Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Mediawave 2010 - Eljön a hip-hopperek ükapja

"Köszönjük ellenlábasainknak, mert ellenérzéseikkel nagyon sok erőt adtak a folytatáshoz" - mondta a Hartyándi Jenő, a Mediawave igazgatója a kisalfold.hu-nak adott interjúban.


A MEDIAWAVE Fesztivál Szombathelyre költözött. A döntésről és a fesztiválról kérdeztük Hartyándi Jenőt a MEDIAWAVE győri bázisán.

- Egy hónappal a fesztivál megnyitója előtt milyen a szombathelyi fogadtatás?
Hartyándi Jenő:
- Jó és várakozással teli. A találkozóinkon úgy érzékeljük, hogy fokozott az érdeklődés. Reméljük tudjuk a szombathelyi vágyakat teljesíteni.

- Ismerik-e már Vas megyében a fesztivált?
Hartyándi Jenő:
- Igen, bővebben: nagyon sok korábbi kapcsolatunk van. Egyrészt a zenei szervező kollégánk, Pusker Péter Szombathelyről jött el Győrbe, körülbelül 10 éve. Elég élénk és intenzív kapcsolatot alakított ki, Péter nem szakadt el a városától, így nagy könnyebbség volt a beilleszkedés során. Gyakorlatilag az általa irányított csapat valamennyi tagja szombathelyiekből áll.

Egy másik generációs kapcsolat: az én korai filmes korszakomban sokat dolgoztam szombathelyiekkel, a kapcsolatok pedig nem szakadtak meg. Például Váradi Gábor sok évig a helyi városi TV vezetője volt. Muray Gábor az egyetemen tanít filmes szakon. De említhetném még Dömötör Tamást, aki nyáron a Passport Controll rendező tanára volt, ő a helyi színházban rendez, másrészt filmrendező, s a Cukorshow című filmje csütörtökön indul a mozikban. Tamás nem mellékesen a Paprika TV "gasztrológusa".

Nagy szerepet játszott abban hogy beilleszkedjünk Feisz György, aki a Vas megyei levéltár igazgató-helyettese és a város köztiszteletben álló kulturális tanácsnoka. Korábbi tudományos konferenciáinkon is részt vett, mint előadó.

- Hogy jellemeznéd az együttműködést Szombathellyel (várossal)?
Hartyándi Jenő:
- A városvezetés pártállástól függetlenül nagyon sok segítséget ad nekünk. Ez abból is látszik, hogy egy komoly politikai csatározásokkal terhelt időszakban - a polgármestert akarták leváltani - a közgyűlés 18-2-vel szavazta meg befogadásunkat.

Hartyándi Jenő
Hartyándi Jenő


- Hogyan ünnepli a fesztivál a huszadik évét?
Hartyándi Jenő: -
Minden évforduló összefoglalja egy rendezvény múltját. A filmfesztivál szempontjából ezt úgy tesszük, hogy felkértük régi zsűritagjainkat, gondolják át, és mondják meg, melyek voltak a legjobb filmek a fesztivál története során. Ebből jött ki a 20 év - 20 film válogatás, amely egy reprezentatív összeállítás. Nem csak a Mediawave, hanem az ezredforduló filmjeinek összefoglalása is. Ezt nem csak a fesztiválon mutatjuk be, hanem a Mediawave filmarchívum webes oldalán is nyilvánosságra hozzuk. A 20 filmből 13 alkotó járult hozzá a webes megjelenéshez. A filmek alkotóit és a korábbi zsűritagokat is meghívtuk a fesztiválra. Sokan fogadták el az invitálást.

Nem szabad elfelejteni, hogy sokak számára az első kiugrási lehetőség volt, amikor az alkotása a Mediawave-n szerepelt.

A zsűritagjaink között számos író, költő volt az elmúlt 19 évben, emiatt a Mediawave beszüremkedett az irodalmi alkotásokba is, ezért lesz egy speciális megemlékezésünk, ahol jeles írók, költők személyesen olvassák fel írásaikat, amelyek a Mediawave hatására születtek (Tolnay Ottó, Balázs Attila, Lovas Ildikó, Bosko Krstic - Vajdaság, Parti Nagy Lajos, Villányi László).

