Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Mediawave 2009 - Erotika, klíma és Jimi


Győr - Sok más mellett gazdag film-, egzotikus zenei és környezetkímélő zöld-programok, valamint Jimi Hendrixre hangolt gitárosok szerepelnek a Mediawave idei kínálatában. Nyolc nap alatt hatvanhat film, hetven koncert, öt konferencia.

Csábosan libbenő, színes szoknya, feszes tangó, rakétarobbanástól megriadt pingvincsapat. Néhány villanás a 19. Mediawave kedden bemutatott szignálfilmjéből, amely sok mindent elárul a nemzetközi fényírófesztivál idei hangulatából és fő témáiból (erotika, környezetvédelem). Hartyándi Jenő fesztiváligazgató hangsúlyozta: nyolc nap alatt hatvanhat versenyfilmet – a hagyományosnak számító dokumentum, animációs és kísérleti művek mellett most először játékfilmeket, köztük egy Cannes-i díjazott alkotást is – láthat a közönség.

Hartyándi Jenő - Fotó: Bertleff András
Hartyándi Jenő - Fotó: Bertleff András

A fényírófesztivál programjában idén hetven koncert szerepel, világhírű muzsikusokkal. Így például Argentínából egy „újtangó" produkció érkezik, a latin dzsesszt a kubai-mozambiki Omar Sosa trió, a tradicionális népzenét Artem, a szibériai torokhangú énekes képviseli. Csemegének számít Kahriman és zenekara, akik pekingi ujgurok és flamencot játszanak. Május elsején, a „Thanks Jimi" miniesztiválon várható az igazi csúcs: a megyeháza előtti téren, több száz gitáros egyszerre játsza a „Hey Joe"-t, Hendrix rock-klasszikusát.

Borkai Zsolt - Fotó: Bertleff András
Borkai Zsolt - Fotó: Bertleff András

Az erotika – a filmes vonulaton kívül – az „1969-es szexuális forradalom" jegyében született kiállításon és a vérbő irodalmi felolvasásokon is megjelenik. Hartyándi Jenő megemlítette: a konferenciák sem maradnak el. A Mediawave részeként tanácskozást tartanak a magyar film jövőjéről, a nemzetközi támogatási formákról, a kismegyeri csata 200. évfordulójáról. A fesztiválon tartja alakuló közgyűlését a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség.
MEDIAWAVE - Erotika, klíma, Jimi Hendrix

Átadták a filmarchívumot

Tegnap tartották a Győri Filmarchívum nemrég elkészült helyiségének átadását is. Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a város 15 millió forinttal támogatta a beruházást, azzal a reménnyel, hogy az később – a filmalappal együtt – idegenforgalmat, majd a kultúra támogatására visszafordítható bevételt teremt Győrnek.


Durst György - Fotó: Fotó Bertleff András
Durst György a Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnöke a filmalap terveiről beszélt. - Fotó: Bertleff András

Olvasóink írták

  • 1. adalfold 2009. május 28. 14:37
    „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MW 2009: Indul a Passport Controll Fesztiváltavasz

Győr - A PASSPORT CONTROL nemzetközi ifjúsági művészeti műhelyben alkotómunka zajlik profi oktatók… Tovább olvasom