Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Mediawave 2009: A filmről

A MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál 2009-ben először hirdetett versenyt játékfilm kategóriában.

Az idei versenyprogramba nevezett 1334 filmből, amelyek a világ 78 országából érkeztek, az előzsűri 67 filmet válogatott a versenyprogramba a MEDIAWAVE–n már hagyományosnak számító animációs, kisjáték-, kísérleti és dokumentumfilmek mellett egészestés játékfilm kategóriában is.

Nemzetközi kis- és egész estés játékfilmes zsűri

A MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztivál 2009-ben először hirdetett versenyt játékfilm kategóriában, melyek között szép számban vannak olyan, a Sundance Filmfesztiválon, a Cannes-i Filmfesztiválon díjnyertes alkotások, amiket Magyarországon ezelőtt még nem mutattak be. Emellett az idei fesztivál újdonsága, hogy a fesztiválra nevezett nagyjátékfilmeket külön nemzetközi zsűri értékeli majd, amelynek tagjai a világhírű, amerikai Oscar-díjas vágó Alan Heim, Vivi Drăgan Vasile román operatőr és Nyakó Júlia színésznő lesznek.

Játékfilmek

Veit Helmer, a Tuvalu rendezőjének új játékfilmje, az Abszurdisztán egy kis falu közösségének mindennapjait mutatja be, akiknek a víz, azaz annak hiánya, jelenti a legnagyobb gondot, no meg a férfiak, akik kisujjukat sem mozdítják azért, hogy megoldják a helyzetet.
Christophe van Rompaey Moszkva, Belgium c. játékfilmje a Cannes-i Filmfesztiválon a Legjobb filmnek és a Legjobb forgatókönyvnek járó díjakat szerezte meg. A film egy teljesen átlagos negyvenes éveiben járó nő és egy nála több mint egy évtizeddel fiatalabb kamionsofőr szerelmét, annak akadályait, illetve kibontakozásának lehetőségeit boncolgatja a maga naturalista, realista, ugyanakkor ironikus stílusában.
Jens Jonsson A pingpong királyában ügyesen játszik a skandináv tragikomédia műfajára jellemző stílusjegyekkel. Rille és Erik mindenben totális ellentétei egymásnak, mégis legjobb barátokként tisztelik a másikat, hiszen testvérek. Legalábbis így hiszik… Talán nem véletlen, hogy Jens Jonsson első nagyjátékfilmje a 2008-as Sundance Filmfesztiválon bezsebelhette a legjobb fényképezés díját és a zsűri nagydíját is.

Kisjátékfilmek

A MEDIAWAVE kisjátékfilmjeinek többségét idén a testvéri kapcsolatok bonyolult összetettsége illetve a víz mint természeti erő tematika ihlette.
Jan Wagner az élet mindennapi apró(?) örömeiről, az első kapásról, az első randevúkísérletről és nem utolsó sorban a testvéri szeretetről és bajtársiasságról mesél tömören rendkívül visszafogott színészi játékkal, kevés dialógussal, minimalista képi világgal, filmjének mégis rendkívül bensőséges, intim hangulatot varázsolva A bátyám c. alkotásban.
Hatuey Viveros mexikói filmrendező fekete-fehér képekkel mesél egy öreg férfiról az Árapályban, aki napról-napra tengerbe veszett feleségének különböző tárgyait próbálja meg visszakapni a víztől, mintha így őt magát is újra magáénak tudhatná.

Benh Zeitlin a Dicsőség a tenger felettben New Orleansért mond gyászmisét giccs, túlzott szentimentalizmus vagy éppen szenzációhajhászás nélkül, a túlélők erejét és életigenlését a központba állítva.

Andrew Haigh 5 mérföldje egy tizenéves lányról szól, akit unokatestvéreivel együtt nyaralni küldenek az óceán partjára, annak reményében, hogy ott megfeledkezik a kórházi ágyon fekvő nővéréről. A film operatőre a Deltát is fényképező Erdély Mátyás volt.

Nemzetközi zsűri

A játék és kisjátékfilmes zsűri mellett 2009-ben a MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjeit - a tavalyi évhez hasonlóan – neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri fogja értékelni. A nemzetközi zsűriben köszönthetjük a Cannes-i Arany Pálma - díjas Mészáros Pétert, a Georgi és a pillangók, valamint a Szúnyogirtás és más történetek rendezőjét, Andrey Paounovot és az angol, szarkasztikus humoráról ismert animációfilmest, Phil Mulloy-t, akik az európai filmművészet legnagyobb egyéniségeinek számítanak saját műfajukban.