Zenei téren arra törekedtünk, hogy ne ismétlések legyenek azok a programok, amelyek a múltban a szívünkhöz nőttek, hanem más formációban jelenjenek meg a múlt kedvenc Mediawave zenészei. Például Íva Bittova, a poltugál TerraKotta vagy Dresch Mihály, stb. 

- Számítotok-e arra, hogy a régi közönség Szombathelyre is elkíséri a fesztivált?
Hartyándi Jenő: -
Örülnénk, ha a győri szimpatizánsaink utánunk jönnének, bár egy szerény programot a győri Rómer Házban is élvezhetnek a győriek.

- Korábban szó volt arról, hogy a győri színházzal hosszú távra terveztek. A költözéssel ez az együttműködés is megszűnt?
Hartyándi Jenő: - A költözéssel sok kapcsolatunk értelmét vesztette Győrben, de a győri regionális Filmalapot nem adtuk föl, és a magunk szerény lehetőségéhez képest a továbbiakban is műveljük, amely a színházzal való kapcsolatot is fenntartja, hiszen a filmekhez színészek kellenek.

- Mit kapott Győr a Mediawavetől, és mit kapott a Mediawave Győrtől az elmúlt 19 évben?
Hartyándi Jenő: -
Nehéz kérdés, hosszan lehetne válaszolni. Röviden: megfordítanám a dolgot, azt tudom mit szeretett volna adni a Mediawave Győrnek: egy más típusú kulturális szemléletet, megközelítést, ami a elköltözésünkből is látható, hogy nem sikerült.

Körülbelül 30 éve kezdtem el Győrben a civil kulturális, non-profit, öntevékeny munkámat az első győri jazzklub megszervezésével. A 30 év tevékenységéről köztudott, hogy nem győri támogatásból zaljott, és a hosszú időszakon át a város vezetésének ellenérzései mellett.
Amit kaptunk Győrtől: a velünk szimpatizáló közönség szeretete, és sok kisebb-nagyobb civil segítség, ami segítette a talpon maradásunkat az időszakosan megjelent hullámvölgyekben.

Köszönjük ezeket a támogatásokat, és persze köszönjük az ellenlábasainknak is, mert ellenérzéseikkel nagyon sok erőt adtak a folytatáshoz.

- Nem furcsa, hogy Győr lett a Magyar Kultúra városa, pont akkor amikor a Mediawave elmegy?
Hartyándi Jenő: - Gratulálunk a városnak a díjhoz. Azt gondolom kicsit ehhez mi is hozzájárultunk, mert arra a tevékenységre kapta a város, amikor még mi is itt voltunk. Megjegyezném, ugyancsak a kulturális minisztérium, az év elején minősítette a fesztiválokat, s eszerint a Mediawave bekerült a 16 kíváló minősítésű fesztivál közé, a Dunántúlon egyetlenként.

Egy másik győri fesztivál, az Öt Templom kapott jó minősítést.

- A támogatás nélkül mi van most a Filmalappal? Úgy kell elképzelni, hogy valami raktárban porosodnak a szalagok?
Hartyándi Jenő: - A regionális Filmalap továbbra is működik, a filmes dobozok továbbra is porosodnak, ahogy annak lenni kell, egy archívumban. A filmek darabszáma egyre nő, már meghaladja a 30 ezer darabot. Tavaly körülbelül 1500 filmmel bővült a tartalom, s ezekből egyre több látható az internetes archívumban is.

Megjegyezném, a várostól továbbra is bérelni tudjuk az archívum helyiségét, így az Győrben tudott maradni. Ezért köszönet, hiszen ez egy kapocs, ami Győrhöz köt bennünket.

A Filmalap másik fontos területe a filmgyártás szorgalmazása, e tevékenységünk ugyan a város kiszállásával némileg megtorpant, de megjegyezném, hogy a 2008 év végi, Győrhöz kötődő filmes pályázatok közül kettő tavaly nyáron elkészült, győri színészekkel, győri helyszíneken, profi stábbal. Mindkét film bekerült az idei Magyar Filmszemle versenyprogramjába, és Nagy Dénes filmje, díjazásban is részesült.

2009 tavaszán a vajdasági Antal Attila rendező is forgatott egy filmet a Filmalap megbízásából győri színészekkel.

A 2008-as pályázatokhoz hasonlóan épp szerdán járt le a határidő, amelyet a régióban forgatott filmekre írtunk ki. Például a Filmalap tevékenységéhez tartozott a 10 DVD-ből álló Cseh Tamás film kiadása és gondozása, amelyet a Cseh Tamás 2 DVD-s koncert kiadása követ.

