Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Mediawave - Amit a zenei programról tudni kell

Pénteken veszi kezdetét a 20. Mediawave fesztivál, Győr helyett immár Szombathelyen. A rendezvény zenei programjairól Pusker Péter, a Mediawave zenei szervezője mesélt.

Idén ünnepli 20. születésnapját a fesztivál, s az előző években kialakult hagyományhoz képest most nem egy bizonyos központi téma köré épül a fesztivál. A 20. jubileum amúgy is okot ad az ünneplésre, tehát az idei Mediawave egyfajta múltba tekintés lesz, úgy, hogy közben mindvégig a jelenben maradnak.

A helyszínváltás amúgy is sok munkával járt, de mindemellett alkalmat ad a kísérletezésre is, hiszen új helyszíneken kerülnek megrendezésre a programok. A múltba tekintés tehát nem gépies best of-ozást jelent, de régi plakátokból álló kiállítással, irodalmi beszélgetésekkel, filmvetítésekkel azért tisztelegünk az elmúlt évek előtt – mondta Pusker Péter.

Pusker Péter
Pusker Péter


Ami a zenei programokat illeti, lesznek természetesen visszatérő vendégek is, rögtön a nyitó napon, április 30-án a portugál Terrakotta zenekar játszik a szombathelyi Fő téren. Ők már néhány évvel ezelőtt felléptek a fesztiválon. A záró napon pedig, május 15-én Iva Bittová, cseh hegedűművész ad koncertet Őriszentpéteren.

Tavalyhoz hasonlóan, idén is megrendezik a Thank’s Jimmy napot, május 1-jén, aminek lényege, hogy minél több gitáros jöjjön össze, s együtt játsszák a Hey Joe című kultikus számot. Amint azt a zenei szervező elmondta, ez nem egy rekordkísérlet, sokkal inkább az együtt zenélés öröme a lényeg. Ugyanezen a napon lép fel Stevie Salas, aki 2009-ben a TM Stevens zenekarral lépett fel a fesztiválon. Most egy új formációval, a Stevie Salas & Bernard Fawler-rel látogat el hazánkba. Ennek érdekessége, hogy Bernard Fawler a Rolling Stones vokalistája volt, a mostani felállásban pedig ő az énekes. A dobos a legendás Pearl Jam egykori dobosa, Dave Abbruzzese lesz.

Iva Bittová
Iva Bittová


A Mediawave fesztivál idejére esik a Tánc Világnapja, s mivel Szombathelyen magas fokú tánckultúra él, a szervezők ezen apropóból tematikus napokat szerveztek a fesztivál első hétvégéjére. A mai nap a latin, a holnapi a modern táncoké, vasárnap pedig a néptánc és a népzene kerül előtérbe, Berecz András közreműködésével.

Az előző fesztiválokhoz képest, kicsit átalakultak a programok. Kevesebb koncert lesz, s ezek is inkább a hétvégékre összpontosulnak. Természetesen hétköznap sem maradnak zenei csemegék nélkül az érdeklődők, május 5-én, szerdán, 23:30-kor például egy orosz banda, a Messer Chups lép fel a Savaria Filmszínház nagytermében. Ők rockabily alapú, instrumentális zenét játszanak – mondta el a szervező.

Csütörtökön, május 6-án is feledhetetlen élményben lesz része azoknak, akik ellátogatnak a Bartók Terembe, 19 órakor lép fel ugyanis Franca Masu, aki egy Szardínia szigetéről érkezett, dalait mégis katalán nyelven előadó énekesnő. Ezután, 21 órakor hallgathatja meg a közönség ugyanitt a Grencsó Istvánnal kiegészült orosz-örmény rockcsapatot a Deti Pcasso-t. Ők szintén jártak már Magyarországon, de a Mediawave-en még sosem játszottak ezelőtt.

Gil Scott-Heron
Gil Scott-Heron


A legnagyobb durranás azonban május 7-én lesz, amikor Gil Scott-Heron-t nézheti meg a közönség a Fő téren, 20 óra 30 perckor. A hatvanéves afroamerikai zenészt a hip-hop keresztapjaként is emlegetik, s zenei, költői munkássága mellett híres eltűnéseiről és feltűnéseiről, függőségeiről. Ő egy igazi kultuszfigura, talán ő a 2010-es Mediawave legjobban várt előadója – tette hozzá Pusker Péter. Gil Scott-Heron előtt a szombathelyi gyökerekkel rendelkező Anima Sound System szórakoztatja a közönséget, akik szintén visszatérő vendégei a fesztiválnak.

Május 7-én lép fel az Agora Savaria Filmszínházban a török Baba Zula nevű együttes, akik ősi pszichedelikus zenét játszanak. Ők tipikusan egy olyan zenekar, akikről beszélni nem lehet, meg kell őket nézni – tette hozzá a szervező.

A zenei program két hétvégére összpontosul, de lesz egy harmadik hétvége is, nem Szombathelyen, hanem Őriszentpéteren. A vidéki környezetben a jazz és a népzene fog nagyobb teret kapni. Annak ellenére, hogy a Mediawave egy urbánus fesztivál, mindig is voltak falusi helyszínei. Mivel Őriszentpéter közel van az osztrák határhoz, s Ausztriában ekkor van az Udo Preis által rendezett Schnittpunkte jazzfesztivál, jött az ötlet, hogy hozzák össze a két nemzet fiataljait, zenészeit, művészeit, hisz ezek a célok mindkét fesztivál profiljába beleillenek. A távolság csak 40 km, a szervezők ismerik egymást, így kitalálták, hogy közösen promotálják a két rendezvényt. S ha még ez sem lenne elég - meséli mosolyogva Pusker Péter-, ezekhez a helyszínekhez közel van a Hármashatár-hegy, s ide szerveztünk egy pikniket a harmadik hétvégén, s zárásként pedig egy magyar gulyás – osztrák gulyás partit is rendezünk.

A fentiekből is látszik, hogy annak ellenére, hogy a szombathelyi helyszínek még nem bejáratottak, a szervezők bátran kísérleteznek, s igyekeztek egy erős programsorozatot összehozni, ami úgy tűnik, sikerült is nekik.

A fesztivál részletes programja a www.mediawave.hu oldalon olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave 2010 - Párhuzamos Kultúráért díjazottjai

Magyar és az országban fellépő, egyedi művészeti életpályával rendelkező személyiségeket díjaznak,… Tovább olvasom