Animációs filmek

Az animációs filmek idén is erős mezőnyt alkotnak a versenyprogramon belül. Csak ízelítőül íme pár animációs remekmű, amit közönségünk megtekinthet.

Bill Plympton világhírű animációs filmrendező egészestés filmje, az Idióták és angyalok Tarantino és Wenders filmjeinek hangvételét, tematikáját jeleníti meg a maga sajátos „Plympton" stílusában.
David Anderson (aki korábban pl. a Motion Control című kísérleti táncfilmjével nyert a MEDIAWAVE-en díjat) idén egy - minden értelemben - lírai, a perzsa költészetre és kalligráfiára épülő rövid animációs filmjével, a Rejtőzködők nyelvével van jelen a versenyben.
Signe Baumane Szex teljes mellbedobással című erotikus oktató rajzfilmjének első 3 epizódja tavaly már járt nálunk. Idén a folytatásokat küldte el, amelyek segítségével ugyanolyan izgalmas felfedezéseket tehetünk ezen a területen, mint az előző részekkel tavaly.

Kísérleti filmek

A kísérleti filmek között 2009-ben lenyűgöző kompozíciós képi világú és koreográfiájú tánc- és operafilmek lesznek, mint Alla Kovgan és David Hinton Dél-Afrikában készült Nora c. táncfilmje, mely Nora Chipaumire életét dolgozza fel a tánc nyelvén beszélve.

Laura Taler Szerelmes dalok c. zenei kísérleti filmje Mozart, Wolf és Mahler zenéjére meséli el a mindannyiunk által olyan jól ismert, régi-régi történetet a szerelemről, a hűtlenségről és a megbocsátásról.
Daniel Abke Holnap, igen! c. filmjében a kosarasok edzésének, illetve meccsének ritmikájából, mozdulataiból, zajaiból komponált filmre lélegzetelállító analízist mindennapi tevékenységeink muzikalitásáról.

Dokumentumfilmek

A MEDIAWAVE’2009 versenyprogramba válogatott dokumentumfilmjei igazi ínyencségeket ígérnek.

Bettina Timm az Űrállomásban egy olyan, a világ által már rég elfeledett, Isten háta mögötti, a kozmikus sugárzást vizsgáló központba látogat el, ahol a két takarítónővel együtt mindössze hat ember tengeti még mindennapjait. Itt a 3500m magasan fekvő állomáson, az Aragaz hegy csúcsán mintha 1980-ban megállt volna az idő.

Javier Chillon a A Schneider-kórban álarchív felvételeket készített és használ, hogy minél hitelesebbnek tűnjön a néző szemében ál-dokumentumfilmje arról, hogy az ötvenes években a szovjetek egy csimpánz segítségével halálos vírust terjesztettek el Nyugat-Németországban.

Boris Mitic több epizódból álló Viszlát, hogy vagy? c. dokumentumfilmjében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egy 50.000 km-es, 3 évig tartó balkáni túra alatt dokumentált anyagokból egy csokorra való aforizmagyűjteményt állítson össze a maga szarkasztikus humorában.

Chao Gan A vörös versenyben azoknak a szegény családból származó kínai gyerekeknek a fárasztó edzésekkel zsúfolt napjait követi végig, akiket szüleik tornászoknak adnak annak reményében, egyszer – bajnokként – megváltják őket az anyagi nyomorból.

A nemzetközi filmverseny vetítési helyszínei

A nemzetközi filmverseny programjait közönségünk egész héten a Rómer Ház Hrabal mozi „Unit" Premier termében láthatja, illetve április 25-26-i hétvégén és május 1-jén, 2-án a Richter Teremben is tartunk a versenyfilmekből vetítéseket. Emellett a Győri Filmarchívum a Fesztivál idejére megnyíló mozijában, az Európa Teremben is zajlanak majd (többek között) versenyfilm vetítések. Utóbbit nézőink a Kazinczy u. 5. szám alatt találhatják a belső udvaron, a padlástéren.

PANORÁMA PROGRAM

A nemzetközi versenyfilmek mellett a fesztivál közönsége a versenybe nem került panoráma filmekből, azaz zenei dokumentumfilmekből, életmű válogatásokból, illetve speciális tematikájú mozgóképekből is csemegézhet.