Feldolgoztuk, digitalizáltuk a Győri Balett múltját reprezentáló teljes archívumot.

A hétvégén zárult Passport Controll ifjúsági filmes, fotós, zenés műhelyünk, amely nagy sikert aratott. Itt cigány és magyar fiatalokat dolgoztattunk együtt. E program idén három alkalommal folytatódik, a Norvég Alap támogatásával.

Láthatólag működik a Filmalap, különböző pályázati forrásokból teremtjük meg hozzá a feltételeket.

A regionális Filmalap a nemzetközi szakmai vérkeringésnek is teljes jogú és kezdeményező része: például a Mediawave fesztivál alatt 3 napos nemzetközi konferenciát szervezünk a dél- és kelet-európai régió nemzetközi filmalapjainak, amely a legutóbbi trieszti és szófiai találkozók folytatása.

Hartyándi Jenő
Hartyándi Jenő
- Mennyire lehet a fesztiválon kívülre zárni a politikát? Nem féltek attól, hogy egyszer csak fentről leszólnak Vas megyébe, és onnan is menni kell?
Hartyándi Jenő: -
A mai Magyarországon minden lehet. De minket a politika nem érdekel, mi kultúrával foglalkozunk.

- A fesztivált Győrből szervezitek, nem lenne jobb a főhelyszínről?
Hartyándi Jenő: - Biztos hogy sokkal jobb lenne, de mivel a szervező csapat többségét Győrhöz köti a lakhelye, ezért nehézkes. Keressük a szombathelyi jobb lehetőségeket, valószínűleg több év alatt tudunk beilleszkedni a szombathelyi körülmények közé.

- Melyek azok a programok (film, zene, stb.), amelyeket feltétlenül a közönség figyelmébe ajánlanál?
Hartyándi Jenő: -
Elsőként mindenképp a nemzetközi filmverseny programját, amiben az idén már olyan filmes hírességek is megjelentek, mint Mika Kaurismaki, Peter Greenaway, Isabelle Adjani (ötszörös Felix-díjas francia színésznő).

A korábban már említett 20 éves filmes válogatás is mindenképp izgalmas lehet.

A zenei programból néhány kiemelés: Szombathelyen a város szép főterén lesznek a koncertek. Érdekes módon a vezetők direkt kérték, hogy ott legyenek a legnagyobb események. Ez Győr után nekünk meglepő volt. Fellép többek között olyan világhíres előadó, mint a portugál TerraKotta (nyitónap), május elsején a tavalyi győri siker után ismét megtartjuk a Thank's Jimmy napot, amelyre sok gitárost várunk a környező országokból is. Az est zárásaként Stevie Salas és Bernard Flowler szupergroupja lép fel, akik Mick Jagger zenészei.

A legnagyobb fogásunk egy nagy visszatérő, a 60-as évekbeli amerikai sztár, a fekete énekes Gil Scott-Heron, akit legegyszerűbben úgy lehet bemutatni, hogy a feketék Tom Waits-e és a hip-hopperek ükapja. Már hetek óta tudjuk, hogy Budapestről buszok indulnak erre a koncertre.

Nagyon sok program lesz még Szombathelyen, egy speciális programot emelnék ki, amely az Őrségben és Burgenlandban lesz párhuzamosan, a fesztivál harmadik hétvégéjén. Itt osztrák partnerekkel közösen szervezünk egy párhuzamos jazz és öko fesztivált, amelynek a vége a szlovén-magyar-osztrák határon lesz szimbólikusan, a jazz-zene krémjével.

- Tavaly a "szexkiállítás" néhány embernél kiverte a biztosítékot, idén is számíthatunk valami polgárpukkasztásra?
Hartyándi Jenő: -
Nem pontosan értem, hogy mi volt benne a polgárpukkasztás, ez egy képzőművészeti kiállítás volt, amit lehet szeretni vagy nem. A kiállítás és a hozzá kapcsolódó programok létrehozásának érdeme nem a miénk, amint az a programfüzetben jól látható volt, hanem két fiatal képzőművésszel Rechnitzer Zsófi és Bánki Ákos munkája volt. Ők találták ki, szerezték meg az anyagi hátterét, és e programmal csatlakoztak a mi 69-es programunkhoz. Lehet ezt szeretni vagy nem, de én személy szerinte elfogadom és tiszteletben tartom a fiatalok hozzáállását a világhoz.

