs problémáit és lehetőségeit dolgozzuk fel.

Az idei Mediawave egyik sajátos témája a kisebbség, amelynek látványos programja az Ederlezi – Az erőd veled van című cigánymajális.
Az idei Mediawave egyik sajátos témája a kisebbség, amelynek látványos programja az Ederlezi – Az erőd veled van című cigánymajális.


A 23. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét április 30-tól május 4-ig tart. Sokszínű kínálatának Komárom, illetve Szombathely, külső helyszínként Dunaszerdahely ad otthont. Hartyándi Jenő hangsúlyozta: a kulturális programok mellett a tavalyihoz hasonlóan az a cél, hogy valami módon a közösségépítést is szolgálják. Szeretnék, ha vissza tudnák varázsolni a piac, a cserebere ősi funkcióját, ahol „nemcsak egy üveg lekvár cserélne gazdát egy üveg borral, hanem egy meséért könyvet kapna cserébe a mesemondó, vagy egy gyermekrajzért a kis művész egy CD-lemezt". Ahogy kiderült, nevet is ezért változtattak. A fesztiváligazgató elmondta: a számításaik szerint a 35–40 millió forintos költségvetésű, nagy múltú rendezvényhez elsősorban pályázatok segítségével – minisztériumi, uniós – tudják előteremteni a forrásokat.
Megváltozott névvel várja új és törzsvendégeit a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave 2012 - A világ legjobb filmjei

Átadták hétfő este a 22. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál filmes díjait Komáromban. Tovább olvasom