Zenei dokumentumfilmek
A MEDIAWAVE törzsközönsége számára kedves zenei dokumentumfilmeket idén sem hagyjuk ki természetesen a programból.
A panoráma programban lesz látható Bordos Anikó Petőfilmje, ami különböző műfajokat (videoklip, dokumentum, riport, fikció, road movie) használ a Rackajam zenekar erdélyi turnéjának dokumentálására.
Klaus Hundsbichler Világforradalma nemcsak Stefan Webert és színpadi orgiáiról elhíresült bandáját, a “Drahdiwaberl"-t mutatja be a közönségnek, de a csapat álmát is egy az egész világot megrengető forradalomról.

Mi a közös az amerikai bluesban és az indiai népzenében? Vasudha Joshi az Elkapni a szelet c. filmben erre keresi (és találja meg) a választ.
A zenei dokumentumfilmek vetítési helyszíne a Rómer Ház Hrabal mozi Káldy terme.

BBS 50

A Balázs Béla Stúdió a kísérletezés és a pályakezdés lehetőségeinek megteremtésével, a hagyományos ábrázolás korlátait feszegető munkáival folyamatos kihívást jelentett a hivatalos filmkészítés számára. A hatvanas évek eleje óta a magyar film meghatározó alkotóinak szinte mindegyike készített filmet ebben a műhelyben. A Stúdió megalakításának (az első filmklubok megrendezésének) 50. évfordulója alkalmából vetítéssorozatot rendezünk főként a Stúdió első évtizedének filmes termését felölelő válogatással.

Látható lesz Gazdag Gyula két dokumentumfilmje, a Hosszú futásodra mindig számíthatunk és A válogatás, Sándor Páltól a Három történet a romantikáról, Kézdi-Kovács Zsolt: Egy gyávaság története, Huszárik Zoltántól a filmköltészet remekműveként számon tartott Elégia mellett a Capriccio is, Szomjas Györgytől a „’69: szexuális forradalom" speciális tematikába illeszkedő rövidfilmje, a Nászutak, Schiffer Pál Fekete vonat c. dokumentumfilmje, Szabó Istvántól a Te , Sára Sándor Cigányok, Novák Márk Kedd és Tóth János Aréna c. alkotása is.

A BBS 50 válogatás megtekinthető a Győri Filmarchívum Európa termében a Kazinczy u. 5. szám alatt a padlástéren május 2-án 13.00-tól.

Válogatás Szomjas György filmjeiből

Szomjas György munkássága előtt tisztelegve olyan filmeket tűztünk a rendezőtől műsorra, mint a legendás westernt Djoko Rosić-csal a főszerepben, a Talpuk alatt fütyül a szélt, a Bán Jánost, Szirtes Ágit, Andorai Pétert felvonultató Falfúrót, a Gólya kocsmát több generációnak emlékezetes hellyé tevő Roncsfilmet, illetve a Hobo és Deák Bill Gyula zenéjére épülő Kopaszkutyát.

Szomjas György filmjei a Győri Filmarchívum Európa termében a Kazinczy u. 5. szám alatt a padlástéren lesznek láthatóak.

Román filmek, filmfesztiválok, filmiskolák válogatása

A MEDIAWAVE’2009 kiemelt vendége Románia, így izgalmas, évről-évre meglepetésekkel szolgáló filmművészetét is megpróbáljuk filmes bemutatókkal megragadni és a közönségünk elé tárni. A MEDIAWAVE Fesztivál-díjas román filmek mellett (Radu Jude: Képcső, Cristian Nemescu: Marilena a P7-ből, Lépcsőházi történet, illetve Radu Igazság Félnapos forradalom) vendégünk lesz az Astra Film Festival és az UNATC Bukaresti Képzőművészeti Egyetem, akik válogatásaikkal igyekeznek a közönségnek egy minden műfajt átfogó csokrot nyújtani a román filmművészetből (kísérleti filmektől az animáción át a dokumentumfilmekig illetve játékfilmekig).
A román filmeket a Rómer Ház Hrabal mozi Káldy termében vetítjük a fesztivál ideje alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MEDIAWAVE 2009: Szexuális forradalom

Győr - Idén április 25. és május 2. között rendezik meg a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei… Tovább olvasom