Megjegyezném, hogy amint e kiállítást, úgy számos más programot is befogadott a fesztivál, mint például a Babafesztivált, a Művészetek utcáját, a Városi Művészeti Műzeum összes kiállítását, a Gyermeke Háza speciális programjai, vagy a Levéltár koncferenciáját.

Zárógondolatként Zechmeister Károlyt Győr város legnagyobbnak tartott polgármesterét szeretném idézni (amelyet a minap olvastam egy tanulmányban), aki 1896-ban ezt írja naplójában: "... tisztába vagyok azzal, amit akarok, s törekszem másokat is ennek helyességéről meggyőzni és megnyerni, ami sokszor igen nehezen megye, mert rendszeresen erős a konzervatizmus, nagy a kétkedő okoskodás és a féltékenység ... Győrnek bírnia kell mindazzal, amit modern várostól mai kor megkíván és lehetőleg ki kell fejlődnie ..." 

Mediawave 2010 - Kérdezze Hartyándi Jenőt!

Mediawave idén a vasi megyeszékhelyre költözött, a nemzetközi hírű fényírófesztivál április utolsó hétvégéjén kezdődő, jubileumi programjait Győrből szervezik.

Tudjon meg mindent a fesztiválról, költözésről, fellépőkről, filmekről és zenékről. Hartáyndi Jenő csütörtökön (április 1.) délelőtt 11 órakor válaszol olvasónk kérdéseire.

Kérdéseit már most a hozzászólásokban vagy az online@kisalfold.hu e-mail címre elküldve is felteheti. Kérdezzen!


Hartáyndi Jenő
Hartyándi Jenő

Olvasóink írták

 • 17. nasi12 2010. április 02. 01:28
  „Azért mégis csak bosszantó.
  A kormány a szabad madarak segítségével, az utóbbi években komoly pénzeket vont el városunktól, így a támogatásokat is meg kellett nyirbálni.
  Nem csak a Médiawawe esett ennek áldozatául.
  A korházainkat mégsem lehetett magukra hagyni, és sajnos Tellaviviából sem csordogál már támogatás nekik.
  Nekem egyébként mindig szimpi volt Jenő, és állítom, ha kicsit magyarosabbra vette volna Ortodox Rabbi külsejét, még mindig Győrben tevékenykedhetnének.
  Én bízom a visszatérésben, de ahhoz új utat kell találni a közönséghez, és a támogatókhoz is.
  Ha legalább egy ember, úgy értett volna közülük a piár tevékenységhez is, mint a művészetekhez, hú, ebben a celebek által megfertőzött világban már hol tarthatnának!
  -sorry-”
 • 16. lacim6 2010. április 01. 19:02
  „Csak az a szép zöld gyep hogy fog hiányozni:DDDD Micsoda fantasztikus fű illat lengte be a belvárost.”
 • 15. tornacipő 2010. április 01. 15:51
  „Deir_Yassin - kötelező multikulti? asszem fogalomzavarban szenvedsz, a VOLT, na az tömegrendezvény, tömeghisztériával, meg ez az újfajta Balatonsound, ami csak a lenyúlásról szól
  nekem azért nem fog hiányozni a Mediawave Győrből, mert megyek Szombathelyre, mert ez egy jó fesztivál, a legjobb a környéken”
 • 14. Deir_Yassin 2010. április 01. 15:16
  „Nekem nem fog hiányozni. Valóban voltak jó programok , de nagy része "kötelező multikulti" volt.”
 • 13. toto72 2010. április 01. 13:30
  „A Mediawave még vissza fog jönni Győrbe, csak javítani kell a szervezők és a város közötti kommunikáción. Nagy rajongója vagyok a Mediawave-nak, de az elmúlt évekbe (bocs) nagyon "gagyira" sikeredett (szervezés, rendezés, vendéglátás, program stb.)
  Egy kis megújulás a szervezőkre is ráfér. Talán a helyszínváltás idén jót tesz...”
 • 12. HarconaMarcos 2010. április 01. 11:28
  „´jud-art´ jeligére: tényleg volt zsidó művészet, ahogy keresztény, iszlám, és még kiemlékszikhányféle valláshoz kötődő, vagy éppen nem kötődő kiállítás, műsor, stb., stb.
  Lehetett szeretni, vagy nem szeretni, de semmiféleképpen nem volt kötelező. Akik Győr város költségvetése miatt nem szerették, azok nézzék meg a két legutóbbi rendkívül sikeres köztér felújítását, és számolják ki hány száz évig lehetett volna abból Mediwave a városban. (Mármint csak abból a részből, amennyivel többe került, mint amennyibe kerülhetett volna.)
  Amúgy, a köpködők legyenek szívesek soroljanak fel még legalább féltucat olyan rendezvényt, eseményt, stb., ami ennyi országba elvitte Győr nevét!”
 • 11. Agent 2010. április 01. 11:15
  „"A második házassága miért követte az elsőt ?"

