Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Mediawave 2012 - Párhuzamos Kultúráért Díj

Minden évben azokat a magyar és az országban fellépő, egyedi művészeket díjazzák, akik szellemisége nem akart megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz.
A Párhuzamus Kultúráért díjat a Mediawave Alapítvány hozta létre 2001-ben, a Ravazdi Kerekasztal szellemiségének folytatásaként. Minden évben azokat a magyar és az országban fellépő, egyedi művészeket díjazzák, akik szellemisége nem akart megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz. Sokszor ezek a személyek nehéz természetűek, lobbanékonyak, vagy éppen a végtelenségig szelídek, szinte észrevétlenek. De azért aban hasonlítanak egymásra, hogy kevéssé tudta őket befolyásolni a környezet átlaghoz szorító ereje.

A 2012-es Párhuzamos Kultúráért díjjal kitüntetett alkotók

BENKŐ RÓBERT jazzmuzsikus / Budapest
Benkő Róbert a magyar improvizatív zene rendíthetetlen alapemberének számít. A műfaj szinte minden, a kreatív ághoz tartozó zenekarának hangsúlyos része volt a Binder Quartettől kezdve, a klasszikus Dresch Quartetten át, a Dél-Alföldi Szaxofon Quartetten keresztül Szabados György nagyzenekari formációig (MAKUZ). Jelenleg a Grencsó istván új kvartetjének tagja.

FÁBRI GÉZA népzenész / Szeged
A kobzos, pengetős tanár Fábri Géza a néhai Hívogató együttes alapító tagja, a vajdasági táncházmozgalom egyik elindítója, s így azon mozgalom születését segítette, amely a XX. század végének fiataljaihoz elhozta a néphagyomány megélésének lehetőségét. A moldvai csángók jellegzetes pengetős hangszerének, a koboznak a mestere, a kobozmuzsika elismert kutatója és tolmácsolója.

GRANDPIERRE ATTILA csillagász, költő, muzsikus / Budapest
Grandpierre Atilla már tizenéves korában meglepte kortársait a belőle spontán kitörő elementáris erejű, keleties, sámánisztikus népzenékkel. Kodály Zoltán és Bartók Béla összehasonlító zenei tanulmányainak nyomán több évtizeden át gyűjtötte a Kárpát-medencétől Koreáig és Észak-Indiáig terjedő körzet ősi népzenéjéből az őserejű, varázslatos népzenei maradványokat, amelyek rokonságban állnak a belső világából fakadó zenével.

KISS BÉLA képzőművész / Sepsiszentgyörgy, Románia
Kiss Béla a sepsiszentgyörgyi művészeti élet nagy öregje. Elsősorban elismert festő és képzőművész, performancer, ezek mellett film és jazzklub szervezőként generációk művészeti érdeklődését befolyásolta Sepsiszentgyörgyön.

WU JIANG képzőművész / Lijian, Belső-Dél-Kína
Wu Jiang pekingi képzőművész família sarja, hiperrealista, tibeti témájú festő. Egyik leghíresebb festénye az 1998-as a Mediawave plakátja volt, ami egyébként 11 éven keresztül a győri Rómer Ház Underground Klubjának hátterét adta. Jelenleg a belső-dél-kínai Lijiang városban él és alkot. Az ő segítségével érkezik fesztiválunkra a The Travellers együttes.

LUBOMÍR PUKSA kulturális szervező / Léva, Szlovákia
Lubos közel 10 éve a MEDIAWAVE legfontosabb szlovák partnere. A Mediawave idea legerőteljesebb terjesztője hazájában, Csehországban és Lengyelországban. Ide-oda közvetíti a magyar, illetve kelet-európai ethno zenei értékeket.

LUBOMÍR PUKSA
LUBOMÍR PUKSA


JAMES BLOOD ULMER jazzmuzsikus, zeneszerző / New York, USA
Ulmer a hatvanas-hetvenes évek fordulóján robban be az érdeklődés középpontjába stílusteremtő törekvéseivel, amelyek a mai napig is erőteljesen hatnak a jazz és a rock határterületei felé mozgó fiatalabb zenészgenerációkra. A legelterjedtebben free funknak nevezett irányzat elindítása az ő nevéhez fűződik. Teljesen újszerű gitárstílust alakított ki, amely az afroamerikai zenén alapszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave 2012 - Medire váltható sokszínű kultúra

Mindenféle apró trükkökkel nehéz időben is érezheti magát jól az ember - vallja Hartyándi Jenő. Tovább olvasom