  :):) mégis hogyan kellett volna, hogy az első kövesse a másodikat?”
 • 10. bereki65 2010. március 31. 15:34
  „Az írásjel elé nem teszünk szóközt !
  Tanulok én is, köszönöm!”
 • 9. Wakeup_Mankind 2010. március 31. 13:40
  „kisbetűvel nem kezdünk mondatot !
  Mindig tanul az ember, köszönöm!
  De az írásjel elé még mindig nem teszünk szóközt!”
 • 8. bereki65 2010. március 31. 13:30
  „"Ha már helyesírás...": "ha"-val, kisbetűvel nem kezdünk mondatot !
  Egyébként meg: " tényleg kár,
  volt EGY fesztiválja Győrnek,
  most már egy igazi sincs, noha úgy tesznek, mintha milyen sok lenne,
  mindegy is, sok sikert továbbra is!" - kik tesznek "úgy", mintha sok lenne; az az "EGY", vagy az "EGY"-en kívüliek; akik fogalmilag persze nem is lehetnének ? Kinek kíván sok sikert továbbra is, amúgy "mindegy is" módon ?”
 • 7. Wakeup_Mankind 2010. március 31. 13:16
  „Ha már helyesírás, írásjel elé nem kell szóköz!”
 • 6. bereki65 2010. március 31. 11:50
  „Tisztelt Hartyándi Úr !

  Az Ön szibériai útjait ki finanszírozta ?
  Ki adott Önnek (mely Kormány) állami kitüntetést és -Ön szerint - miért ?
  Miért ír annyi helyesírási hibával, ahogyan azt a blog-bejegyzéseiben teszi ?
  A második házassága miért követte az elsőt ?
  Szombathelyen is lesz "fallosz"-kiállítás; avagy az unokáit mikor avatja be a kiállítás megtekintésébe ? Mely életkortól ajánlott a "pina"-kiállítás ? Mik a szempontok az előbbi kérdés eldöntéséhez ?”
 • 5. Wakeup_Mankind 2010. március 30. 08:33
  „tényleg kár,
  volt EGY fesztiválja Győrnek,
  most már egy igazi sincs, noha úgy tesznek, mintha milyen sok lenne,
  mindegy is, sok sikert továbbra is!”
 • 4. tornacipő 2010. március 30. 08:08
  „kár, hogy a Mediawave elmegy, és Győr nem becsülte meg.

  Kérdésem Jenőhöz, mi a véleménye arról, hogy miközben győr magasról tojik a mediawavere máshol igényt tartanak rá?

  Mit gondol megérdemeli az a város az év kultúra városa díjat, amelyik a legjobb (nemzetközileg ismert/elismert) fesztiválját elzavarja (mert idén ugye ez történt)?

  Miért lesz érdemes mégis Szombathelyre menni?”
 • 3. Spitfire 2010. március 29. 19:41
  „Jenőkém, nekem nem fogsz hiányozni! Remélem viszed a sleppedet is!”
 • 2. Révfalusi-szúnyog 2010. március 29. 16:41
  „Uncsi lett Győrben a jud-art, most elmentek Szombathelyre ,,etetni" a sok gyanútlan embert. Majd idővel ott is átlátnak a szitán s akkor költözhetnek Tel Avivba.”
 • 1. bereki65 2010. március 29. 14:39
  „"Nímand".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave 2010 - 20 év 20 filmje és irodalom

A húsz játék-, kisjáték-, animációs-, és dokumentumfilmből álló válogatás igazi filmcsemegéket nyújt… Tovább olvasom